Ce se pune pe tavă la moț. Lista completă de obiecte și semnificația fiecăruia

Geo Mihalcea
ce se pune pe tavă la moț
Ce se pune pe tavă la moț? Iată tot ce trebuie să știi!

  Ce se pune pe tavă la moț este prima întrebare pe care și-o pun părinții și nașii copilului în apropierea primei aniversări. Fără a avea vreo conotație religioasă, Moțul ește așteptat de întreaga familie a copilului , după Botez. În cazul fetelor, tradiția spune că trebuie ruptă turta, dar, și așa tava cu obiectele ce vor prevesti viitorul copilului este nelipsită.

  Am povestit aici tot ce trebuie să știi despre semnificația acestui obicei din tradiția populară, cum se face în anumite zone din România, am relatat pe larg istoria Moțului de-a lungul timpului la români. Dacă vrei să te documentezi temeinic, te invităm să recitești articolul amintit.

  În materialul de față ne vom ocupa exclusiv de obiectele ce se pun pe tavă, iar de alegerea lor  ar „depinde” care-i va fi meseria și drumul în viață a puiului de om ce abia a împlinit 1 an!

  Ce se pune pe tavă la moț? În principiu orice, distracția va fi aceeași!

  Alesul de pe tavă constituie mai mult o distracție a adulților. Ei intră în acest joc al ghicitului, o continuare a „Ursitoarelor” pe care le-au adus pe bani grei la botez. Nu mi-e clar dacă părinții chiar cred în semnificația acestui obicei sau dacă măcar vor ține minte peste timp de există vreo legătură între viitorul copilului și momentul Moțului, dar, momentul în sine este fără doar și poate atracția serii!

  Mulți părinți își doresc ca ca ai lor copii să le continue cariera sau, dimpotrivă, dacă viața a fost mai puțin darnică cu ei, ar vrea ca cel mic (cea mică) să pună mâna pe bani și bijuterii, ca să aibă o situație financiară stabilă când vor fi mari. Așadar, la copiii de medici vei găsi stetoscop, medicamente ori seringi, la cei de profesori cărți, stilouri, la oamenii de afaceri bani ori chei de la mașină și tot așa!

  Atâta timp cât priviți alegerea obiectelor de pe tăviță ca pe o joacă, ca pe un moment de destindere și numai bun de pus pe Facebook spre deliciul prietenilor, este în regulă! Nu vă așteptați ca pe viitor ca premoniția să devină realitate! Sau…cine știe?!

  Mai nou, există firme specializate care pot oferi tava gata echipată și personalizată cu tot ceea ce trebuie. Tu doar alegi culoarea, eventual tematica, să spui numele copilului și să achiți factura, care nu e deloc de neglijat!

  Ce se pune pe tavă la moț? Cele mai populare obiecte și semnificația alegerii lor

  Cele mai populare obiecte

  Bani – n-am auzit să fie tavă de moț fără 100 de lei măcar. Atenție, de obicei îi pune nașul acolo și intră automat în contul copilului, că deh, ce s-a dat nu se mai ia înapoi! Dacă copilul pune mâna pe bani va avea o viață îmbelșugată, deci cea mai mare grijă a părintelui dispare ca prin minune!

  • Carte – e tare amuzant, că-n ziua de azi adulții stau mai mult cu nasul în telefon! Măcar generația viitoare să fie mai studioasă și mai ruptă de tehnologie. În fine! Cartea semnifică un viitor studios, aplecat spre lectură, eventual un profesor, jurnalist, scriitor. Dacă nu, cine știe, poate iese un influencer de toată frumusețea și tot i-a folosit cartea la ceva!

  • Pix/stilou – în strânsă legătură cu cartea, alegerea pixului prevede un copil care va iubi școala (Doamne ajută!), un intelectual ce se va remarca prin magia cuvintelor.

  • Chei de mașină – fie că este fată sau băiat, toată lumea aplaudă dacă cel/cea mică va pune mânuța pe chile de la mașină. La noi, românii, cine are mașină e om avut, deci, alegerea cheilor e semn bun. Foarte bun!

  • Verighetă – semnificația poate fi dedusă ușor, dacă o alege înseamnă că va avea noroc în dragoste, o căsnicie fericită, o familie frumoasă. Cine nu vrea așa ceva pentru copilul tău?

  Obiecte des întâlnite pe tăviță

  • Stetoscop/seringă/medicamente – este alegerea unui viitor medic ori asistentă medicală. Toată audiența se va ridica în picioare să aplaude o asemenea carieră respectată și, de ce nu, bănoasă!

  • Parfum – Semn al rafinamentului, al bunului gust, al unui statul social superior, parfumul va fi ales de către viitorii adulți cocheți, cu o viață îmbelșugată, iubitori de frumos, cu gusturi alese și cu posibilități financiare peste medie!

  • Oglindă – chiar dacă este fată sau băiat, oglinda va fi alegerea unui viitor adult care este mereu preocupat de imaginea sa, care vrea să se facă remarcat în societate, fiind mereu atent la felul în care se îmbracă!

  Aur, bijuterii – reprezintă tot un simbol al bogăției, al averii, al puterii. Fix ce visează un părinte pentru copilul său: să fie mai cu moț (că tot vorbim despre asta!) decât alții.

  Obiecte întâlnire uneori pe tava de la Moț

  Sunt de obicei cele vocaționale, care au legături cu meseria părinților, bunicilor ori a nașilor sau cu aspirațiile acestora:

  Minicalculator- va fi alegerea unui viitor contabil, afacerist, matematician.

  • Ustensile de bucătărie – Numai bune pentru noul MasterChef al României!

  • Șurubelniță – va fi aleasă de băieții care vor deveni mecanici, instalatori, electricieni, ori orice altă meserie în care această unealtă facă parte din fișa postului.

  • Instrument muzical de jucărie – dacă sunt muzicieni în familie, cu siguranță că-i vor pune copilului o vioară mică ori un pian în miniatură. Sau poate chiar un microfon, care anunță copilului un viitor în media!

  • Icoana – va fi aleasă de un copil credincios, cu credință în Dumnezeu sau, de ce nu, de un viitor preot!

  • Centimetru de croitorie – dacă bebe va pune mâna pe el, cine știe, poate ajute mare creator de modă sau un croitor la care clienții să-și facă programare, dacă vor să lase ceva la scurtat!

  • Acuarele, șevalet – pentru un viitor sau o viitoare artistă!

  Sfaturi utile pentru părinți

  • Aruncă un ochi la cum să făceau lucrurile în trecut: pe tavă se puneau puține lucruri: icoană, pâine, sare, busuioc. În trecut cele mai importante lucruri erau sănătatea, credința și fericirea, să nu ne îndepărtăm prea tare de ele și să nu ne creștem copii axați doar pe aspectele materiale ale vieții.

  • Când va fi mare și-i vei vorbi despre ce a ales de pe tăvița de la Moț, spune-i că-l iubești indiferent de cariera pe care și-a ales-o. Dacă face ceea ce-i place nu va simți niciodată că merge la muncă. Nu-i așa?

  • Revenind la momentul alegerii: încearcă să pui obiecte pe care nu le-a mai văzut copilul până atunci. Dacă-i vei pune lucruri uzuale, există tentația de a le alege pe acelea și se strică magia momentului!

  • Filmați și fotografiați momentul, orice este legat de viața copilului vostru reprezintă o amintire de aur pentru familia voastră!

  • Dacă aveți fotografii de la moțul copilului și vreți să ni le arătați, le așteptăm cu drag, pe adresa noastră de mail  ([email protected]) sau pe contul de Facebook, secțiunea mesaje!

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa