Durerile de burtică ale bebelușilor. De ce apar și cu ce le tratăm?

Cristina Călin, redactor-șef
Durerile de burtică ale bebelușilor

  Orice durere are bebelușul se transformă într-o adevărată situație de forță majoră pentru părinți. Nici nu are cum să fie altfel. Când îl vezi atât de mic cum își strânge piciorușele sau pumnișorii, cum plânge până se face roșu ca racul la față nu poți să nu simți cum ți se înmoaie picioarele și să nu te simți neputincios.

  Acest articol conține recomandare de produs.

  Cele mai frecvente dureri cu care se confruntă bebelușii sunt cele de stomac. Ele tin trează toată casa în primele luni de viață ale copilului și au talentul de a apărea seara când toată lumea și-a consumat doza de răbdare și este obosită. Părinții au impresia că fac ceva greșit, așa că apare și frustrarea și, în cazurile mai severe, chiar depresia.

  Motive pentru care apar dureri de burtă la bebeluși

  Durerile de stomac la bebeluși apar din mai multe cauze și este important să înțelegi ce declanșează criza de plâns pentru a ști cum să reacționezi. Uneori au intensitate scăzută, dar alteori este nevoie de medicamente care să ajute copilul, chiar și de intervenția medicului.

  Acumulările de gaze din stomac

  La un moment dat orice bebeluș se va confrunta cu durerile de stomac cauzate de acumularea de gaze, fie că este alăptat, fie că este hrănit cu lapte praf. O astfel de problemă este cel mai des întâlnită de la o lună la patru luni, din cauza sistemului digestiv insuficient dezvoltat.

  Greșelile de hrănire

  La bebeluși nu ar trebui să vorbim despre alimente, ci mai degrabă despre modul în care sunt hrăniți. Poziția de alăptat sau cea în care este ținut biberonul poate duce la înghițirea unei cantități mari de aer care la câteva ore după hrănire să provoace disconfort.

  Cantitatea mare de hrană

  Stomacul unui bebeluș este foarte mic și mulți dintre noi uităm acest lucru și, de teamă că cel mic nu primește suficientă mâncare, îi dăm mai mult decât are nevoie. Nu doar că o să îl doară stomacul, dar pot apărea complicații la nivelul sistemului digestiv pe termen lung. În acest caz, nu doar durerea îi va crea disconfort, ci și balonarea care pune presiune pe stomac.

  Sensibilitatea la anumite alimente

  Unii bebeluși sunt alergici la proteina din lapte sau la alte alimente. Chiar dacă nu îi dai mâncare solidă, trebuie să știi că anumite substanțe trec din laptele matern în stomacul celui mic. Reacțiile alergice se pot traduce prin disconfort până la dureri de stomac în funcție de gravitatea alergiei.

  Cantitatea mare de lactoză ingerată

  De obicei, laptele pe care copilul îl suge la începutul alăptării are o cantitate mai mare de lactoză și mai puține grăsimi. Dacă este ținut prea puțin la sân în stomacul lui nu vor ajunge suficiente grăsimi care să ajute la digestia lactozei, se vor forma gaze și la scurt timp apar și durerile de stomac.

  Sistem digestiv insuficient dezvoltat

  Bebelușii nu au sistemul digestiv dezvoltat suficient încât să proceseze laptele pe care îl primește. Microflora—microorganismele care populează intestinele—care ajută digestia și întărește sistemul imunitar nu este încă prezentă. De aceea, apar și gazele care aduc după ele disconfort și durere.

  Constipația

  Constipația nu înseamnă doar cât de des bebelușul are scaun, ci și dacă scaunul iese cu dificultate. Scaunele moi, care ies ușor, la fiecare 4-5 zile, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Pe de altă parte, trebuie să vă consultați cu medicul dacă bebelușul are:

  – scaune tari, care ies cu dificultate
  – scaunul e cu sânge sau de culoare neagră
  – este mai rar de o dată la 5-10 zile.
  Constipația este un fenomen mai degrabă întâlnit la copiii alimentați cu lapte praf. Chiar dacă și bebelușii alăptați pot avea scaune rare, acestea apar nu din cauza constipației ci pentru că laptele matern poate fi asimilat în totalitate. Ca soluții, pentru copiii care încă nu sunt diversificați, ar fi schimbarea laptelui formulă, masarea burticii, gimnastica (flexarea genunchilor și ducerea piciorușelor către burtică, imitarea mersului pe bicicletă cu picioarele copilului etc). Pentru copiii care deja au început diversificarea, alimentația mai bogată în fibre (broccoli, prune, pere, mere decojite) și mărirea cantității de apă pe care o bea copilul ar putea fi o soluție. Dacă aceste remedii nu ajută, medicul vă poate recomanda supozitoare cu glicerină sau alte tratamente.

  Refluxul gastroesofagian

  Bebelușii cu vârsta cuprinsă între o lună și trei luni obișnuiesc să dea afară o mică parte din ceea ce au mâncat imediat după masă. Acest lucru se întâmplă pentru că laptele se întoarce în esofag, din cauza dezvoltării insuficiente a sfincterului esofagian. Acesta este un muschi care, dupa ce se închide, nu permite trecerea sucului gastric acid înapoi în esofag. Uneori ceea ce regurgitează ajunge înapoi în gură, bebelușul înghite și apar durerile de stomac.

  Colicile

  Colicile sunt caracteristice bebelușilor până în patru luni. Încă nu este clar de ce apar acestea. Câteva dintre motive ar putea fi: dezechilibrul microbiomului gastro-intestinal, inflamația cronică intestinală, intoleranța tranzitorie la lactoză, bule de gaz apărute din cauza înghițirii aerului în timpul hrănirii.

  Cum recunoaștem colicile?
  – Bebelușul plânge intens, fără o cauză evidentă, iar plânsul seamănă mai degrabă cu un țipăt ascuțit, sau cu o expresie a durerii.
  – Nervozitate accentuată chiar și după ce plânsul s-a redus în intensitate.
  – Momente previzibile ale episoadelor de plâns, acestea apar adesea după-amiază sau seara, mai des de trei ori pe săptămână și durează mai mult de trei ore.
  – Tensiune corporală, picioare ridicate sau rigide, brațe rigide, pumni încleștați, spatele arcuit sau abdomen încordat.

  Durerile de burtică ale bebelușilor – cauze rare

  Blocaj intestinal – nu se întâmplă frecvent, dar uneori, la vârsta de 8-14 luni, o porțiune din intestinul copilui poate aluneca în altă parte și să se blocheze. Problema se diagnostichează cu ajutorul radiografiei și se remediază chirurgical sau cu ajutorul clismei.
  Paraziții intestinali – apar rar la bebeluși, și mai curând la copii de creșă și grădiniță. Se diagnistichează prin examen coproparzitologic sau amprentă anală și se tratează cu medicamente antiparazitare.

  Cum ameliorăm durerile de burtică ale bebelușilor

  Sunt multe motivele pentru care apar durerile de stomac la bebeluși, dar sunt și tratamente, așa că părinții trebuie să aibă răbdare și să vadă ce funcționează la copiii lor.

  Comprese calde

  Poți folosi perne speciale din comerț, dar poți să încălzești tu o pernă pe care o ai în casă și să o pui pe burtica bebelușului. Poți să repeți procedura de câte ori vrei având grijă la temperatura pernei.

  Exercițiile de tip ”bicicleta”

  Durerile de stomac ale bebelușului pot fi ameliorate și prin joacă. Pune-l pe cel mic pe spate și împinge-i ușor înainte și înapoi picioarele ca și când ar pedala. În felul acesta va elimina gazele și va scăpa de disconfortul de la nivelul stomacului.

  Râgâitul

  Nu este legendă! Râgâitul îl ajută pe bebeluș să scape de gaze, așa că după fiecare masă ia-l în brațe în poziție orizontală și bate-l ușor pe spate până când râgâie. Îi va fi de foarte mare ajutor!

  Legănatul ameliorează durerile de burtică ale bebelușilor

  Atunci când plânge din cauza durerii de stomac bebelușul poate fi legănat pentru a-l ajuta să elimine gazul acumulat în exces în intestine. Nu legănatul îl ajută, ci faptul că se va opri din plâns și astfel nu va mai ajunge aer în stomac.

  Folosiți Co-Lactase, recomandat imediat după naștere

  O variantă de tratament care merită încercată este și Co-Lactase®, care ajută la descompunerea lactozei din laptele matern sau din formula de lapte pentru sugari, în vederea unei digestii ușoare.

  Lactaza este o enzimă care descompune lactoza, principalul glucid din lapte (mai ales din laptele matern).

  Cum poate lactoza nedigerată să afecteze sugarul?

  Poate fi dificil pentru sistemul digestiv imatur al sugarilor să transforme lactoza din lapte în glucide, atunci când are loc digestia. Medicul vă poate spune mai multe despre această situație și despre cum este afectat bebelușul.

  Lactoza este un carbohidrat complex, o dizaharidă, ce se găsește în laptele matern, laptele praf și produsele lactate. Înainte de a putea fi absorbită, lactoza necesită a fi descompusă în glucoză și galactoză, în vederea asigurării unei digestii normale.

  Co-Lactase îl poate ajuta pe cel mic din prima zi de viață, până când sistemul lui digestiv se maturizează și începe să producă o cantitate suficientă de lactază.

  Dacă copilul este alăptat, colectează câteva lingurițe de lapte matern într-un recipient mic, sterilizat, adaugă patru picături de Co-Lactase și dă-i acest amestec bebelușului, iar apoi continuă alăptarea.

  În cazul copiilor hrăniți cu lapte praf, poți pune patru picături de Co-Lactase în biberon, după prepararea laptelui. Cantitatea de picături este aceeași, indiferent de vârsta copilului. Atenție, picăturile nu se pun niciodată când laptele este fierbinte, ci doar când acesta ajunge la temperatura de servire!

  Produsul nu conține zahăr sau conservanți și este făcut din ingrediente provenind din resurse naturale.

  Te-ar mai putea interesa