De ce să alegi un pat Montessori pentru copil și care e vârsta potrivită

Georgiana Mihalcea, redactor
pat montessori copii
După a șasea lună de viață poți face această alegere pentru copilul tău. FOTO: Shutterstock

Abordarea Montessori a creșterii copiilor a câștigat popularitate în ultimii ani. Se concentrează pe promovarea independenței, a explorării și a obiceiurilor sănătoase de somn la copiii mici. Un aspect cheie al acestei abordări este utilizarea unui pat Montessori. Acesta este realizat în stil platformă, care se așază direct pe podea. Este un instrument simplu, dar eficient, care poate avea un impact profund asupra dezvoltării copilului tău. Stimulând independența, explorarea, obiceiurile sănătoase de somn și un sentiment de siguranță, patul Montessori îți poate ajuta copilul să se dezvolte și să crească într-un mediu sigur și atractiv.

Este important să-ți reamintim că fiecare copil este diferit și asta se va vedea și în procesul de implementare a principiilor Montessori în casa ta. E bine să știi de la început că e posibil ca micuțul tău să aibă nevoie de ceva timp pentru a se obișnui cu un nou spațiu de odihnă și de joacă, dar, cu răbdare și sprijin constant din partea ta, va avea numai de câștigat.

Principiile Montessori

Maria Montessori, medic și pedagog italian, a fost pasionată de științele exacte, în special de matematică și fizică. A urmat medicina și apoi s-a aplecat asupra studiului filosofiei. A lucrat într-un centru de copii cu diferite deficiențe și a condus o școală pentru copii săraci din Italia („Casa dei bambini”), loc în care a prins contur metoda Montessori, bazată 80% pe capacitatea de învățare individuală a copilului și doar 20% pe intervenția profesorului.

„Mediul pregătit” și materialele de lucru-elemente cheie în educația Montessori. Mediul pregătit reprezintă tot ansamblul material pe care un copil în găsește în camera sa, dar și în sala de clasă. Acesta trebuie să fie în mare parte intuitiv și perfect adaptat la vârsta copiilor. Mediul pregătit este proiectat pentru ca cei mici să-l poate folosi fără instrucțiuni din partea adulților, pentru a-și dezvolta singuri abilitățile de auto-servire, sociale și cognitive încă de la vârste foarte mici.

Învățarea se bazează pe explorarea independentă de către copil a mediului educațional. Acest mediu îl va ajuta treptat să-și dezvolte capacitatea de concentrare și de coordonare a mișcărilor (motricitatea fină și grosieră). Copilul găsește mereu la îndemână obiecte sau jucării pe care va descoperi singur cum să le folosească.

Libertatea este cuvântul cheie în educația Montessori. Copilul are libertatea de a alege singur activitățile în care se implică, ordinea în care o face, modul în care relaționează cu cei din jur și timpul de lucru necesar efectuării unei activități.

În Montessori nu există pedepse și recompense (nu se pun copiii la colț cu mâinile în sus, nici nu primesc bulinuțe colorate drept recompensă), pentru că acestea anulează dorința internă a copilului de a învăța. Când condiționezi cu pedeapsa ori cu obținerea recompensei, copilul înlocuiește în adâncul ființei sale mesajul „îmi doresc să învăț” cu „trebuie să învăț ca să nu fiu pedepsit/sau să fiu recompensat”.

Ce este un pat Montessori și ce avantaje are

În primul rând, este important să înțelegi ce este un pat Montessori. Simplu spus, este un pat jos, în stil platformă, care se așază direct pe podea, fără șine sau bariere. Acest design permite copilului să se miște liber în interiorul, dar și în exteriorul patului, promovând independența și învățarea auto-motivată.

De exemplu, dacă așezi câteva obiecte ușor accesibile aproape de patul Montessori, după trezire, copilul tău s-ar putea să le privească și să se joace cu ele câteva minute. Inelul pentru dentiție, mingea- puzzle Montessori sau mingea senzorială din materiale textile sunt toate materiale sigure, atractive vizual, perfecte pentru o dimineață de joacă. Acest lucru, evident, funcționează numai dacă micuțul tău se poate târî și s-a obișnuit deja să doarmă într-un astfel de pat.

Avantajele principale ale unui pat Montessori:

  • Unul dintre beneficiile cheie ale patului Montessori este că încurajează mișcarea și explorarea. Bebelușii și copiii mici sunt liberi să se târască și să iasă din pat după bunul plac, ceea ce îi ajută să-și dezvolte abilitățile motorii brute și conștientizarea spațială. Acest lucru le permite, de asemenea, să se angajeze în joc și explorare auto-dirijate, care reprezintă un aspect important al abordării Montessori.
  • Un alt beneficiu este că promovează obiceiuri sănătoase de somn. Deoarece copilul este capabil să se miște liber în și din pat, este mai probabil să dezvolte o rutină de somn sănătoasă. Acest lucru poate duce la o calitate mai bună a somnului, care, la rândul său, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării generale.
  • Pe lângă promovarea independenței și a obiceiurilor sănătoase de somn, patul Montessori oferă și un sentiment de siguranță și confort. Deoarece patul este pe podea și nu are bariere, copilul este capabil să vadă și să interacționeze cu mediul înconjurător mai ușor. Acest lucru poate ajuta la reducerea anxietății și la oferirea unui sentiment de siguranță și securitate.
  • Nu trebuie neglijat nici faptul că poate fi o opțiune mai rentabilă și mai ecologică decât un pătuț tradițional.

Sfaturi utile înainte de a alege un pat Montessori

Te gândești să pui în camera copilului tău un pat Montessori? Există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi pentru a asigura o tranziție sigură și de succes:

  • Vârsta ideală pentru a începe să utilizezi un pat Montessori este atunci când copilul are în jur de 6-8 luni și se poate mișca singur. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit. De aceea, este important să urmărești semnele de pregătire și să faci tranziția atunci când copilul este pregătit.
  • Securizează camera în care va fi amplasat patul Montessori, astfel încât să fie sigură pentru orice mișcare a celui mic. Îndepărtează orice pericol sau obiecte care se sparg, asigură-te că prizele și ușile de la dulapuri nu reprezintă un pericol (poți face acest lucru folosind sisteme de protecție speciale).
  • Salteaua trebuie să fie fermă și să se potrivească perfect în cadrul patului. Acest lucru va ajuta la menținerea copilului în siguranță în timp ce doarme și se joacă.
  • Ideal ar fi să începi să obișnuiești copilul cu somnul din timpul zilei într-un pat Montessori, pentru a-i supraveghea atent reacțiile.
  • Nu uita că orice schimbare necesită timp, așa că ai răbdare cu micuțul tău. În scurt timp, acesta ar putea deveni locul lui preferat din întreaga casă.

Cum să construiești acasă un pat Montessori

Patul, unul dintre cele mai importante obiecte dintr-o cameră, este, conform principiilor Montessori, la nivelul solului, ca cel mic să poată fi în permanenţă liber şi independent. Acesta poate fi chiar făcut dintr-o saltea pusă direct pe jos, astfel încât copilul să părăsească spaţiul de somn oricând, fără să se rănească. O altă variantă preferată de părinți este cea a unei structuri joase, pe care copilul să o poată urca și coborî fără ajutor. Patul poate fi construit și sub forma unei căsuțe simple, în funcție de bugetul alocat și de priceperea părinților. În video de mai jos, poți să vezi cum să construiești acasă un pat Montessori pas cu pas.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa