Un educator de la Școala Germană din București, anchetat că ar fi abuzat sexual doi minori. 11 semne care indică abuzul sexual la copii

Iată care sunt semnele abuzului sexual la copii și cum vorbești cu un copil despre asta ca să previi astfel de situații!

Laura Udrea, redactor
scris pe
abuzul sexual la copii
Învață-l pe cel mic că numai un om rău i-ar putea cere să păstreze un secret față de părinții lui. În felul acesta, va învăța să nu se încreadă în astfel de oameni. FOTO: Shutterstuck

Doi copii de 5 ani ar fi fost abuzați sexual de un bărbat de 27 ani, coordonator voluntar al Școlii Germane din sectorul 1, frecventată de cei doi copii. Reclamația a fost făcută la Poliție chiar de directoarea școlii, după ce copiii au povestit că au fost atinși de bărbat într-un mod nepotrivit. În articolul de mai jos puteți citi care sunt semnele care pot indica faptul că un copil este victima unui abuz sexual.

„La data de 10 iunie 2024, polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 5 Poliție au fost sesizați, în jurul orei 17.00, de către o femeie, în calitate de director al unei unități de învățământ, cu privire la faptul că doi minori, în vârstă de 5 ani, ar fi fost agresați sexual. Bănuit de comiterea faptelor este educatorul acestora”, se arată în comunicatul transmis de Poliția Capitalei. În urma audierilor directoarei de grădiniță și a părinților celor doi minori, Poliția a concluzionat că bănuitul, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, profitând de imposibilitatea minorilor de a-și exprima consimțământul, în raport cu vârsta fragedă a acestora pentru a înțelege ce se întâmplă, i-ar fi agresat sexual pe cei doi minori.

Deutsche Schule Bukarest, locul unde s-ar fi petrecut agresiunea, este o instituție privată care face parte dintr-o rețea de aproape 140 de școli germane din străinătate. Conform siteului oficial, instituția este singura școala din România care urmează în totalitate programa germană și care este acreditată de Ministerul Afacerilor Externe din Germania și membră a Federației Mondiale a Școlilor Germane din străinatate. Instituția cuprinde atât o școală, cât și grădiniță și creșă.

Semnele care indică abuzul sexual la copii

Ca părinte, nimic nu este mai agonizant sau mai dureros decât să suspectezi că copilul tău se confruntă cu un anumit tip de abuz sexual. Dar cum poți fi sigur că aceste suspiciuni sunt corecte? Semnele că un copil a fost molestat includ coșmaruri sau probleme cu somnul, comportament retras, imatur și inadecvat în timpul jocului. De asemenea, durerile de cap sau de stomac fără o cauză vizibilă, durerea din zona genitală și manifestările imature bruște sunt semne că un copil este molestat.

Semnele abuzului sexual asupra copiilor pot varia în funcție de stadiul de dezvoltare al copilului și de circumstanțele abuzului, cum ar fi cât de frecvent este abuzul, cine provoacă abuzul și ce fel de abuz se întâmplă. Când un copil este abuzat sexual, este posibil să nu spună nimănui despre abuz, din mai multe motive. Deși există semne și simptome care pot indica faptul că a avut loc abuzul sexual la copii, este important să rețineți că prezența unora dintre semne nu confirmă că a avut loc abuzul sexual. Unii copii ar putea prezenta multe dintre semne, iar alții ar putea arăta puține sau deloc.

Modificări comportamentale

Când un copil experimentează orice tip de abuz sexual, acesta îl poate determina să treacă printr-o varietate de schimbări comportamentale în următoarele zile și săptămâni. Unele semne comune de avertizare pe care trebuie să le cauți includ:

  • Modificări observabile ale comportamentului. Comportamentul, atitudinile, percepțiile și/sau temperamentul unui copil se pot schimba vizibil, aceștia putând deveni mai secretoși și mai retrași.
  • Imaturitate bruscă. Un copil poate reveni la obiceiuri cum ar fi suptul degetului mare sau udarea patului în timpul nopții. De asemenea, se poate întoarce la comportamente copilărești, cum ar fi să vorbească stâlcit, asemenea unui copil mic, să manifeste brusc o frică de întuneric sau o anxietate bruscă de separare.
  • Coșmaruri și probleme de somn. Un copil ar putea avea probleme cu somnul sau ar putea experimenta coșmaruri ori terori nocturne când doarme.
  • Comportamente de joc inadecvate. Un copil ar putea demonstra un comportament sexualizat, cum ar fi încercarea de a atinge o păpușă sau o jucărie în mod necorespunzător.
  • Reacții de frică în jurul anumitor persoane. Un copil abuzat poate prezenta frică sau semne de disconfort când se află în preajma anumitor persoane.

Modificări fizice

Abuzul sexual la copii nu are neapărat niște semne fizice evidente sau comune, dar pot fi totuși o modalitate eficientă de a determina dacă copilul a fost abuzat:

  • Disconfort în zona genitală. Un copil care se poate exprima ar putea spune că părțile sale intime se simt dureroase sau inconfortabile (ca urmare a molestării). Alții ar putea manifesta durere la ședere sau chiar și la mers pe jos: Un copil s-ar putea să nu se miște sau să se așeze cu greutate după ce a fost abuzat sexual.
  • Graviditate: în funcție de vârsta copilului, acesta pot rămâne însărcinate după ce au suferit abuzuri sexuale.

Schimbări emoționale

Un copil care este abuzat sexual poate prezenta o gamă largă de schimbări emoționale în urma traumei, inclusiv:

  • Depresie. Un copil abuzat poate prezenta simptome de depresie și / sau anxietate. Adolescenții, în special, pot acționa agresiv sau capricios fără o cauză aparentă.
  • Întrebări suspecte. Copiii mici, în special, ar putea pune întrebări legate de o întâlnire abuzivă recentă, cum ar fi „Oamenii păstrează întotdeauna secretele altor oameni?”
  • Dureri de cap și dureri de stomac. Un copil s-ar putea plânge de probleme ușoare de sănătate, deși nu există explicații pentru aceste simptome.
  • Schimbări de personalitate. Un copil care este în mod normal fericit și vorbăreț poate deveni timid și retras sau poate acționa într-un mod care este în afara caracterului (de exemplu, tantrumuri, schimbări de dispoziție etc.)

Cum ajung copiii victime ale abuzului sexual

Filozofia „nouă nu ni se poate întâmpla” nu se poate aplică în cazul marilor tragedii, iar când vine vorba de abuzul sexual la copii e mult mai dificil să repari răul făcut decât să-l previi. Abuzul sexual la copii este încă un subiect tabu la noi în țară, iar părerea generală este că acesta se petrece doar în mediile foarte sărace. Dar abuzurile sexuale se petrec, din păcate, asupra copiilor și tinerilor de toate vârstele din toate culturile, mediile etnice și socio-economice. Aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, iar în aproape două treimi dintre cazuri, agresorul este o persoană necunoscută, arată un studiu național realizat de Organizația Salvați Copiii.

Psihologul Mihaela Dinu, reprezentant Salvați Copiii, explică mecanismele prin care copiii, cu predilecție fetele, sunt vulnerabilizați și devin victime:

  • Manipulatorul emoțional subminează încrederea în propria judecată a victimei. Acesta cunoaște bine psihologia copilului și adolescentului. Se apropie de copii, de fete în general, le câștigă încrederea și este atât de convingător încât determină victimele să se îndoiască de propria judecată.
  • Abuzatorul se prezintă ca o persoană înțelegătoare și empatică față de victimă, îi promite că o va proteja și o va ajuta dacă aceasta rămâne apropiată, fidelă. Se folosește de mesaje directe sau de mesaje subliminale pentru a manipula emoțional și sexual victima. Poate inventa o serie de pericole venite din partea comunității, oferind apoi soluții pentru a întări imaginea proprie ca fiind cea a salvatorului.
  • Când lucrurile nu funcționează astfel, abuzatorul induce frica, teroarea, recurge la amenințări și violență fizică, pentru a putea manipula și abuza victima. Teama este un puternic factor de influență a comportamentului și astfel abuzatorul ajunge să-și atingă obiectivele.

Cum discuți cu copilul tău dacă suspectezi un abuz sexual

Subiectul abuzului este greu de discutat atât pentru copii, cât pentru și adulți, deci este important să faceți acest lucru într-un mediu care toată lumea se simte în siguranță. Este important să aveți această conversație pentru a-l putea ajuta să înțeleagă ce se întâmplă și pentru a se feri de eventual abuzatori.

Întreabă copilul dacă cineva l-a atins în mod necorespunzător

Dar mai întâi explică-i ce sunt zonele intime (asta dacă nu ai avut deja această discuție) și subliniază-i faptul că nimeni nu are voie să-l atingă acolo. Folosește cuvinte simple și sensul de bază al cuvintelor, pentru a te putea face înțeles de copil. Gândește-te că întrebări precum „Te-a rănit cineva?” sau „Te-a atins cineva într-un mod nepotrivit?” s-ar putea să nu rezoneze cu ceea ce a simțit copilul. Fii mai specific!

Discută imediat cu copilul dacă se schimbă ceva în comportamentul lui

„Am văzut că ești foarte trist în ultima vreme. Ce s-a întâmplat?” sau dacă observi că și-a schimbat comportamentul când îl duci la grădiniță, întreabă ce s-a întâmplat. Numește anumite comportamente care ți-au atras atenția – speriat, agresiv, retras – și roagă copilul să spună ce îl determină să se poarte așa.

Învață-l conceptul de „secret”

Uneori, un abuzator îl va face pe copil să promită că va păstra secret ceea ce s-a întâmplat, poate chiar amenințându-l să tacă. Dacă copilul tău îți spune că i s-a spus să păstreze un secret, spune-i că nu este aproape niciodată potrivit să-i ceri unui copil să păstreze un secret față de părinții săi.

Ia toate măsurile pentru a îndepărta abuzatorul de el. Chiar dacă e din familie!

E important să porți această discuție cu copilul. Dar la fel de important e să iei măsuri pentru a înlătura abuzatorul din viața copilului. Chiar dacă abuzatorul face parte din familie! Amintește-i că îl iubești, indiferent ce s-a întâmplat sau se va întâmpla. Că ești prietenul lui cel mai bun și că întotdeauna poate veni la tine să rezolvi împreună problemele.

Dacă aveți informații despre copii agresați, neglijați sau care se află în situații dificile, sunați la numărul unic de telefon 119.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa