Cum alegem patul copilului de trei-cinci ani. 10 sfaturi utile

Veronica Guzun, redactor
patul copilului

Patul copilului de 3-5 ani trebuie să fie la fel ca cel pentru adulți: confortabil. În plus, însă, sunt necesare câteva accesorii care să îl împiedice pe cel mic să cadă din el în timpul noții, mai ales dacă are un somn agitat.

Iată la ce să fiți atenți, conform vseodeyah.com, când mergeți să alegeți patul copilului.

1. Materialul din care este făcut

Recomandarea este să fie din lemn. Pin, fag, carpen, stejar, frasin, mesteacăn sunt câteva variante bune și rezistente pentru un pat de copil. Evitați materiale precum palul sau plasticul, căci materialele artificiale pot cauza alergii și un somn agitat pentru cineva cu sistemul imunitar slăbit.

2. Fiți atenți la vopseaua care acoperă lemnul!

Aceasta ar trebui să fie non-toxică și să nu conțină formaldehidă. Pentru pătuțuri, vopseaua potrivită este cea pe bază de apă.

3. Acordați atenție dispozitivelor de fixare!

Știm cu toții că patul copilului nu este doar locul lui de somn, ci si trambulina preferată, așa că patul trebuie să fie foarte rezistent și bine asamblat cu șuruburi.

4. Suprafața de dormit nu ar trebui să fie foarte mare, pentru că îi va fi incomod

Mobila pentru copii are o lungime standard de 180/196 cm, dar aceasta este prea mare pentru un copil de trei ani. De aceea, e bine să căutați un pat de dimensiuni mai mici. 140/70 cm, 150/80 cm, 160/80 cm sau pat cu lungime reglabilă ar fi câteva variante potrivite. Ideal ar fi ca lungimea patului să fie cu 20 de cm mai mare decât lungimea copilului.

5. Dimensiunea saltelei

În continuarea recomandării de mai sus, salteaua trebuie să se potrivească perfect dimensiunilor patului.

6. Atenție la finisaje!

Patul nu trebuie să aibă colțuri ascuțite sau lemnul să fie prost șlefuit, căci așchiile și colțurile îl pot răni pe copil.

7. Spațiul de depozitare

Dacă găsiți un pat cu sertare mari, acestea ar putea fi un bun loc de depozitare, căci niciodată nu sunt prea multe jucării pentru un copil.

8. Protecția

Bara laterală de protecție constituie un mare avantaj. De regulă, copiii dorm destul de agitat și se mișcă mult în timpul nopții, de aceea o bară laterală pentru un pat de copil are două mari beneficii. Le dă siguranță copiilor că nu vor cădea și ajută să nu alunece pătura și perna de pe pat.

9. Mobilitatea

Roțile nu sunt obligatorii pentru pat, dar pot fi bune dacă veți avea nevoie să îl mutați în altă parte.

10. Designul

Paturile sub formă de navă spațială, caleașcă de prințesă, mașină nu au vreun rol practic, dar pot fi adorate de copil, iar rutina de a merge la somn să fie cu mai puține rugăminți din partea părinților.

Un ultim sfat: Înainte de a cumpăra patul copilului, verificați certificatele de calitate și de siguranță ale produselor. În plus, magazinul trebuie să ofere garanție pentru piesele de mobilier achiziționate.

Sfatul Alinei

Cred ca, din considerate practice, de la 4 ani i se poate pune copilului un pat standard de o persoană, cu lățimea de 90 și lungimea de 190-200 cm. Astfel, nu va fi nevoie să schimbăm patul în câțva ani și să reorganizăm camera. Atâta timp cât există accesorii pentru securitatea pe timpul somnului, nu ar trebui să ne facem griji că patul este prea mare, pentru ca întotdeauna va fi „populat” cu o familie numeroasă de jucării de plus, care îi voi da copilului un sentiment de intimitate și familiaritate. Personal, militez pentru simplitate stilistică, deoarece copiii au nevoie de simplitate și abstract astfel încât imaginația lor să creeze liber și astfel aș ocoli paturile prea tematice (locomotiva, supereroi) și aș opta pentru ceva mai abstract, cum ar fi conturul unei căsute, pe care poți să o decorezi cu ghirlande de becuri sau alte obiecte preferate de ce mic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa