Alina Vîlcu este printre figurile foarte cunoscute atunci când vorbim despre design de interior. Un amestec de fragilitate și pragmatism în doze echilibrate, Alina ne arată în fiecare episod din „Visuri la cheie” că poate transforma într-un cămin orice spațiu. Ca orice profesionist care înțelege și dorește să dea înapoi din experiența acumulată, Alina Vîlcu, împreună cu Omid Ghannadi, colegul ei, au creat o academie de design, Inside Academy, în care învață doritorii despre secretele disignului.
Alina și Omid vorbesc mai jos despre ce a însemnat pandemia pentru casele noastre și despre ce aduce nou 2021.
Totul despre mame: Anul 2020 a fost unul plin de imprevizibil pentru toată lumea, însă un lucru a fost constant. Am petrecut mai mult timp în casă. Crezi că oamenii au început să perceapă altfel spațiul în care locuiesc?
Alina Vîlcu: Ooo, desigur! Casa are alt gust. Am experimentat cu toții colțuri noi din casă, am trăit într-o alta dinamică în familie și asta a generat momente diferite. Unele mai pline de conexiune umană, de căldură, altele poate mai tensionate, care ne-au scos din zona de confort atunci când, poate, a trebuit să lucrăm în același spațiu. Am asistat, atât la mine acasă, cât și la oamenii din jurul meu la un proces de explorare, reinventare a casei noastre.
Fie că am mutat mobila sau decorațiunile, fie că am făcut amenajări mai ample. Cred că s-a acutizat la toți nevoia de a avea scenografii noi în același spațiu.
Este și normal: toată viața reducându-se la rutine foarte repetitive și simple, a rămas cumva neîmplinită această căutare de nou, care până la urmă nu este ceva care trebuie negat. Face parte din firescul vieții contemporane.
Totul despre mame: Ce ar trebui să facem pentru a transforma niște pereți într-un cămin adevărat?
Alina Vîlcu: În primul rând trebuie să ne alocăm timp, să trăim spațiul respectiv, să îl observăm, să vedem cum pică lumina, care sunt momentele în care ne simțim cel mai regenerați și unde.
Apoi începem și îl umplem cu povestea noastră, cu obiecte care au semnificație pentru noi. Atunci când spunem “acasă” simțim ideea de cuib, de căldură.
Cred că, indiferent de tendințe și stiluri, este benefic să ne înconjurăm de materiale calde, texturi bogate și pufoase, natură sub orice formă și o combinație atent dozată de culori calde și reci.
Totul despre mame: Ce putem face pentru ca într-un spațiu mic, cum este cel al apartamentelor de bloc, să existe intimitate pentru fiecare dintre membrii familiei?
Alina Vîlcu: Asta e o provocare, pentru că da oricât de unită ar fi o familie și oricât de importante sunt spațiile coezive, fiecare (și în special copiii) au nevoie de solo spații – mici teritorii care să le ofere un sentiment de protecție, de izolare.
Abordăm problema spațiilor mici din două unghiuri: identificăm elemente tip room divider cu care putem configura spații: de exemplu, biblioteci care separă camera, plante, trafoare, chiar și panouri textile, și experimentăm cu obiecte de mic mobilier cu ajutorul cărora putem crea aceste teritorii.
De exemplu, dacă alăturăm un fotoliu cu spătar înalt, cu o măsuță, un lampadar și un covoraș, deja am creeat o “cochilie” în care cineva se poate retrage.

Frumos înseamnă de fapt funcțional și invers
Totul despre mame: Cum putem îmbina frumosul cu funcționalitatea astfel încât casele noastre să nu arate doar bine, dar să fie și confortabile?
Alina Vîlcu: Frumosul și funcționalitatea sunt același lucru. Cred că nu ar trebui să ne preocupe decât funcționalitatea și frumosul va fi ca o urmare naturală.
Atenție, pentru mine funcționalitatea nu înseamnă o căutare excesivă a ergonomiei, în care totul trebuie să fie la super îndemână.
Funcțional înseamnă să ai spații de depozitare corect dimensionate, iluminat atent gândit, schemă cromatică studiată pe fiecare tip de activitate, spații care prin mobilare favorizează contactul și comunicarea între membrii familiei etc.
În rest, în ceea ce privește “frumosul” per se, vom căuta întotdeauna echilibrul și armonia. Casa este locul care ne liniștește, deci nu folosim elemente care aduc dramă spațiului sau ne hiper stimulează emoțional și cognitiv.
CITEȘTE ȘI: Alina Vîlcu: ”Dacă o mamă are timp și informații corecte, își poate configura singură camera copilului”
Totul despre mame: Ce sfat ai pentru mamele care își doresc niște case ca în reviste însă copiii le transformă mai degrabă ca în desene animate?
Alina Vîlcu: În primul rând, nu copiii le transformă. După cum, nu copilul își cumpără singur dulciuri de pe raft. Dacă chiar ne dorim ca micuțul nostru să crească într-un spațiu care să nu hiper stimuleze și agreseze vizual, ne vom asigura că îl “infuzăm” într-o cultură vizuală corespunzătoare: de la felul în care arată casa noastră în general, până la locurile unde ieșim în oraș, mergem în vacanțe și cărțile pe care i le citim.
Susțin cu tărie că cei mici trebuie implicați, chiar de la 4 ani, însă în felul următor: pregătim opțiuni “safe” și îi dăm să aleagă dintre ele. Aici văd necesară implicarea unui designer.
Totul despre mame: Crezi că experiența pandemiei îi va face pe oameni să dea mai multă importanță calității lucrurilor pe care le cumpără pentru casa lor?
Alina Vîlcu: Cred că da, pe anumite categorii de produse. De exemplu, citeam că în SUA a crescut foarte mult piața de aparate de tratare a aerului, sisteme de ventilație și alte tehnologii care ne promit o locuire mai “sănătoasă”.
În ceea ce privește mobila și decorațiunile nu aș fi sigură…Deocamdată suntem prinși în bucuria pe care ne-o aduc lucrurile mici, cu ajutorul cărora facem schimbări în casă, dar în viitor cred că da, mai ales că ne înscriem într-o tendință generală a umanității de căutare a experiențelor și lucrurilor autentice, naturale, valoroase.
Totul despre mame: Pentru 2021 ce cursuri pregătiți?

Alina Vîlcu: Avem două ediții ale Inside Academy intensiv, care este cursul nostru clasic, de 3 luni. Intenționăm să avem una online și una offline, însă în acest moment nu știm cum vor evolua lucrurile.
Ediția de primăvară începe în aprilie 2020 (și deja avem aproape jumătate din locuri ocupate), iar toamna începem la final de septembrie.
Vom mai face o ediție de Inside design plus, este un curs pentru avansați, în care îi vom învăța pe studenți cum să finalizeze un proiect de amenajare într-un soft 3D și vom intra în profunzimea detaliilor ce țin de mobilare.
Apoi ne propunem să creștem comunitatea, să ajutăm absolvenții Inside Academy cu sfaturi, recomandări pentru proiecte și în principiu să fim de folos cu inspirație și informație pentru toți cei pasionați de design.
Ne dorim foarte mult să reușim un eveniment cu toți absolvenții de până acum (peste 120) în care să schimbăm idei, proiecte etc. Toate se vor regăsi pe pagina noastră de Facebook, pe grupul de Facebook, pe Instagram și pe site.
Totul despre mame: Cât de importantă este colaborarea cu Omid pentru aceste cursuri, având în vedere că păreți foarte diferiți din punct de vedere al stilului pe care îl abordați?
Alina Vîlcu: Părem și suntem diferiți, mai ales ca și expresie artistică și manifestare atât a meseriei de arhitect cât și în cea de profesor. Tocmai de aceea este importantă și valoroasă colaborarea și prietenia noastră: pentru că învățăm în permanență unul prin celălalt, iar cei care sunt alături de noi (colegi, cursanți) au ocazia de a vedea puncte de vedere diferite și de a-și forma propriul sistem de referințe.
Sincer, cu cât mă gândesc mai mult, cu atât mai recunoscătoare sunt pentru diferențele dintre noi. Dar, atenție, lucrurile nu ar funcționa așa bine între noi dacă nu ar exista valori comune. Credem și ne animă aceleași lucruri: umanitatea, dorința de a împărtăși, căutarea și creativitatea.
Omid este mai “înțelept”, mai statornic, eu sunt mai exploratoare. Nu ne-a fost ușor de la început. Am construit ca în orice relație și continuăm să construim. Însă acum momentele în care ideile se leagă fără prea multe cuvinte și explicații între noi sunt predominante. Încă o dată, mulțumesc vieții pentru oamenii frumoși din jurul meu!!
Totul despre mame: Ce este diferit la ediția a 7-a a cursurilor? Cum ați îmbogățit experiența folosindu-vă de edițiile anterioare?
Alina Vîlcu: Fiecare ediție este diferită, pentru ca oamenii sunt diferiți, energia și poveștile lor sunt diferite. Să nu uităm, este un curs colaborativ, în care partea practică este esențială, deci input-ul pe care îl aduc oamenii face o mare diferență.
Apoi, la modul foarte practic: tema de proiect este diferită la fiecare curs și la fiecare ediție adaugăm și distilăm informația conform cu ultimele lucruri pe care le studiem, cu tendințe, tehnologii.
Cursul intensiv Inside Academy este un curs de design non-formal, conceput și ținut de Alina Vîlcu și Omid Ghannadi.
Fie că ești pasionat de design, fie că îți dorești să îți amenajezi singur locuința sau cauți o schimbare în viața profesională, cursul Inside îți va dărui cunoștințele necesare, acumulate într-un mediu prietenos, interactiv și pozitiv, alături de noi.
Acest curs s-a nascut din dorința de a da mai departe, de a împărți din cunoștințele și experiența noastră cu voi. Credem că designul de interior este un domeniu ce ar trebui să fie accesibil tuturor, să facă parte din viața noastră de zi cu zi, pentru că mediul construit ne influențează starea de bine.
Și pentru că ne dorim să dăruim cât mai mult prin aceste cursuri, o parte din costul cursului va fi direcționat către organizația HHC (www.hhc.ro).
Ne propunem să dăruim nu doar cunoștințe practice despre procesul de design interior, dar și inspirație și informații din interiorul profesiei de designer. Astfel, la sfârșitul cursului vrem să dobândești cunoștințele de bază pentru o schimbare profesională sau pentru o pasiune extrem de frumoasă.
CITEȘTE MAI MULTE: Alina și Omid, de la Visuri la cheie, pregătesc un nou curs de design non-formal
Cursul este structurat în 12 module în care vei descoperi noțiuni practice de funcționalitate a unei locuințe, ergonomie, lumină, culoare, finisaje, mobilier, texturi, tot ce este nevoie să știi pentru a te putea ocupa singur de amenajarea unui spațiu rezidențial. Modul de desfășurare al modulelor nu este unul academic, este practic, lucrăm și învățăm împreună ce înseamnă un proiect de design interior.
Modulele sunt interactive, personalizate, iar la final ne asumăm că vei putea fi propriul designer, pentru locuința ta și nu numai.
De-a lungul acestor 12 module vom urmări împreună realizarea unei teme-surpriză, amenajarea unei locuințe, o provocare pe care o vom soluționa bucățică cu bucățică.
Noi credem cu adevărat în componenta umană, socială a meseriei noastre, astfel că la sfârșitul acestor module cursanții cu cele mai frumoase trei soluții vor putea contribui împreună cu noi la realizarea proiectului de amenajare interioară pentru o locuință de tip familial pentru organizația Hope and Homes for Children. Astfel și voi veți avea șansa de a da mai departe către umanitate.