10 idei de activităţi în casă, la adăpost de caniculă

Alexandra Irimiea
activitati-in-casa-totul-despre-mame

10 idei de activități în casă pentru zile caniculare, care nu implică televizorul sau calculatorul

În zilele extrem de călduroase și în perioadele cu soare foarte puternic este periculos să ieși afară. Cei mici însă se plictisesc rapid în casă și insistă să mergem în parc, la joacă. Și atunci, cu ce îi putem tenta astfel încât să-i ținem ocupați, la adăpost de căldura sufocantă și soarele… neprietenos?

Ideile pe care ți le propunem presupun un oarecare grad de implicare din partea ta, ca părinte. Știm cu toții că cea mai la îndemână bonă este… televizorul. Din păcate! Sfatul nostru este profiți de timpul disponibil și să te joci cu copilul tău. Nu doar că îl vei stimula pe cel mic, ci veți dobândi și câteva amintiri prețioase.

1. Faceți gogoși – Dacă-i spun băiețelului meu că facem gogoși, lasă deoparte și cea mai dragă jucărie pe care o are. Pur și simplu îi place să gătească împreună cu mine, iar eu îi acord destul de multă independență, chiar și în preajma focului sau a cuțitelor. Bineînțeles îl supraveghez cu atenție și îi spun ce pericole există, fără însă a-l speria. Iar gogoșile sunt cele mai îndrăgite de el. Are ocazia să-și bage mâna în cocă și să modeleze diverse forme, pe care apoi le coace și le mănâncă cu mare poftă. Alteori facem budincă și frișcă cu mixerul. Cred că am făcut împreună aproape tot ce se gătește la noi în casă. Îi place să se simtă util, iar mie imi place să am un ajutor în bucătărie.

2. Mini discoteca – Copiii adoră să danseze. Trage jaluzelele, aprinde doar câteva lumini mai discrete și să drumul la muzică. Alege cântecele pe care știi că le plac și care sunt ritmate. Dacă ai un glob disco, atunci efectul este și mai spectaculos pentru cei mici.

3. Spălătoria din cadă – Iată o activitate în casă care nu doar este amuzantă, ci și utilă. Strânge împreună cu băiețelul tău toate mașinuțele și spune-i că este timpul să le ducă la… spălătorie. Amenajează mica afacere în cadă, ca să nu-ți faci griji apoi cu apa de pe jos.

4. Găsește comoara – Copiii și, nu doar ei (să recunoaștem!), se dau în vânt după lucrurile misterioase. Așa că, de ce nu, poți organiza o mică expediție a piraților chiar în casă, ascunzând prin diverse locuri „comori prețioase”. Ce trebuie să faci? Împachetează diverse obiecte, ascunde-le și apoi crează o hartă a piraților. Astfel, îl încurajezi pe cel mic să-și devolte simțul orientării și gustul pentru aventură.

5. Simon spune – Este un joc internațional, de care probabil ai mai auzit. Este simplu și distractiv. Toți cei din casă se așază în cerc și unul în mijloc. Poți fi tu prima. „Simon spune… să-ți atingi nasul” – ceilalți trebuie să te imite. Dacă spui o acțiune fără să utilizezi cuvintele magice „Simon spune”, atunci nimeni nu trebuie să execute nimic. Cine a greșit, iese afară. Ultimul care rămâne, devine următorul „Simon”. Bineînțeles, pentru a personaliza jocul, puteți folosi numele voastre.

Activități în casă pentru micii artiști

6. Pictură – Iusti adoră să picteze deși, trebuie să recunosc, nu se observă vreo fărâmă de talent. Însă aceasta este una dintre activitățile în casă care îl ține ocupat cel puțin 30 de minute.

7. Felicitări pentru bunici – Dacă-i pui oricărui copil foarfeca în mână, garantat nu se va plictisi prea curând. Puteți crea ceva împreună, iar cele mai simple sunt felicitările pentru bunici. Pentru asta trebuie să apelezi la kitul creativ din casă: hârtie colorată, sclipici, stickere, carioci, etc. Bineînțeles, puteți face orice altă creație, sunt destule resurse de inspirație pe Internet.

8. Teatru de păpuși – Cei mici iubesc joaca de-a personajele. Și atunci, de ce să nu faci un teatru de păpuși chiar la tine acasă? Pune-l pe cel mic să deseneze un personaj favorit pe care apoi îl va lipi pe o bucată de carton. Când e gata, trece în spatele cortinei (care poate fi o cutie decupată) și spune chiar el povestea. Astfel, îl stimulezi să creeze povești, să fie creativ și să vorbească liber, în public. Ca să-i fii un exemplu, creează mai întâi tu un personaj sau poate două.

9. Ghicește obiectul – Acest joc este foarte distractiv. Pune pe o masă mai multe obiecte din casă, cu diferite dimensiuni și texturi, apoi leagă copilul la ochi cu o eșarfă și… pune-l să le ghicească.

10. Baloane de săpun – Îmi amintesc și acum că în copilărie, atunci când mă plictiseam în casă, făceam baloane de săpun pe balcon. Nu aveam vreun produs special, pur și simplu foloseam șampon și un pai.

E caniculă, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne plictisim în casă, așteptând să se facă seară. Sperăm că ți-au plăcut cele 10 activități în casă propuse. Distracție plăcută!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa