Pereți magnetici sau pereți pe care poți scrie cu creta? Cum îi poți obține

Alina Vilcu

Pereţi cu magneţi sau pereți pe care poți scrie? Am descoperit într-unul din pelerinajele periodice prin magazinele cu decoraţiuni şi materiale de construcţii (acelea mari, cu de toate, pentru “doityourself-eri” ), pe un raft, nişte borcane cu vopsea.

Vopsea magică! Să vă explic:

Borcanele acestea cu vopsea fac parte din acele mărunţişuri care transformă un perete frumos decorat, dar static, într-un element versatil şi viu, care îşi schimbă mereu înfăţişarea după cum doresc cei ce trăiesc în spaţiul respectiv.

Este vorba de două tipuri de vopsea: una magnetică şi una pe care poţi scrie cu cretă.

Genul acesta de interacţiune a spaţiului cu locuitorul său face parte din categoria conceptelor de care m-am ataşat foarte tare şi încerc să le promovez în toate proiectele noastre, pentru că un spaţiu (mai ales cel de locuit) aparţine celor care îl locuiesc şi nu celui care l-a creat pentru ei.

Locuirea trebuie să aibă componenta dinamică, de joacă participativă și creativă, iar când sunt implicaţi şi copiii, lucrurile pot deveni şi mai simpatice.

Asta a fost o paranteză teoretică, aspectele practice ar fi următoarele (pe care le-am căutat pe site-ul producătorului).

Vopseaua magnetică transformă pereţii, şi eventual mobila, în suprafețe magnetice

Se poate aplica pe lemn, metal, glet, printuri şi aproape orice suport care trebuie în prealabil amorsat cu un grund specific materialului pe care se aplică.

Acum devine cu adevărat simpatic: după ce ai făcut din peretele tău un mare magnet, îi poţi aplica deasupra un strat de vopsea pe care poţi scrie cu cretă şi astfel obţii o suprafaţă pe care te poţi exprima în două moduri.

Câteva exemple cu adevărat frumoase

Am găsit pe internet câteva exemple cu adevărat frumoase: primul a fost realizat la MOMA şi a constat într-un spaţiu interactiv-educaţional pentru familii denumit Space Lab, spaţiu care încuraja publicul să exploreze formele şi ce se poate crea din combinaţiile lor.

Pe perete erau poziţionare forme şi litere magnetice cu care vizitatorii se puteau juca şi alcătui alte forme sau texte.

Un alt exemplu interesant este cel în care peretele magnetic devine un „showcase” pentru poze şi se transformă dintr-un element fix, într-unul personalizabil şi celebrator.

Aici demersul arhitectului este mai rafinat, în sensul în care peretele se ridică pe două niveluri ale casei, iar pozele devin din ce în ce mai personale și intime pe măsură ce urci la nivelurile superioare.

sursa: www.dwell.com

Mi-au mai plăcut în mod deosebit condimentele puse pe perete

Cred că aici ar trebui un pic studiată proporţia dintre greutatea lor şi puterea magnetului.

Și calendarul de birou, a cărui înfăţişare se schimbă în funcție de activităţile planificate

Sau, de ce nu, cu ajutorul literelor magnetice pe care le poţi găsi la magazinele de jucării, îţi poţi învăţa copilul să citească sau poţi lăsa mesaje “colocatarilor”.

Îmi imaginez chestia asta foarte frumos şi într-un spaţiu public sau de birouri, în care oamenii pot avea o zonă de perete pe care să se exprime creativ, poate chiar să alcătuiască compoziţii în echipă.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa