10 idei de joacă atunci când vremea este urâtă

Adriana Moscu
idei-de-joaca-totul-despre-mame

  Aceste idei de joacă sunt potrivite pentru un copilaș de 1-2 ani

  Cele mai bune idei de joacă pentru un copil de vârstă mică nu sunt nici costisitoare, nici greu de pus în practică. Haideţi să vedem care sunt acestea!

  Dacă ești mămica unui copilaș de 1-2 ani, probabil ai observat că cele mai multe activități sunt orientate spre copii de la 3 ani în sus. Ei bine, nu, copilul tău nu e prea mic pentru o joacă prelungită, fie chiar și singur, dacă tu ai de trebăluit prin casă. Micuțul tău, care până la această vârstă a învățat, probabil, deja să meargă și să se cațere, are nevoie de stimulare psihomotorie constantă, altfel, sigur va găsi el ceva de făcut – nu neapărat pe placul tău. Am găsit 10 activități potrivite pentru copiii foarte mici, sigure, distractive și care, fără doar și poate, îl vor obosi suficient pentru a dormi „tun” toată noaptea!

  1. Să intrăm la apă

  Copiii mici nu au nevoie de jucării și activități complicate care să-i țină (pre)ocupați. O simplă măsuță care poate fi umplută cu apă și nisip (se găsesc astfel de jucării pe site-uri cu produse pentru copii) poate să-i atragă atenția minute în șir sau chiar ore. Desigur, asta e o activitate care necesită supraveghere neîntreruptă, pentru că și o cantitate mică de apă sau nisip ingerate de cel mic, îi pot pune viața în pericol. Asigură-te că pui pe măsuță și ceșcuțe, jucărioare din plastic sau orice alte jucării plutitoare. Poți înlocui măsuța cu o sticlă cu apă de 0,5 l, pe care cel mic va fi mai mult decât încântat s-o atingă pentru a scoate tot felul de sunete. Pune o cantitate mică de apă, pentru ca sticla să nu devină grea și cel mic să se rănească în timp ce-o manevrează.

  2. Baia din bucătărie

  Și pentru că cei mici sunt îndrăgostiți de apă, indiferent de anotimpul în care se află (probabil le amintește de cele nouă luni intrauterine), îți mai propunem un joc “acvatic”: așază-l pe un scaun lângă chiuvetă și umple-o cu spumă, bureți, linguri și cupe de jucărie cât mai diverse. Se va juca fascinat cel puțin o oră, timp în care îl vei avea aproape și-ți vei putea termina liniștită treaba!

  3. Să pictăm fără să (ne) murdărim

  Ai mai auzit, poate, și înainte, fraza “pictură fără murdărie”, dar nu prea s-a dovedit a fi așa. De data asta, trebuie să ne crezi pe cuvânt, pentru că micuțul tău nici măcar nu o să ajungă să pună mâna pe acuarele. Uite ce să faci: umple o pungă care se închide etanș cu vopsele cât mai colorate și fixează-o pe o fereastră (bine închisă) sau pe un perete ori chiar pe o măsuță, la care să aibă acces cu ușurință și fără să fie în pericol. Senzația de a “plimba” pictura dintr-o parte în alta a pungii și de a vedea cum se schimbă formele, îl vor ține pe pici mai mult decât interesat, o bună bucată de vreme. Și fără să facă strop de mizerie, așa cum ți-am promis!

  4. Strecurătoarea cu paie

  Cei mici adoră să scotocească prin bucătărie și să dea noi întrebuințări ustensilelor pentru gătit. Decât să-i dai voie să tragă de sertare și să scoată de acolo tot ce găsește, mai bine vino tu în întâmpinarea lui și surprinde-l cu această invenție pe cât de simplă, pe atât de spectaculoasă: dă-i o strecurătoare din plastic, cu ochiuri mari, pentru paste sau cartofi, și câteva paie sau șervețele colorate, tăiate în fâșii mici, pe care cel mic să le introducă prin ochiuri. Roagă-l să umple toate ochiurile, apoi să scoată paiele pe partea cealaltă și să o ia de la capăt. Câteva ore nu-și va mai dori să facă altceva! Desigur, și această activitate trebuie supravegheată constant.

  5. Distracție comestibilă

  Dacă tot își doresc, la vârsta, asta, să ducă totul la gură, de ce nu i-ai lăsa? Această activitate este un joc senzorial dintre cele mai strașnice! Prepară o gelatină colorată și lasă-l s-o întindă pentru a forma tot felul de figuri. Dacă mai și gustă din ea, nu o să se întâmple nimic.

  6. Să pregătim cina!

  O altă activitate îndrăgită de cei mici sunt pastele colorate, în diverse forme – umple un vas din plastic cu astfel de paste, și las-l să le atingă, să le scuture, să le arunce în sus, sau să guste din ele. Asigură-te, doar, ca pastele să aibă forme mai lungi, precum spaghetele, astfel încât să nu prezinte un pericol de sufocare pentru cel mic. Desigur, atenția ta permanentă este mai mult decât necesară.

  7. Zornăitori muzicale homemade

  Orice copilaș, la această vârstă, este pasionat de sunete și se poate transforma ușor într-un muzician talentat. Cum poți să-i satisfaci rapid și cu o minimă investiție dorința de a crea muzică? Pune câteva boabe de fasole, orez sau alune într-o sticlă de plastic și gata, puștiul tău își poate face deja formație muzicală!

  8. Cutia care-l ține ocupat

  Ai o cutie, un creion și panglică? Perfect, căci activitatea asta îl va ține mai mult decât ocupat, iar tu vei reuși să termini de gătit pe ziua de azi. Înțeapă cutia în mai multe locuri cu creionul, apoi trece panglicile prin găuri, formând o țesătură greu de descurcat. Dă-i copilului să rezolve acest puzzle fascinant!

  9. Bule făcute în casă

  Nimic nu-i încântă pe copiii mici mai mult decât baloanele de săpun! Iar acum le poți face în casă. Amestecă într-un bol de plastic 4 cești de apă călduță, cu 1/2 ceașcă de zahăr și 1/2 soluție de vase. Încropește un prinzător de baloane dintr-o sârmă moale și un creion, pe care să le legi împreună. Pentru a fi mai atractivă, sârma poate fi împodobită cu mărgelușe colorate, vechi, de la un șirag care s-a rupt mai demult și de care nu mai ai nevoie.

  10. Franjuri colorate pentru uși

  Agață de un băț sau alt suport câteva franjuri colorate, pe care le găsești la mercerie sau la magazinele de decorațiuni. Fixează “perdeaua” deasupra unei uși și lasă-l pe cel mic să intre și să iasă printre franjuri până obosește. Deși probabil asta nu se va întâmpla prea curând!

  Citeşte şi:
  Știi să intri în jocul copilului?
  7 activităţi de copii pe care le iubesc şi părinţii
  6 soluţii pentru a împăca temele şcolarului cu joaca fratelui mai mic
  Cărţile perfecte pentru bebeluşi

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa