Cum amenajezi o cameră pentru gemeni (experiența unei mame)

Mihaela Călin

Sunt obișnuită să locuiesc în spații mici. Prima mea locuință a fost o garsonieră de 40 mp, cu o bucătărie atât de mică, încât puteam ajunge la frigider, în timp ce spălam vasele și amestecam în mâncarea de pe aragaz. Eu însămi sunt mică de statură, trecând drept minionă. În fine, până când am avut gemeni. 

Daniele Parris, mamă a trei copii, a descris experiența ei în amenajarea camerei gemenilor ei.

Organizarea spațiilor mici este pasiunea mea. Nevoia te învață, așa că știu cum să păstrez o mulțime de lucruri organizate într-un spațiu mic.

Când am cumpărat, în sfârșit, prima noastră casă, nu-mi puteam imagina ce am putea face cu tot acel spațiu. Asta pentru că în acel moment aveam doar un copil. Casa avea două dormitoare și o baie, plus podul casei. Și un garaj! Cât spațiu! Apoi au apărut gemenii în viața noastră, povestește mama pe site-ul www.twiniversity.com.

Când m-am documentat pentru acest articol, am măsurat camera lor: 3 x 3,5 metri. Și conține așa: două paturi, două dulapuri, o cutie cu jucării, un fotoliu rabatabil și un coș, printre alte lucruri necesare, haine și scutece. Deci, cum am făcut ca această micuță încăpere să funcționeze pentru perechea mea de gemeni? Pentru mine cheia stă în vederea potențialului ascuns a ceea ce ai și ceea ce poți folosi. Apoi în bunăvoința de a-mi schimba abordarea, dacă prima încercare nu a funcționat. Iată câteva lucruri pe care le-am făcut în camera gemenilor, pentru a depozita toate lucrurile lor minunate.

Spațiul de depozitare din spatele ușii

Fiecare dormitor are ușă, dar nu cred că am închis vreodată ușa de la camera gemenilor. Aceasta rămâne întotdeauna deschisă pentru a fi la dispoziția copiilor 24 de ore pe zi! Pe spatele ușii, am prins un suport de depozitare, dintr-un material transparent, cu mai multe buzunare. Aceasta este zona cu lucrurile necesare pentru baia copiilor. Aici păstrez prosoapele de baie, scutecele, hăinuțele de schimb. În funcție de nevoile tale, tu poți pune aici și bavetele pe care le folosești atunci când bebelușul eructează. Aceste produse sunt ușor de înșfăcat și le poți vedea chiar și atunci când este dezordine în buzunare. Ultimul lucru de care am timp să mă ocup este să împăturesc bavete.

Sub pătuțuri

Gemenii mei au două pătuțuri – nu pot dormi împreună pentru că băiatul este foarte agitat noaptea și se rostogolește peste sora sa. Dacă el este treaz și ea nu este, poți fi sigur că în curând va fi și ea trează. Când am ales pătuțurile lor, ne-am orientat spre cele de formă dreptunghiulară, care să se potrivească de-a lungul pereților, folosind spațiul într-un mod cât mai eficient. Sub un pătuț, păstrez scutecele. Când cumpăr scutece, le scot din cutia lor originală, păstrându-le doar învelișul de plastic. În felul acesta îmi încap sub un singur pătuț două pachete cu scutece.

Sub celălalt pat, într-o cutie de scutece, țin toate prosoapele de hârtie, tăiate la dimensiunea unor șervețele pentru copii. Tot aici țin și kitul de magician al fiului meu mai mare. Este într-adevăr un loc bun pentru o ascunzătoare!

Cutiile de scutece, adaptate ca să încapă sub pat

Dacă folosești mai ales scutece de unică folosință, la fel ca mine, cu siguranță nu duci lipsă de cutiile de scutece XXL. Sunt foarte rezistente, așa că am făcut câteva cercetări despre cum să le folosesc cel mai bine. Le-am tăiat ca să fie mai puțin înalte și să încapă sub pat. Apoi am depozitat diverse lucruri în interiorul lor. Cutiile de scutece sunt ușor de tăiat, fiind din carton, și alunecă ușor înăuntru și în afară. Poți chiar prinde împreună două cutii pentru a crea secțiuni diferite. Am încercat să cumpăr cutii de depozitare din plastic, dar erau prea scumpe și majoritatea erau prea înalte pentru a se potrivi în spațiul mic de sub paturi. Cutiile de scutece funcționează minunat și sunt gratuite!

Acum, dacă vrei să fii creativă și ai la dispoziție aproximativ 10 minute (hei! se poate întâmpla!), poți decora noua ta cutie de depozitare, acoperind-o cu un material textil sau cu hârtie de împachetat. Eu am ales calea cea mai scurtă cale și am acoperit cutia cu bandă adezivă. Modelul meu este cu mustăcioare! Distrează-te și tu – există o mare varietate de culori și modele de hârtie de împachetat. Cu siguranță vei găsi tema care să se potrivească în camera copiilor tăi. În plus, cutia este portabilă, astfel încât o poți umple ușor și să o pui în mașină pentru călătorii.

Săculeții pentru scutece

Săculeții textili de depozitare sunt practici și nu sunt doar pentru scutece. Da, eu păstrez scutece acolo, dar, de asemenea, poți depozita acolo diverse lucruri ușoare, cum ar fi animăluțe de pluș, haine împăturite sau aproape orice.

Cutia cu jucării

Mama mea, care este regina cumpărăturilor second-hand, a reușit să găsească, la un preț foarte mic, o ladă din plastic pentru depozitarea jucăriilor. Are un capac separat, care este foarte ușor, deci gemenii mei pot să-l ridice în siguranță. Așa că păstrăm acolo jucării și puzzle-uri. Partea de sus are rol de banchetă, exact pe înălțimea copiilor.

Când cumperi o cutie pentru jucării, ai grijă să o inspectezi înainte de utilizare, pentru a te asigura că nu este prea greu capacul. În felul acesta eviți ca micuții tăi să-și prindă sau să-și strivească mâinile. Dar cel mai important lucru este să îndepărtezi orice încuietori, astfel încât nimeni să nu rămână captiv înăuntru. Am descoperit că cele mai sigure cutii pentru jucării sunt cele din plastic cu capac separat, chiar dacă nu sunt la fel de arătoase precum rudele lor din lemn pictat.

Dulap cu tijă dublă

Arma mea secretă în ceea ce privește depozitarea hainelor gemenilor mei constă în dulapul cu tijă dublă.

Ei au doar un dulap de dimensiuni standard, deoarece casa noastră, construită în 1940, are doar dulapuri incredibil de mici. Fiecare geamăn are propria lor tijă și încerc să grupez hainele după tip: cămăși cu mânecă scurtă, jachete etc. În sertarele închise de la dulapuri am pus doar body-uri și pantaloni. În rest am agățat pe umerașe toate hainele. În felul acesta sertarele nu mai sunt burdușite. Iar hainele care stau pe umerașe ocupă mai puțin spațiu decât cele care sunt împăturite. De asemenea, am agățat pe umerașe piesele unei ținute complete, astfel încât hainele să rămână laolaltă.

Otomani cu spațiu de depozitare

Avem doi otomani din piele, de forma unor cuburi, care au și spații de depozitare în interior. Aceștia se potrivesc foarte bine în camera gemenilor datorită spațiului de ședere suplimentar. Sunt minunați atunci când trebuie să fac rapid curățenie, deoarece spațiul de depozitare nu este la vedere.
De asemenea, ei se pot plia, astfel încât pot fi strânși atunci când nu sunt folosiți. Rămâne de neuitat ziua în care gemenii și-au dat seama cum să dea jos capacele de la otomani. Ce a urmat a fost o cufundare în jucării de pluș și aruncarea lor deasupra capului.

Polițe deasupra ușii

O mică poliță deasupra ușii este excelentă pentru a adăposti plușuri, fotografii sau poșete. Aceasta este o soluție bună, atunci când nu vrei sa aglomerezi partea de sus a dulapurilor cu tot felul de lucruri. Doar obiecte ușoare! Pentru a nu te trezi, la o izbitură a ușii, cu toate obiectele de pe poliță în cap.

Crede-mă pe cuvânt că sunt atât de multe lucruri pozitive în a avea o cameră mică pentru copil. E posibil să fie nevoie să rearanjezi lucrurile de mai multe ori, până când ele vor funcționa cel mai bine, dar se poate face. Gemenii tăi vor fi aproape – la propriu – unul de celălalt, iar acest lucru va crea o legătură foarte specială. Îti urez organizare ușoară!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa