Vrei să pui tapet? Iată cum poți să alegi modelul potrivit!

Alexandra Constantin
camera tapet pat

Tapetul poate schimba aspectul întregii încăperi, iar asta datorită texturii, dar și a culorii pe care o are. Haideți să vedem de ce ar fi bine să țineți cont când vă decideți că tapetul este soluția cea mai potrivită. 

Vrei să pui tapet: fă o listă cu modelele care îți plac

Înainte de a merge la cumpărături bine este să te documentezi. Așa că nu ezita să aduni mai multe modele de tapet care îți plac. Apoi analizează imaginile și descoperă dacă există tipare care crezi că se potrivesc cu ceea ce ai tu în camera unde vrei să pui tapet. Lista se poate scurta dacă alegi mai întâi culorile care îți plac, după care detaliile grafice care vrei să se regăsească în modelul pe care îl consideri potrivit, arată www.houzz.com.

Alege un model care să pară cât mai natural

Cu siguranță o să găsești modelul potrivit de tapet, indiferent dacă îți plac cele clasice sau cele moderne. Important la finalul proiectului este să alegi ceea ce simți că ți se potrivește cel mai bine. Ține cont la cumpărături de culorile preferate și de de stilul tău. Iar asta deoarece modelul ales trebuie să-ți placă pentru mai mult timp.

Vrei să pui tapet: obține în primă fază o mostră

Încearcă să obții din magazin o mostră din tipul de tapet care îți place. Aplică apoi pe perete și vezi dacă se potrivește cu ceea ce ai în cameră. Așa poți să observi dacă se încadrează bine având în vedere finisajele din încăpere.

Cunoaște-ți scopul

Ce îți dorești de fapt prin aplicarea tapetului? Camera să pară mai caldă, să obții textura potrivită, un plus de strălucire, să nu mai fie la fel de vizibile anumite aspecte din încăpere?Și nu ezita să te întrebi (pe lângă toate acestea) cum îți dorești ca modelul de tapet să-ți influențeze starea de spirit. Și așa ajungi să-ți dai seama de fapt care este scopul achiziționării acestuia.

Vrei să pui tapet: asigură-te că ai analizat toate opțiunile

Una dintre greșelile pe care poți să le faci când vine vorba de alegerea modelului de tapet este să te oprești la primul care ți se pare potrivit. Indicat este să analizezi înainte toate opțiunile pe care le ai. Selectează modele de tapet care au textura diferită și vezi care dintre acestea este pe placul tău. Îți dorești ca în încăpere să obții acel plus de căldură și confort? Atunci un tapet care are o textură bogată este alegerea potrivită.

Verifică cum se vede și din alte încăperi

Este esențial să alegi modelul potrivit de tapet dacă vrei să pui doar pe un singur perete. De ajutor este să mergi în încăperea apropiată și să verifici cum se vede tapetul (mostra aleasă) din exterior. Cum arată în combinație cu celelalte culori din cameră? Se încadrează bine? Oferă acel plus de culoare pe care îl dorești?

Vrei să pui tapet: alege spațiul potrivit pentru a nu părea monoton

Alegerea modelului potrivit de tapet se face de regulă mai ușor în camerele în care petreci mai puțin timp. Nu se poate spune același lucru și despre celelalte zone din casă, precum holul sau pereții de lângă scări. Este mai dificil de ales tapetul și când vine vorba de dormitor, de sufragerie sau de birou, iar asta deoarece presupune un efort mai mare pentru a decora aceste încăperi.

Ideea de subtil, mereu în tendințe

Asta nu înseamnă neapărat să alegi un model clasic de tapet pentru sufragerie sau unul simplu care se potrivește oricărei încăperi. Gândește-te înainte cât de mult vrei să schimbi caracteristicile spațiului unde vrei să fie aplicat. Îți place să schimbi des decorul din cameră? Atunci de ajutor este să pui în coșul de cumpărături un model de tapet care să aibă o textură frumoasă, nu prea încărcată. El o să se potrivească indiferent de câte schimbări o să faci ulterior în încăpere.

Cere sfatul unui profesionist

Nu ezita să ceri sfatul unei persoane care se ocupă de design interior dacă ai posibilitatea. Întreabă nu doar de recomandări în ceea ce privește modelul de tapet, ci și de cantitatea necesară pe care trebuie să o cumperi ulterior. Fiecare rolă de tapet poate să fie tăiată, apoi aplicată pe perete, iar pentru ca îmbinările să fie perfecte trebuie să știi și cât de mult trebuie să cumperi. Ideal este să ții cont de dimensiunea camerei când mergi într-un magazin de bricolaj după tapet, dar și de forma/tipul acestuia.

Vino să afli totul despre amenajarea camerei copilului de la specialiștii în design interior, Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, la Conferința ”Spațiul Copilăriei” din 17 noiembrie 2018. Detalii AICI.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa