Reguli pentru un loc de joacă care dezvoltă creativitatea copiilor

TOTUL DESPRE MAME
copii loc de joaca

Reguli de amenajare a unui loc de joacă. Un loc de joacă pentru copii, în care să se desfășoare de la petreceri la ateliere interactive pentru cei mici este o adevărată provocare. Amenajarea de mai jos, realizată de echipa Pianoterra, a fost făcută într-o vilă veche din București. 

Reguli de amenajare a unui loc de joacă. Fără personaje din desene animate pe pereți

„Am făcut de la conceptul grafic, găsirea numelui, logo, și apoi declinarea lui în identitatea grafică a întregului loc. Am ales o amenajare care sa fie foarte simplă ca volum, adică nu avem rafturi, răftulețe, dar care să fie îmbogățită de acest concept. Colega mea care făcut grafica a studiat un pic și a ajuns la concluzia că în ceea ce îi privește pe copii, cel puțin cei până la vreo șapte ani, e foarte benefic să îi înconjori de o grafică care să nu fie foarte explicită – gen supereroi, ci mai degrabă să le dai niște elemente – bucăți abstracte, care în mintea lor să se lege într-un traseu. În acest fel, mintea lor va fi mai proactivă și pusă la lucru. Asta înseamnă să nu le servești direct pe pereți Mickey Mouse, ci să îi duci într-un nivel mai conceptual un pic, iar ei își vor accesa astfel imaginația și alte capabilități care le sunt necesare să se dezvolte într-un loc de joacă”, ne-a explicat arhitect Alina Vîlcu.

S-a ajuns la acest concept pentru că locul de joaca era gândit nu doar ca loc de lăsat copilul, ci și ca loc unde să se desfășoare activități bazate pe creativitate, pe manualitate, erau diverse ateliere – de la cele de cusut și de pictură. Nu în ultimul rând, spațiul era destinat petrecerilor pentru copii.

„Ca să creăm o cromatică de impact am ales albul care este foarte strălucitor, suprapus cu culori mega vii – cum ar fi magenta și sian. Grafica pentru fiecare perete a fost gândită pentru a exista un traseu, cel puțin mental”, ne-a mai dezvăluit arhitect Alina Vîlcu.

Reguli de amenajare a unui loc de joacă. Nerecomandat în camera copilului

Reguli de amenajare a unui loc de joacă

Un astfel de aranjament colorat nu se recomandă însă în camera unui copil, unde ar urma să doarmă sau să facă teme. Însă într-un loc de joacă e un spațiul provocator și foarte stimulant.

„Pentru a face spațiul mai interesenat am preluat din elementele 2 D și le-am transformat în elemente 3 D (cum ar fi picătura în perere) – nișe în perete. Ca să fie și mai simpatic, am continuat grafica și pe pardoseală”.

Reguli de amenajare a unui loc de joacă. Materiale ușor de curățat

Reguli de amenajare a unui loc de joacă

Pe pardoseală s-a folosit un covor de PVC care este o pardoseală antistatică ușor de curățat, neavând rosturi cum e gresia, nu se strânge mizeria acolo. E o pardoseală caldă,  moale și gumată, așa că atunci când copiii cad, riscul de accidentare este mic.

Grafica de pe pereți este de fapt un autocolant care se lipește și care poate fi dat jos.

„Recomand așa ceva pentru orice cameră a copiilor – asta pentru că este cel mai ușor mod de a personaliza camera și de a o schimba rapid în funcție de vârsta copilului și de interese, care se tot modifică. Iar aici, posibilitățile sunt infinite. Pentru că poți găsi stickere oriunde, sau dacă vrei să își faci singur modelul poți descărca o grafică pe care o printezi sau poți să creezi tu o grafică – dacă ești talentat la așa ceva”, vă mai sfătuiește Alina Vîlcu.

Reguli de amenajare a unui loc de joacă

Amenajarea, pe scurt: Joacă și descoperire, fără desene și bile colorate

Echipa: Alina Vilcu, Ioana Tatu | Timp de execuție: 5 luni

Vino pe 17 noiembrie la Conferința ”Spațiul Copilăriei” și află direct de la Alina Vîlcu și Omid Ghannadi totul despre amenajarea camerei copilului. Profită de oferta EARLY BIRD valabilă până la 15 octombrie. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa