Cum să faci ca prosoapele să reziste mai mult timp

Alexandra Constantin

Ai observat și tu că prosoapele nu mai sunt la fel de pufoase ca la început? Vestea bună este că ai la-ndemână trucuri pe care le pui ușor în practică: îți spunem cum să faci ca prosoapele să reziste pentru mai mult timp.

Cum să faci ca prosoapele să reziste mai mult: alege cu grijă detergenții

Poți să menții pentru mai mult timp prosoapele dacă eviți să folosești produse de tip balsam (sau altele care au rolul de a le face moi la atingere) sau cele speciale pentru înălbire atunci când le speli. Iar asta deoarece astfel de soluții pot să acopere fibrele prosopului și să-l facă să pară mai aspru, dar și că nu mai șteargă la fel de bine. De asemenea, bine este să nu folosești produse care conțin peroxid de benzoil sau acizi alfa hidroxil deoarece prosoapele se decolorează, arată www.blog.parachutehome.com. Un alt truc ce ajută ca prosoapele să reziste pentru mai mult timp este să nu le speli cu alte obiecte de îmbrăcăminte ce pot să le afecteze țesătura, precum cele care au fermoare, capse sau bandă de tip scai. Cel mai bine este să speli singure sau cu alte țesături asemănătoare.

Sfat util: Tocmai ai văzut că s-a tras un fir de țesătură la prosop? Evită să-l tragi sau să-l rupi cu mâna. Cel mai bine este să-l tai cu foarfeca.

Cum e bine să le speli

Spală prosoapele după a treia sau a patra folosire, folosește apă rece și o cantitate mai mică de detergent. Dacă pui mai mult detergent ele nu se mai usucă la fel de repede și de bine. Pentru ca fibrele să nu se încurce între ele (cele mai lungi cu cele mai scurte) iar prosoapele să devină mai aspre este bine să le speli cu alte prosoape sau cu articole de îmbrăcăminte pe care le folosești când faci baie, precum halatul. Nu uita că e bine să eviți să speli prosoapele albe cu cele colorate.

Cum să faci ca prosoapele să reziste mai mult: trucuri pentru a le usca

Scuturi bine prosoapele înainte să le pui la uscat, iar asta deoarece faci ca țesătura să se păstreze mai pufoasă. Folosești uscătorul de rufe? Atunci usucă prosoapele la temperaturi mai reduse. La temperaturi înalte țesătura este afectată și prosopul nu mai rămâne la fel de pufos. Iar dacă obișnuiești să le usuci afară la aer este bine să respecți pașii următori: scuturi bine prosopul, apoi îl prinzi de marginea mai grosă cu un cârlig de rufe. Iei prosopul de pe suport când încă mai este puțin umed și-l pui în uscătorul de rufe ca să se păstreze pufos. Ideal este ca prosoapele să fie uscate bine înainte să fie strânse și puse în dulap.

Cum să le împăturești

Îți place să împăturești prosopul astfel încât să pară că este călcat? Atunci pune în pratică pașii următori. Întinde prosopul pe o suprafață dreaptă și netezește-l cu mâinile. Prinde unul dintre capete, împăturește-l de trei ori, după care îl dai încă o dată în două. Repeți procedura pentru fiecare prosop în parte. Astfel el capătă forma de pătrat și se va vedea frumos fie că îl așezi în dulap, fie pe unul dintre rafturile din baie.

Obișnuiești să păstrezi prosoapele rulate pe raftul din baie sau în coș? Îți spunem cum să faci asta ca prosoapele să arate la final ca cele din revistele de deco. Împăturește prosopul în jumătate ca să obții forma unui pătrat. Apoi pliază unul dintre colțuri ducându-l către centrul pătratului. Faci același lucru și cu celălalt colț. Întoarce-l astfel încât colțurile să fie orientate în jos, apoi rulează-l strâns.

Cum să faci ca prosoapele ca să reziste mai mult: sfaturi privind depozitarea lor

Una dintre regulile importante când organizezi dulapul în care păstrezi prosoapele și lenjeria de pat este că mai puțin e mai bun. Încearcă să nu supraîncarci dulapul deoarece poate să apară miros neplăcut, lenjeria să stea în spații mici și să se șifoneze. Un săculeț cu lavandă este ajutorul ideal de care ai nevoie pentru a păstra un miros plăcut în dulap. Poți să te asiguri că păstrezi cât mai mult timp prosoapele și dacă le pui mereu pe cele prospăt spălate cât mai jos în dulap.

La cât timp este bine să le înlocuiești

Prosoapele se numără printre lucrurile din casă pe care le folosești de fiecare dată când te speli pe mâini și nu numai. Așa că e și normal ca după o perioadă de timp să înceapă să se deterioreze. Stabilește un anumit interval de timp la care să înlocuiești setul tău de prosoape, de exemplu o dată la doi ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa