10 moduri de a citi o frumoasă carte pentru copii mici

Raluca Manea
carte-pentru-copii-mici-totul-despre-mame

Experienţa cu toţi copiii din viaţa mea mi-a arătat cum poate fi valorificată o carte pentru copii mici

Cărţile pentru bebeluşi pot lua o sumedenie de forme şi texturi, trebuie să aibă doar câteva cuvinte pe pagină şi să fie uşor de răsfoit.  Totuşi, când copilul devine toddler (între un an si jumătate si trei ani), nevoia de lectură se modifică. Ce facem atunci?  Trecem direct la Capra cu trei iezi  sau la Scufiţa roşie doar pentru că acestea sunt primele poveşti pe care le-am auzit noi la grădiniţă? Nu mai e cazul! Cumpărăm o carte pentru copii mici!

Cărţile pentru cei mai mici copii nu mai sunt nici puţine, nici înfricoşătoare. Adulţii au încetat să ia literatura trecutului îndepărtat, care fusese iniţial creată şi direcţionată tot spre cei mari, şi să o depoziteze în “camera copilului”. Astăzi rafturile librăriilor on şi offline sunt încărcate de cărţi pe gustul şi pentru imaginaţia celor mai micuţi.

Regele autorilor de cărţi pentru copii mici mi se pare mie, de departe, Eric Carle. El nu este doar autorul, ci şi ilustratorul propriilor sale opere, folosind un amestec de colaj, pictură şi o arhitectură deosebită. Cărţile sale au pagini de dimensiuni diferite, orificii, ferestre, au mărimea ideală pentru mâinile unui copil de doi-trei ani. Toţi aceşti factori conferă cărţii textură, profunzime şi “elementul distractiv” care le face atât de populare.

Probabil că cea mai cunoscută carte a sa este Omida mâncăcioasă. Nu am întâlnit încă un copil care să nu o adore, fiind de departe pe primul loc în topurile de carte de limbă engleză pentru copii. Ea e atât de versatilă, încât se pot broda multe moduri diferite de a o valorifica.

Iată 10 dintre ele:

1. Lectură bilingvă

E cea mai la îndemână, pentru că Editura Cartea Copiilor a pus la dispoziția cititorilor o ediţie care cuprinde atât textul în română, cât şi în limba originară. Ca profesor de engleză, eu nu pot decât să încurajez introducerea limbii străine încă din primele luni de viaţă. Chiar dacă are doar câteva pagini, această cărticică foloseşte mult vocabular de bază.

2. Lectură şi o decoraţiune

Internetul abundă de exemple de decoraţiuni drăguţe inspirate din Omida mâncăcioasă. Când fiul meu era foarte mic, noi am ales varianta simplă a omidei-ghirlandă, făcută din fâşii de hârtie colorată roşie şi verde. Doi ochi mobili sau desenaţi, antenuţe din hârtie răsucită şi un zâmbet larg, iată tot ce e nevoie pentru a aduce omida de pe paginile cărţii în mâinile lui mici.

3. Lectură şi modelaj

Alături de câteva  borcănaşe de plastilină colorată, cartea a fost tot ce ne-a trebuit pentru ore bune de fericire. Mi-a plăcut şi mie să experimentez cu plastilină, am vorbit mult despre fructe şi culori. Se pot modela etapele traversate de omiduţă, fructele, diversele feluri de mâncare şi tot ce vă mai trece prin minte.

4. Lectură şi matematică

Omida mâncăcioasă, prin structura ei, este una din primele lecţii de matematică  în forma cea mai amuzantă cu putinţă. Copilul învaţă să numere fără presiune, având toate elementele concrete  pentru a vizualiza cifrele şi cantităţile până la 10. Este o învăţare logică, pe care o înţelege, nu o memorare mecanică.  De asemenea, eu am printat fişe care se găsesc gratis pe blogurile mămicilor americane şi care ne-au ajutat la însuşirea formelor. Tot din domeniul prematematicii a fost si activitatea de aranjare de la mare la mic (sau invers) a fluturilor şi omizilor de hârtie.

5. Lectură şi lecţia despre timp

 Aceasta este probabil prima carte adresată copiilor care enumeră zilele săptămânii, iar noi am revenit la ea mereu şi mereu de-a lungul anilor, până ce băieţelul meu a învăţat denumirea şi ordinea lor. Pentru asta am inventat cântecele, am colorat cot la cot cu copilul fructele mâncate de personaj în fiecare zi.

6. Lectură şi artă

Tema fluturelui e atât de ofertantă! Într-una din multele dăţi în care ne-am apropiat de cartea lui Carle l-am încurajat pe copil să experimenteze diferite modalităţi de a desena un fluture: de la creion şi cariocă, la pastel în ulei, acuarelă şi până la vestita tehnică în oglindă, acolo unde pui culoare pe pagină şi îndoi apoi hârtia. Ne-au ieşit cei mai spectaculoşi fluturi pe care i-am pictat noi vreodată!

7. Lectură şi o lecţie despre alimentaţia sănătoasă

Omiduţa din poveste este atât de înfometată, încât face alegeri bune şi mai puţin inspirate, pe marginea cărora puteţi iniţia o discuţie despre alimentele sănătoase şi despre diferenţa între “bun” pentru corp sau doar “gustos”. La un atelier, copiii au încheiat distracţia făcând o omidă din cerculeţe de kiwi şi căpşună. Evident, a fost o omidă foarte efemeră, căci a dispărut rapid din farfurii.

8. Lectură şi o lecţie de ştiinţe

Da, aţi înţeles bine, o adevărată lecţie de ştiinţe! La doi sau trei ani nu e prea devreme, nici prea dificil să iniţiaţi copilul în ştiinţele naturale, vorbindu-i despre ciclul vieţii unui fluture sau de structura corpului acestuia. Cu ajutorul unor figurine Safari, o simplă citire devine instructivă. Voi vă mai amintiţi că fluturele are cap, torace şi abdomen?

9. Lectură şi teatru de păpuşi.

Pentru un atelier pe care l-am ţinut în faţa mai multor copii, am ales să transform cartea într-un teatru de umbre. A fost un pic laborioasă crearea conturului fructelor şi lipirea hârtiei de calc la mijloc şi am avut nevoie de o cutie luminoasă. Acasă, însă, puteţi face un teatru simplu de marionete sau, dacă va place ideea teatrului de umbre, o lanternă este suficientă. O omidă dintr-o sârmă pluşată verde, suficient de mică să încapă în găurile de pe pagină e o altă idee care prinde bine la copii.

10. Conversaţia

Nu uitaţi, orice abordare veţi alege, să vă luaţi timp să discutaţi cu copilul pe marginea celor citite, pentru că dialogul cu copilul e mult mai benefic decât orice activitate îndreptată spre copil.

Se pot face atât de multe cu aceste cărţi pentru copii mici! Iată o listă cu sugestii de cărţi clasice pe care le-am testat şi le recomandăm din toată inima:

Lapte de la pieptul mamei/Mama’s Milk, tot de la Cartea Copiilor, o ediţie bilingvă concepută în sprijinul înţelegerii alăptării şi care se adresează celor mai mici cititori. Ilustraţiile din paginile acestei cărţi, susţinută de Dr. Jack Newman, Medic pediatru şi cercetător, le vor facilita celor mici înţelegerea alăptării şi care îi vor purta pe copii în lumea minunată a mamelor şi a puiuţilor lor.

Seria Miffi, scrisa de Dick Bruna, editura Cartea Copiilor.

Alte cărți ale lui Eric Carle, cum ar fi Vrei să fii prietenul meu?, Gărgăriţa morocănoasă sau cele dedicate cifrelor şi formelor, apărute la aceeaşi editură.

Cărţile de poveşti sau de poezii ale doamnei Lucia Muntean.

O zi ploioasă, O noapte cu ninsoare şi O zi de iarnă, toate scrise de Christina Butler, apărute la editura InfoDar.

Toată seria cu Bobiţă şi Buburuză de la editura Casa. Cea cu prima zi de gradiniţă ne-a fost de mare folos când am traversat perioada respectivă.

De-a lungul anilor noi am cuplat lectura cu tot ce ne-a trecut prin cap, de la vânatori de flori sau insecte în timpul plimbărilor, la dans, cântec sau pictură şi până la veritabile experimente de fizică sau chimie.

Sper să vă prindă bine aceste sugestii şi să vă îndulcească serile lungi de iarnă!

Citeşte şi:
Conversaţie sau lectură?
Cărţile perfecte pentru bebeluşi
Cinci idei pentru stimularea limbajului la bebeluşi
Cu ochii în televizor: efecte asupra dezvoltării copiilor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa