10 idei pentru a o întâmpina pe Zâna Măseluţă cum se cuvine

Raluca Manea
zana maseluta

Dacă pentru noi, adulţii, pierderea unui dinte este o experienţă îngrozitoare şi oarecum definitivă, pentru  cei mai mulţi copii ea este un eveniment aşteptat cu nerăbdare şi curiozitate, fiindcă el nu marchează doar o etapă a creşterii fiziologice, ci şi întâlnirea cu Zână Măseluţă.

Dintre tradiţiile importate de peste Ocean, cea cu Zâna Măseluţă mi se pare cu adevărat folositoare, fiindcă este un prilej de a-i îmboldi pe copii să se ocupe de igiena dentară. Un alt mare avantaj este că, pentru copiii foarte sensibili care sunt traumatizaţi de faptul că le cade un dinţişor şi le curge sânge, Zâna cu pricina suflă un pic  de praf magic peste această neplăcere. Iată zece idei care adaugă farmec întâlnirilor cu Zâna Măseluţă:

Idei pentru a o întâmpina pe zana maseluta. Vizita la un stomatolog pediatru

stomatolog pediatru

Îmi amintesc cât de traumatizante au fost pentru mine (dar şi pentru dentist!) vizitele la stomatolog din copilărie. Pentru băieţelul meu cel mare, însă, lucrurile stau cu totul diferit. O persoană caldă, apropiată de copii, dispusă să îi arate cum funcţionează aparatele, cum arată dintele pe interior şi ce se întâmplă cu el dacă nu e spălat, posibilitatea de a-şi alege culoarea plombei (întotdeauna albastră!) au avut mare impact asupra copilului nostru. Este foarte important că prima experienţă a copilului în cabinetul unui stomatolog să fie doar de “împrietenire”. Aşadar, planificaţi devreme o vizită la un dentist despre care aveţi recomandări bune, înainte ca dinţişorii copilului să necesite vreo intervenţie dureroasă.

Neteziţi calea cu o poveste

Nimic nu e mai folositor pentru starea de bine a copiilor decât să trăiască unele experienţe mai întâi prin intermediul poveştilor. Chiar dacă puştiul tău este dintre aceia care întâmpina cu curaj căderea dinţilor, sau, dimpotrivă, se întristează la acest gând, cartea Zâna Dinţişorului, semnată de fantastica Shirley Barber (editura Flamingo, traducere Victoria Milescu) cu siguranţă îi va plăcea! Cartea aceasta, splendid ilustrată, îi ajută pe părinţi să creeze o explicaţie legată de grija ce trebuie acordată dinţişorilor, precum şi de importanţa momentului în care aceştia vor cădea şi vor fi preluaţi de Zâna Măseluță.

Idei pentru a o întâmpina pe Zâna Măseluţă. Uşa magică

zanadintisorului2

În special fetiţele vor fi fascinate de uşa miniaturală, lipită de perete, pe care va intră Zâna din tărâmul ei fantastic în lumea noastră.

O lecţie ştiinţifică despre dinţi

 

zanadintisorului3

Băieţelul meu pasionat de anatomie a gustat foarte mult lecţiile despre dinţi pe care le-am făcut de-a lungul timpului, ajutaţi de diferite machete, cărţi despre corpul omenesc potrivite cu puterea lui de înţelegere,  foi printate cu structura dinţilor şi informaţii despre aceştia. Pe toate le-am “asezonat” cu mult joc imaginativ, “de-a dentistul”.

Idei pentru a o întâmpina pe zana maseluta. Cutia cu amintiri

 

zanadintisorului4

Când a auzit că trebuie să cedeze dinţişorul proaspăt căzut Zanei Măseluţă, băiatul meu a fost cât pe ce să renunţe la cadou! Dar am rezolvat impasul, oferindu-i o cutie mică în care îşi ţine acum dinţişorii căzuţi, pe care acum o arată cu mândrie tuturor musafirilor.
Prietena mea Camelia, autoare a blogului Mic atelier de creatie,  este maestră în a crea veritabile experienţe de basm pentru fetiţa ei. În jurul poveștii despre Zâna Măseluţă a ţesut atât de multă vrajă şi candoare, încât totul pare desprins dintr-o poveste. Cutia personalizată, cu lăcaşuri pentru fiecare dintre cei douăzeci de dinţişori ce vor cădea la un moment dat şi capacul ornat cu bobocei de floare stă mărturie.

Un săculeţ sau o pernuţă în care să se culcuseasca dinţişorul căzut

zanadintisorului5

Ar fi mai uşor pentru Zână, nu-i aşa, să sustragă dintele dacă acesta ar fi pus într-un săculeţ personalizat sau în buzunarul unei drăgălaşe perne în formă de măseluţă, aşa cum arată cea creată de Camelia   pentru fiica ei. Tradiţionala monedă poate fi lasată chiar în buzunarul cu pricina, pentru a pecetlui schimbul.

Scrisoare de la Zână Măseluță

 

zanadintisorului7

Scuturând din belşug praf magic (aka sclipici) când e deschisă, scrisoarea de la Zână va fi o încurajare pentru cel mic şi un imbold să aibă bine grijă de dinţişori. Ea poate lua formă de “diplomă de curaj”, “chitanţă” doveditoare a schimbului dinte-cadou sau pur şi simplu un bileţel drăgălaş într-un plic auriu, prin care să îşi ceară scuze când ratează vreo întâlnire importantă.

Urme de paşi mici pe pervaz

 

zanadintisorului6

Fie că foloseşti un şablon pentru a marca, pe pervaz, urme mici de tălpi sclipicioase, fie că le colorezi în auriu pe un şerveţel, copilul tău va fi peste măsură de uimit de minusculele amprente lăsate de zânuţă în casa lui.

O fotografie doveditoare

iStock_000071591945_Medium

Ce bucuroasă a fost fetiţa Cameliei să găsească, după o noapte în care Zâna le-a trecut pragul, o fotografie cu dovadă clară a vizitei sale! E suficient să faceţi o poză cu copilul dormind, peste care să aplicaţi imaginea unei zânuţe cu ajutorul unui program de prelucrare. Fotografia printată va sta la loc de cinste în albumul cu amintiri al copilului!

O scrisoare sau un dar pentru Zână

iStock_000061726764_Medium

Şi cel mic poate fi încurajat să aştepte vizită Zânei Măseluţă cu un act de generozitate- fie că e vorba de o petrecere de ceai miniaturală, o prăjiturică sănătoasă, aşa cum se cuvine unei Zâne a dinţişorilor, sau un desen, o scrisoare, un bileţel. Darul venit din partea copilului prelungeşte farmecul  tradiţiei.

Copiii aşteaptă un pic de magie de felul acesta, iar efortul părinţilor merită mai ales dacă îi va împrieteni cu periuţa şi pastă de dinţi, iar mai târziu cu adevăratul supererou al măselelelor- stomatologul.

Foto: Guliver

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa