Ce rol are bariera de protecție pentru pătuț copii și cum o alegi?

Daniela Ionita

Copiii se mișcă mult noaptea. Acest lucru se datorează faptului ca au cicluri de somn destul de scurte, ceea ce înseamnă că se trezesc des.

Deși acest lucru nu are niciun impact asupra capacității de a se odihni, poate avea un impact important asupra siguranței lor, pentru că atunci când pătuțul nu este echipat cu bare de siguranță, riscul de a cădea este mare. Prin urmare, se recomandă ca o barieră protecție pat să fie montată în primii ani de viață ai copilului, mai ales dacă patul în care doarme este mai înalt.

De ce este utilă o barieră protecție pentru pătuț copii?

În jurul vârstei de 18 luni, copilul devine mai independent și nu va ezita să încerce să iasă singur din pătuț. Acesta este momentul potrivit pentru a-l muta într-un pat mai potrivit nevoilor sale. Este de dorit ca această schimbare să fie însoțită și de achiziționarea unor dispozitive cu rol important pentru siguranța copilului, cum ar fi o barieră pat.

Cum orice schimbare de obiceiuri poate avea un impact asupra unui copil mic, atunci când schimbă pătuțul, aceștia se pot simți pierduți și pot avea dificultăți în a adormi. Vezi aici protecție pat copii – acționează ca un punct de referință, le amintește de barele patului anterior și le oferă confort în patul în care vor putea dormi pentru mulți ani.

Cum se alege corect bariera de protecție?

Reproducând siguranța oferită de barele unui pătuț, bara de pat este un element cheie. În mod evident, trebuie aleasă cu grijă. Pe piața de profil există diverse modele de protecție disponibile pentru a face patul copilului sigur. Aceste sisteme anti-cădere sunt cel mai adesea fabricate din plastic, material textil sau lemn. Lemnul masiv este cel mai puternic și mai durabil. Neafectată de șocuri sau deformări, protecția din lemn va rămâne alături de copil timp de câteva luni sau chiar ani, însă poate fi inconfortabilă pentru micuțul care se lovește de aceasta, fiind dură.

Pe de altă parte, țesătura de tip plasă și plasticul sunt mai ușoare. Alegând aceste materiale, părinților le va fi mai ușor să transporte sistemul de protecție pat copii. O balustradă pătuț din plastic (sau țesătură de tip plasă) este ideală și pentru călătorii,  fiind mai blândă cu copilul în caz de lovituri.

Pentru a fi eficientă, bariera sau balustrada pat copii de protecție trebuie să fie suficient de mare. Lungimea modelelor de bariere începe de la 90 cm, dar cei interesați de dimensiuni mai mari vor găsi să cumpere  barieră protecție pat 200 cm sau pentru un pat cu o lungime de 180 cm. Acest lucru înseamnă că astfel de dispozitive pot satisface toate necesitățile pătuțurilor pentru copii, de la cele mai tradiționale la cele mai progresiste.

Specialiștii recomandă balustrada de pat rabatabilă pentru a încuraja independența copiilor. Deși bariera de protecție trebuie să limiteze riscul de cădere, nu trebuie să împiedice libertatea copilului. Modelele pliabile sunt concepute pentru a le permite copiilor să intre și să iasă din patuț atunci când doresc.

Cand și cum trebuie instalată bariera de protecție?

Pentru un somn în siguranță, fără căderi din pat, nu se poate renunța la o laterală protecție pat. Deși prezența acesteia este esențială, instalarea ei este la fel de importantă. Trebuie ca parinții să se asigure că este stabilă înainte de a pune copilul la culcare.

În dormitorul unui bebeluș, părinții plasează inițial un pătuț sau un pat cu gratii. În jurul vârstei de 18 luni, copiii sunt capabili să se ridice în picioare, să stea în poziție verticală și să se tragă singuri pentru a încerca să iasă. Riscul de a cădea devine prea mare, așa că este momentul să fie mutați într-un alt pat. Odată cu această schimbare trebuie să se aleagă și o protecție laterală pat optimă, care poate fi păstrată câteva luni sau chiar ani, în funcție de nevoile și de dorințele copilului.

Instalarea protecției durează aproximativ 5 și 15 minute. Barele de pat rigide, din lemn, sunt fixate pe marginea cadrului. Pur și simplu se fixează în poziție. Apoi pot fi îndepărtate la fel de ușor. Vopsite în aceeași culoare, se integrează în decor, devenind părți integrante ale patului copilului.

Spre deosebire de modelul anterior, modele din plastic sau din țesătură sunt stabilizate de una sau mai multe curele. Pentru a le monta, trebuie să se urmeze câțiva pași: în primul rând, se glisează cureaua în jurul unei lamele. Dacă modelul are mai multe curele, fiecare trebuie trecută pe sub o altă bară. Apoi, se reglează dimensiunea cu ajutorul sistemului prevăzut. Sistemul de fixare se plasează apoi pe aceeași sipci, la marginea opusă a acesteia. Bariera este astfel stabilă, gata să asigure siguranța copilului.

Pe de altă parte, modele portabile, se glisează pur și simplu sub saltea. O barieră culisantă este, în general, foarte ușor de instalat. Tot ce trebuie să facă cel care o instalează este să gliseze sistemul de fixare între saltea și somieră. Greutatea saltelei le stabilizează. Bine de știut că în cazul unui pat cu saltea îngropată, protecția devine fixă și nu mai oferă opțiunea de a se rabata.

Nu în ultimul rând, este de dorit ca parinții să achiziționeze și apărătoare pat pentru mai multă siguranță și confort pentru micuți. Pentru o estetică deosebită a dormitorului se pot alege apărători împletite.

Siguranța copilului este un aspect pe care orice părinte responsabil trebuie să îl aibă în vedere, de la naștere și până când acesta își poate purta singur de grijă. De la instalarea protecției pentru pat și până la aspecte care includ măsuri cu mult mai dificil de aplicat, toate sunt sarcini pe care orice părinte trebuie să le trateze cu cea mai mare seriozitate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa