25 de cuvinte pe care un copil ar trebui să le știe până la vârsta de 2 ani

Anca Vlad
cuvinte pe care un copil ar trebui să le știe până la vârsta de 2 ani

Unii copii sunt vorbăreți, alții sunt mai tăcuți și mai retrași; în realitate, fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui. Michelle Zipp scrie pe cafemom.com că ea a observat că până și micuții ei care sunt gemeni s-au dezvoltat în ritmuri diferite. În mod normal, nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu asta, dar, ca părinte, îți cunoști cel mai bine copilul și instinctul îți va spune dacă e vreo problemă sau copilul tău ajunge mai greu la același nivel cu cei de vârsta lui.

Vorbirea e un pas important în viața lui. Odată ce bebelușul spune primul cuvânt, e încâtat atunci când adaugă altele noi sau amestecă vorbirea cu gesturile ca să te facă să înțelegi ce vrea. Conform unui studiu realizat la Bryn Mawr College, sunt, în principiu, 25 de cuvinte pe care un copil ar trebui să le cunoască până la vârsta de 2 ani. Acesta e considerat numărul minim chiar și pentru cei care au început să vorbească mai târziu – media este de 75 până la 225 de cuvinte și fraze. Cele 25 de cuvinte la care se face referire sunt, de fapt, baza pe care se construiește vocabularul copilului.

Iată care sunt cele sunt 25 de cuvinte pe care un copil ar trebui să le știe până la vârsta de 2 ani: mama, tata, bebe, pa pa, lapte, suc, mersi, nas, ochi, da, nu, câine, pisică, bună, banană, biscuite, mașină, minge, baie, cald, pantof, haină, carte, vreau, dă, gata.

„Dacă până la vârsta de 24 de luni un copil nu cunoaşte 25 de cuvinte, e posibil ca acesta să aibă probleme de vorbire”, susține profesorul Leslie Rescorla, specialista care s-a ocupat de realizarea acestei liste de cuvinte. Dr. Rescorla este directorul institutului care a determinat care sunt cuvintele. Ea spune că, dacă micuțul nu le spune chiar pe toate, nu înseamnă că e obligatoriu să-ți faci griji – unii copii încep să vorbească coerent și corect abia la 4-5 ani. Dacă nici atunci nu știe suficiente cuvinte, atunci dr. Rescorla recomandă cursuri de logopedie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa