Motivele pentru care un bebeluș are dureri de burtică și ce au de făcut părinții

Theodora Fintescu, redactor
dureri de burtică
Intoleranța tranzitorie la lactoză este una dintre cauzele durerilor abdominale ale bebelușilor.

  Omul se naște cu un sistem digestiv imatur, motiv pentru care, în primele luni de viață, poate experimenta dureri abdominale care îi pun pe jar pe cei care sunt proaspăt părinți. Acela este momentul în care ei, simțindu-se neputincioși, realizează că nimic nu e mai dureros decât să-ți vezi copilul suferind, iar el să nu-ți poată indica ce anume îl doare.

  Cel mai frecvent, disconfortul abdominal este provocat de colici, care afectează aproximativ 20% dintre nou născuți, de intoleranța temporară la lactoză, de alergia la proteina din laptele de vacă sau de refluxul gastrointestinal.

  Acest articol conține recomandare de produs!

  Durerile de burtică provocate de colici

  Plânsul bebelușului în primele luni de viață, nopțile nedormite și haosul din familiile cu nou născut au, de cele mai multe ori, o cauză comună: colicile bebelușului. Ele apar de obicei la 2-3 săptămâni după naștere și pot dura până la 4 luni, chiar și peste. Colicile debutează subit, de obicei în cea de-a doua parte a zilei, și se caracterizează prin plâns greu de consolat, încordarea picioarelor, înroșirea feței și abdomen umflat, din cauza acumulării de gaze.

  Oamenii de știință nu au încă o explicație unică în privința cauzelor ce determină apariția colicilor, însă, spun ei, cel mai probabil este vorba despre imaturitatea sistemului digestiv, care se manifestă prin acumularea de gaze și inflamații ale mucoasei intenstinale. Deși colicile dispar subit, așa cum au apărut, bebelușii pot fi ajutați cu masaj pe burtică, plimbări în brațe și picături speciale care să reducă disconfortul.

  Durerile de burtică provocate de intoleranța tranzitorie la lactoză

  Deficitul de lactază, specific bebelușilor cu un sistem digestiv în formare, poate determina o intoleranță tranzitorie la lactoză care, după cum îi spune și denumirea, va trece odată cu maturizarea sistemului digestiv. Lactaza este o enzimă care descompune lactoza, principalul glucid din lapte, în compuși ușor absorbabili.

  Pentru a evita iritarea colonului, balonarea și durerile provocate de această problemă, puteți administra celui mic Co-Lactase, care conține această enzimă (lactaza), și acționează prin descompunerea lactozei înainte de a se administra sugarului. Prin urmare, produsul se oferă în lapte, nu direct copilașului.

  Co- Lactase îl poate ajuta pe cel mic din prima zi de viață, până când sistemul lui digestiv se maturizează și începe să producă o cantitate suficientă de lactază. Pentru că nu conține zahăr sau conservanți și este făcut din ingrediente provenind din resurse naturale, produsul poate fi folosit cu încredere din primele zile de viață. Dacă copilul este alăptat, colectează câteva lingurițe de lapte matern într-un recipient mic, sterilizat, adaugă patru picături de Co-Lactase și dă-i acest amestec bebelușului, iar apoi continuă alăptarea.

  În cazul copiilor hrăniți cu lapte praf, poți pune patru picături de Co-Lactase în biberon, după prepararea laptelui. Cantitatea de picături este aceeași, indiferent de vârsta copilului. Atenție, picăturile nu se pun niciodată când laptele este fierbinte, ci doar când acesta ajunge la temperatura de servire!

  Durerile de burtică provocate de refluxul gastroesofagian

  Mulți dintre bebeluși suferă de această problemă, provocată de faptul că mâncarea se întoarce din stomac în esofag imediat ce bebelușul mînâncă sau atunci când, după masă, elimină aerul acumulat prin hrănire.

  De cele mai multe ori, refluxul, provocat de dezvoltarea insuficientă a unui mușchi al esofagului, este unul fiziologic și, în afara disconfortului produs, nu influențează creștere în greutate sau dezvoltarea bebelușului. Dacă, însă, refluxul este însoțit și de alte simptome, copilul nu ia corespunzător în greutate, iar calitatea vieții lui este afectată, medicul va stabili tratamentul necesar.

  Durerile de burtică provocate de alergia la proteina din laptele de vacă

  Alergia la proteina din laptele de vacă (APLV) este cea mai frecventă alergie pe care o manifestă copiii în primii ani de viață. Alergia se poate manifesta din primele luni de viață sau mai târziu, indiferent dacă bebelușul este alăptat sau hrănit cu lapte praf. Deseori, părinții confundă noțiunea de alergie la proteina din lapte cu intoleranța la lactoză, dar este important ca părinții să le diferențieze pentru a acționa în consecință.

  Alergia are forme diverse de manifestare, iar simptomele pot fi ușoare sau severe. Ele trebuie comunicate de urgență medicului, care va decide conduita terapeutică necesară.

  APLV este de două tipuri: alergie mediată prin IGE și alergie non IGE. Prima apare la scurt timp după consumarea laptelui, cea de-a doua, mai târziu. Ambele se pot manifesta prin: urticarie, umflături, vărsături, mâncărimi la nivelul ochilor, tuse, scaune modificate, abdomen umflat, creștere lentă sau inexistentă în greutate etc. Diagnosticul se pune pe baza simptomelor și a analizelor de sânge, iar uneori pot fi necesare și alte investigații.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa