Dormitorul în care te simți ca în pântecul mamei

TOTUL DESPRE MAME

Fie că vrei să schimbi ceva în living, vrei să reamenajezi baia sau fie că ai un apartament cu două, trei, patru camere sau o casă la curte, sigur îți vor fi de folos câteva dintre ideile de mai jos. Le comentează arhitectul Alina Vîlcu, care a lucrat la această amenajare împreună cu echipa Pianoterra, pentru o perioadă de 18 luni.

Ce este particular acestei locuințe este că este un duplex: vorbim despre ultimele etaje (2 și 3) ale unui bloc. Deși, inițial, era în plan ca zona de zi să fie la etajul 2, iar la 3 să fie dormitoarele, terasa a fost factorul care ne-a făcut să schimbăm planurile, dezvăluite arhitectul Alina Vîlcu.

Zona de zi la etajul 3 si zona de noapte la etajul inferior

Etajul 3 are o terasă spectaculoasă și noi ne-am gândit să inversăm – să intri la etajul 3, în zona de zi, și să cobori în dormitoare.

De obicei, este invers – toți suntem obișnuiți să intrăm la nivel parter, să găsim zona de zi, și la dormitoare să urcăm, dar altfel, proprietarii nu s-ar mai fi putut bucura de terasa de la ultimul etaj.

Am făcut în așa fel ca liftul să se deschidă direct în etajul 3, în zona de zi, care beneficiează de această terasă, și cobori la dormitoare. Tot spatiul a fost compartimentat si echipat conform cu stilul de viață al clientului. S-a obținut, astfel, un spațiu foarte fluid, deschis si aerisit.

Elemente de decor etnic sau floral

Peste acest cadru simplu, am suprapus elemente de decor etnice sau florale. Toată zona de zi este gândită cu panouri vitrate mobile, astfel încât, pe timpul verii, spațiul interior se extinde în terasă.

Mai multe stiluri

Ca și stil de amenajare, pentru că personalitatea celui care are apartamentul este multifațetată, și apartamentul a ieșit la fel. Nu se încadrează într-un stil anume, doar minimalist sau doar clasic, e o combinație a mai multor stiluri.

Ajungi să definești un spațiu pornind de la elemente mici

Sunt niște detalii în amenajare dar de fapt sunt actorul principal. Spre exemplu, proprietarului îi place foarte mult să călătorească. A călătorit prin toată lumea. A ajuns în foarte multe locuri și din fiecare și-a cumpărat diferite obiecte etnice (din India, Africa), în special, tablouri, dar și covorul care este adus din India (țesut din mătase) sau pernele (tot de acolo).

Acesta a fost motivul pentru care am decis să facem un cadru foarte neutru, foarte aerisit, neîncadrat într-un stil anume, care să suporte foarte bine decorațiunile care îi sunt dragi lui și să le pună în valoare.

Un crâmpei de idee

Acestea sunt, de fapt, crâmpeiul de idee de la care a pornit totul. Toate aceste lucruri, el le ținea în depozite până atunci. Erau și alte obiecte, tablouri vechi din familie, de exemplu. Așa a pornit totul.

Dormitorul matrimonial

Am ales un pat mare, deși e un dormitor destul de mic, nu are mai mult de 14 mp.  Am folosit numai culori deschise și texturi foarte bogate: cu mochetă pe jos, draperii și perdea, pat din catifea. Texturile cărnoase dau profunzime spațiului și, cel puțin în dormitor, ai un sentiment că ești în pântecul mamei. E foarte liniștitor.

Am evitat să avem suprapuneri de culori sau muchii pentru că în felul ăsta totul se pierde și spațiul pare că nu are limite. Pare mult mai mare decât este de fapt.

Baia cu acces direct din dormitor matrimonial

La baie, am mers pe simplitate. Am adăugat un perete placat cu onyx, astfel încât lumina care iluminează indirect dă viață peretului.


 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa