Dr. Craiu: „La spital vedem din ce în ce mai mulți copii COVID-19 pozitivi. La fiecare câteva ore avem un nou caz”

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
copii covid pozitivi
La IOMC este depistat câte un copil pozitiv la fiecare oră

Pandemia de COVID-19 afectează și copiii, iar numărul lor este în creștere. Medicul Mihai Craiu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, atrage atenția că în spital apar din ce în ce mai multe cazuri.

Pe pagina dedicată informării părinților, Spitalul Virtual  pentru copii, medicul spune ”în ultimele zile am început să vedem din ce în ce mai mulți copii COVID-19 pozitivi. Marea majoritate sunt diagnosticați pentru ca au o maladie severă, DIFERITĂ de COVID-19, într-un scenariu ce impune spitalizarea. Conform regulamentului INSMC, toți copiii ce au nevoie de internare sunt testati PCR.

În vară vedeam un caz pozitiv la 4-5 zile, acum vedem unul la câteva ore. Deci am reușit!! Iresponsabilitatea unora, prostia altora si nerespectarea regulilor de către bună parte dintre noi „a împins” infecția cu noul coronavirus și la copii. Inclusiv la cei care stau continuu acasă, având comorbidități.”

Ne omorâm și copiii!

Dr. Mihai Craiu avertizează că ar trebui să realizăm că nu ne omorâm doar bunicii, dar și copiii dacă nu ne respectăm regulile. ”Chiar dacă infecția cu SARS-CoV-2 evoluează ușor la majoritatea copiilor, cei având comorbiditați vor fi la fel de expuși riscurilor ca și adulții ce au maladii similare.”, explică medicul.

În continuare acesta spune că atrage atenția unui ”scenariu ingrijorător. Deoarece mulți copii au părinții depistati COVID-19, este important să știm ce trebuie făcut cu un copil ASIMPTOMATIC. Chiar dacă este testat pozitiv copilul, un asimptomatic sau având o formă minoră de boală, NU TREBUIE tratat „preventiv” cu nimic. Zice protocolul Societații Italiene de Infecții Pediatrice (cel mai nou, din țara UE unde chiar au fost mulți copii depistați).

MESAJ DE LUAT ACASA – un copil asimptomatic dupa contact cu un părinte bolnav, COVID+, nu primește profilactic antibiotice. Este complet INTERZISĂ administrarea de azitromicină sau altele, mai ales fără consult medical.”

Simptome COVID la copii

Boala COVID-19 declanșează mai frecvent la copii simptome digestive: dureri abdominale, diaree și vărsături. Ele ne pot duce cu gândul la infecția cu noul coronavirus dacă nu au o cauză alimentară, a declarat pentru Smart Living dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC, fostul IOMC) „Alessandrescu-Rusescu”, din București. Dificultățile în respirație ale copilului sunt un alt semnal de alarmă pentru boala COVID-19, dar ele pot să apară și în gripă.

„În cazul copiilor mai mari, în schimb, părinții își pot da seama mai bine dacă au răceală sau COVID-19. Ei se pot confrunta cu dureri de cap, cu oboseală și cu tuse uscată – simptome mai specifice pentru COVID-19”, explică specialistul în boli infecțioase de la „Matei Balș”.

De asemenea, la copiii mai mari cu COVID-19, nasul nu curge, ci este uscat. La fel și gâtul, pentru că apare o uscăciune a mucoaselor. În răcelile obișnuite, nasul curge și copilul face febră mică sau este subfebril. În COVID-19, temperatura poate urca peste 39 de grade Celsius.

Dacă medicul constată că a avut contact direct cu cineva infectat, copilul trebuie să intre pe protocolul de testare al DSP-urilor. Dacă nu a avut contact direct cu un bolnav, dar simptomele copilului sunt sugestive pentru COVID-19, medicul de familie va recomanda testarea, dar nu gratuit. „Noi nu-i putem trimite la testare gratuit. Doar direcțiile de sănătate publică pot face acest lucru. Dacă le recomandăm totuși testarea și copilul nu are un context epidemiologic, părinții trebuie să o facă pe cheltuiala proprie”, explică medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Când recomandă medicul de familie testarea

Nu trebuie să ne grăbim și să ne stresăm cu testarea pentru COVID-19 la orice semn de răceală, spun medicii. „Luăm în calcul testarea numai dacă sunt simptome sugestive, adică febră care nu cedează la antitermice, dureri în gât, modificări de miros și de gust, tuse și simptome digestive”, explică medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Dacă simptomele sunt ușoare, primul pas este să se încerce tratarea răcelii acasă. Un copil cu febră care are o stare generală bună poate fi tratat acasă, sub îndrumarea medicului de familie ori a pediatrului, spune dr. Alin Stănescu. „Dacă starea copilului se agravează sau simptomele nu cedează la tratamentul prescris, medicul de familie poate face recomandarea de testare pentru COVID-19”, spune specialistul.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa