9 plante care purifică aerul din casă

Mihaela Călin
Surse foto: www.balconygardenweb.com www.almanac.com www.plantandpot.nz www.cgtrader.com www.michlers.com www.shieldsandshields.com www.exoticflora.in www.crocus.co.uk www.agroteca.ro

Ce ar putea avea în comun casa sau biroul tău cu o navă spațială? Din păcate, răspunsul este calitatea slabă a aerului. Cercetătorii de la NASA au descoperit 9 plante care purifică aerul din casă. 

Dacă ne referim la aerul din casă observăm că poluanții atmosferici din interior se află în top 5 în ceea ce privește riscul pentru sănătate.

Trebuie să trăim și să lucrăm în locuri pline de impurități ale aerului. De exemplu, un aparat de aer condiționat necorespunzător poate provoca dureri de cap, amețeli, greață și iritații ale ochilor, urechilor și nasului. Din fericire pentru noi, oamenii de știință de la NASA au găsit o soluție foarte simplă: folosește plante de interior pentru a purifică aerul din casă.

Având în vedere că oamenii petrec mai mult de 90% din timp în interior, calitatea aerului contează. Mobilierul, tapițeria, materialele de construcții sintetice și produsele de curățat pot emite o varietate de compuși toxici, cum ar fi formaldehida. Poluarea aerului din interior poate fi provocată și de polen, bacterii și mucegaiuri, dar și de poluanții din aerul exterior, precum gazele de eșapament, care își croiesc drum spre interiorul caselor noastre. Toate acestea se înrăutățesc în cazul spațiilor mici sau slab ventilate.

Așezarea într-o încăpere a unor plante în ghiveci reduce cantitatea de particule nocive din aer (deși plantele înflorite pot elimina proprii compuși în aer).

Dar cum purifică aerul plantele de apartament?

Plantele absorb, odată cu dioxidul de carbon, o parte din particulele din aer, care sunt transformate în oxigen prin fotosinteză. Dar asta nu e tot – microorganismele asociate cu plantele sunt prezente în pământul din ghiveci. Și acești microbi sunt, de asemenea, responsabili pentru o mare parte din procesul de purificare.

Dincolo de calitatea aerului, plantele îi fac pe oameni să se simtă mai bine. De exemplu, pacienții spitalizați, care au avut în saloane plante, au avut o atitudine mai pozitivă. De asemenea, au avut tensiunea arterială și niveluri de stres mai reduse. În același mod, plantele de interior pot face oamenii mai isteți, permițându-le să rămână vigilenți și să reducă oboseala mentală.

Planul tău de acțiune

Deși plantele de apartament pot să-i intimideze pe cei care fug de responsabilități, multe plante sunt ușor de îngrijit. Atât de ușor, de fapt, încât va trebui să te străduiești ca să le omori.

Ți-am pregătit mai jos o listă cu 9 plante care purifică aerul și care sunt, practic, indestructibile. Lista este inspirată de cercetările oamenilor de știință de la NASA.

Crizantema

În cercetarea NASA, această plantă a ieșit campioană la purificarea aerului, eliminând amoniacul, benzenul, formaldehida și xilenul din aerul interior. Crizantema este foarte populară, putând fi plantată și în grădină după ce florile s-au trecut.

Planta păianjen

Planta păianjen, cunoscută și sub denumirea de „voalul miresei” se numără printre cele mai ușoare plante de cultivat, fiind o alegere excelentă pentru începători sau pentru proprietarii uituci. Un fan al luminii strălucitoare și indirecte a soarelui, planta păianjen are tulpini lungi și subțiri. Pe acestea vor crește numeroase rozete sau pui de plantă păianjen.
Poluanți eliminați: formaldehidă și xilen.

Dracaena

Există mai mult de 40 de tipuri diferite de plante dracaena. Ceea ce va face destul de ușor să găsești una care să se potrivească perfect în casa sau biroul tău. Datorită aspectului său, cu frunze lungi și trunchi lemnos, i se mai spune și „palmier de casă” sau „fals palmier”, deși nu se înrudește cu palmierul.
Proprietarii de animale de companie ar trebui totuși să aleagă altă plantă, deoarece dracaena este toxică pentru câini și pisici.
Poluanți eliminați: benzen, formaldehidă, tricloretilenă și xilen.

Ficusul

Deși ficusul este un copac originar din sud-estul Asiei, când crește în interior, este o plantă foarte rezistentă, cu o înălțime ce poate ajunge între 2 și 10 metri. Acestei plante, care necesită o întreținere redusă, îi place lumina indirectă și să lași solul să se usuce între udări. Deși această plantă are abilități importante de purificare a aerului, ea poate sta și afară de la sfârșitul primăverii și până când temperaturile sunt prea ridicate sau când se apropie de cele de îngheț.
Poluanți eliminați: benzen, formaldehidă și tricloretilenă.

Plante care purifică aerul – crinul păcii

Plantele de crin sunt relativ mici, comparativ cu multe dintre plantele din această listă. Cu toate acestea au abilități importante în purificarea aerului. Ușor de întreținut, aceste plante vor rămâne înflorite pe aproape toată perioada verii. Trebuie doar să ții cont de faptul că aceste inflorescențe emană un miros puternic de polen și flori. Așadar ar fi bine să eviți să-ți umpli camera cu crini. Aceste plante preferă locurile umbroase. Nu uita să păstrezi pământul umed, dar fără apă în exces.
Poluanți eliminați: amoniac, benzen, formaldehidă și tricloretilenă.

Feriga

Aceste plante preferă să purifice aerul dintr-o locație rece, cu umiditate ridicată și lumină indirectă. Sunt relativ ușor de întreținut, dar trebuie ca pământul să rămână mereu umed. Verifică zilnic ghiveciul pentru a vedea dacă feriga are nevoie de apă, iar o dată pe lună fă-i un duș.
Poluanți eliminați: formaldehidă și xilen.

Limba soacrei

Această plantă este una dintre cele mai greu de ucis. Deși trebuie să fie udată ocazional, în general preferă condiții mai uscate și ceva soare.
Poluanți eliminați: benzen, formaldehidă, tricloretilenă și xilen.

Palmierul pitic

În categoria plante care purifică aerul se număra și palmierul pitic. Un superstar în ceea ce privește filtrarea formaldehidei din aer. Această plantă prosperă în plin soare sau lumină strălucitoare. Unul din motivele pentru care poate filtra atât de mult aer este acela că poate crește destul de mare (între 1,20 m și 3,50 m înălțime). În plus este o plantă de interior prietenoasă cu animalele.
Poluanți eliminați: benzen, formaldehidă, tricloretilenă.

Aloe vera

Pe lângă faptul că este ușor de întreținut, aloe vera are beneficii asupra sănătății. Frunzele plantei conțin un lichid limpede, plin de vitamine, enzime, aminoacizi și alți compuși care au proprietăți de vindecare a rănilor, cu acțiune antibacteriană și antiinflamatoare.
Poluantul îndepărtat: formaldehidă.

Sfatul Alinei

Pentru mine, nici o amenajare nu este finalizata fără plante în interior. Verdele plantelor are efect terapeutic dovedit, transmite o stare de relaxare și regenerare, pe lângă efectul vizual sau grafic pe care multe plante îl au. Ador plantele suculente, cum ar fi aloe, sau cele tropicale, cum ar fi strelitzia. Pentru un efect sculptural într-un spațiu poți alege să grupezi plantele de diferite mărimi și cu ghivece de diferite forme, într-un fel de instalație artistica „verde”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa