Articol realizat în parteneriat cu

VIDEO Mădălin Mihailovici despre Olimpiada „Natura dintre Ape”: „Își propune să educe și să inspire noile generații să înțeleagă importanța biodiversității și să devină ambasadori ai protejării mediului înconjurător”

Ileana Mirescu
Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România și Director General Apa Nova București, a vorbit, într-un interviu, despre Olimpiada digitală „Natura dintre Ape”
Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România și Director General Apa Nova București, a vorbit, într-un interviu, despre Olimpiada digitală „Natura dintre Ape”

Olimpiada digitală „Natura dintre Ape” este un proiect inovator, dedicat elevilor din clasele primare și gimnaziale, care își propune să apropie generațiile tinere de natură, ecologie și protejarea mediului înconjurător, printr-o competiție online accesibilă și interactivă. Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România și Director General Apa Nova București, a vorbit, într-un interviu, despre cum a luat naștere această inițiativă, despre impactul pe care îl are asupra elevilor și despre planurile de a organiza competiția la nivel național, începând de anul viitor.

Susținută de Apa Nova București, o companie din Grupul Veolia România, Olimpiada „Natura dintre Ape” a ajuns în 2025 la cea de-a treia ediție, oferind elevilor din clasele II–VII din București și Ilfov oportunitatea de a explora biodiversitatea și protejarea mediului într-un mod captivant și educativ. Competiția s-a desfășurat online, pe 31 mai 2025. Cu peste 1.500 de participanți în edițiile anterioare și peste 1.250 de înscrieri numai la ediția din acest an, inițiativa se va extinde la nivel național începând cu 2026, marcând un pas important în promovarea educației ecologice în rândul tinerei generații.

Cum a luat naștere Olimpiada „Natura dintre Ape” și care a fost motivația din spatele acestui proiect?

Olimpiada digitală „Natura dintre Ape” a luat naștere în anul 2022. Astfel, prin această inițiativă și nu numai, Veolia și-a propus să devină, și este, campionul transformării ecologice. Într-o eră a digitalizării, noi am considerat necesar ca tot ceea ce înseamnă legătura dintre natură, ecosisteme, biodiversitate, protejarea apelor să ajungă într-un alt mod la generațiile tinere, care să facă, practic, legătura între natura vie și ei. Deci, toată această olimpiadă este dezvoltată pe o platformă digitală, inclusiv concursul se desfășoară online.

Motivația noastră este dublă: pe de-o parte, dorința de a consolida conștientizarea timpurie a valorii resurselor naturale și a importanței protejării acesteia, iar pe de altă parte, angajamentul strategic al Apa Nova București de a sprijini formarea unei generații responsabile față de natură și mediu.

Educația ecologică începe din școală.

Așa cum ați menționat, proiectul a fost lansat acum 3 ani. Câți elevi au participat până în prezent și ce impact are proiectul asupra copiilor și comunităților școlare implicate?

În primele două ediții am reușit să avem împreună, cumulat, circa 1.500 de oameni. Pot să vă spun că, la ora actuală, înscrierile încă nu s-au terminat. Am depășit cifra de 1.000 de candidați (n.r.: între timp, de la realizarea acestui interviu, în competiție s-au înscris 1.254 de elevi).

Această propunere a noastră de Olimpiadă, organizată în mediul privat, a prins extraordinar de bine atât la copii, cât și la cadrele didactice. Este foarte clar, din punctul meu de vedere că, dacă nu există o relație, o chimie între elev și profesor, profesor și elev, lucrurile nu se pot dezvolta. Atât elevul are de învățat, clar, de la profesor, dar să știți că și noi, profesorii – mă pot include și eu aici – avem de învățat de la generațiile tinere. În plus, multe școli derulează activități pe teme ecologice, ceea ce ne indică faptul că Olimpiada este extrem de relevantă, pentru diverse categorii de vârstă.

Cum sunt selectate temele și activitățile din cadrul competiției?

Voi face legătura cu întrebarea anterioară. Practic, în fiecare an există o perioadă de înscriere. Anul acesta a început pe 24 aprilie și s-a terminat la data de 27 mai. Înscrierea s-a făcut direct pe platforma www.naturadintreape.ro. Concursul a avut loc online, la data de 31 mai. Există o comisie de profesori și specialiști în ceea ce înseamnă biodiversitatea.
Participă elevi de la clasa a II-a până la clasa a VII-a. Este foarte clar că întrebările trebuie moderate și modelate la nivelul fiecărui elev, adică la fiecare clasă din care face parte, și încercăm să acoperim absolut toată gama din ceea ce înseamnă natură, floră, faună, ape – deci ecosistemul terestru și acvatic.

Conținutul este adaptat fiecărui segment de vârstă – clase primare și gimnaziu, și urmărește dezvoltarea gândirii critice și a creativității. Subiectele abordate reflectă provocările actuale cu care ne confruntăm ca societate: schimbările climatice, conservarea biodiversității, consumul responsabil și protejarea resurselor de apă.

De la Olimpiadă locală la competiție națională

Ce experiențe au trăit elevii?

Cu siguranță, elevii, părinții elevilor și profesorii au trăit aceleași emoții. Îmi aduc aminte cum, la prima ediție, un elev era atât de supărat și plângea că a luat mențiune și nu a luat și premiu. Deci această competiție a prins, iar această ediție, noi sperăm să fie ultima la nivel local. Adică, cei peste 1.000 de candidați de anul acesta sunt din zona București-Ilfov. Ne dorim ca, începând cu anul următor, Olimpiada „Natura dintre Ape” să se extindă la nivel național, deci toți copiii din toate județele, din toate colțurile României să poată să participe. Astfel, am deschide o nouă poartă: existența unei Olimpiade pentru copii, organizate de mediul privat.

Nu că ar fi o concurență, ci ar fi, practic, un gest de mulțumire al unei companii private, ca un contraserviciu pentru clienții noștri, pentru faptul că noi existăm prin consumatorii noștri. Este un mod în care întreg Grupul Veolia întoarce către societate o parte din ceea ce primim de la societate.

Ediția 2025 reprezintă un nou pas în dezvoltarea acestui program. Elevii au acces gratuit la resurse educaționale, pe site-ul naturadintreape.ro. Mai mult decât atât, însă, mizăm pe curiozitatea elevilor, pe modul propriu al acestora de a cunoaște și cerceta natura. Dincolo de competiția propriu-zisă, Olimpiada „Natura dintre Ape” este și un prilej de a-i încuraja pe copii să petreacă mai mult timp în aer liber și să se joace în parcuri și păduri.

Ce alte proiecte desfășoară Apa Nova pentru sustenabilitate și protejarea biodiversității?

Cum am spus, Veolia este declarată campion al transformării ecologice. În permanență, noi avem indicatori de performanță prin care suntem evaluați pentru ceea ce facem pentru a proteja ecosistemele, biodiversitatea și apa. Gestionăm practic, în întregul areal Apa Nova București, circa 169 de hectare în stațiile de potabilizare de la Crivina, de la Arcuda și în stația de epurare de la Glina. Investim în tot ceea ce înseamnă aparatură pentru monitorizarea și măsurarea parametrilor ecosistemelor terestre și acvatice și desfășurăm proiecte de îmbunătățire a calității acestor ecosisteme. De exemplu, tot ceea ce înseamnă „verde”: noi nu mai folosim pesticide, adică aplicăm practic tot ceea ce înseamnă ecologie, astfel încât tot ce vedem noi în jurul și împrejurul activității noastre să fie profund ecologic.

Angajamentul pentru protejarea biodiversității urbane și conservarea resurselor naturale este parte atât din amprenta noastră locală, cât și din valorile de bază ale Grupului Veolia, din care facem parte.

În prezent, derulăm un program amplu de acțiuni ecologice în toate stațiile operaționale – Arcuda, Crivina, Cotroceni, Nord și Sud – cu o rată de implementare a planurilor de biodiversitate de peste 90%. Mai mult, peste 95% din spațiile verzi administrate de companie sunt întreținute prin metode ecologice.

Reconectarea copiilor cu natura în lumea informației fragmentate

Care sunt cele mai mari provocări în promovarea valorilor de mediu în rândul tinerilor?

În primul rând, trăim într-o societate care, din punctul meu de vedere, a produs o decuplare – o decuplare a copiilor, dar chiar și a noastră. Stăm prea mult în fața a tot ceea ce înseamnă media și nu avem timp să ne bucurăm, să vedem o floare, să admirăm un copac sau un mușuroi de furnici. Dacă aș putea să fac o comparație, aș spune că acești copii, dar chiar și noi, am ajuns să privim natura mai mult în oglindă. Ceea ce ne dorim este să reîntoarcem aceste generații tinere spre ceea ce spuneam adineauri – bucuria de a trăi cu natura, de a conviețui cu natura.
Și îmi revine în minte ceea ce spuneam și studenților mei, o idee a lui Antoine de Saint-Exupéry: „Noi nu moștenim pământul de la părinții noștri, ci îl împrumutăm de la copiii noștri.” Eu cred că mai frumos de atât, ca să dai o definiție a ceea ce înseamnă mediul, nu există.

Educația ecologică trebuie să fie experiențială, aplicată, integrată în viața de zi cu zi, și să înceapă de la vârste fragede, mizând astfel pe dorința de a explora și pe curiozitatea nativă a copiilor.

O altă provocare este volumul și, în același timp, fragmentarea informațională: la fel ca adulții, și elevii sunt deja supuși unui flux intens de informații, subiecte, alerte, notificări, iar temele legate de biodiversitate riscă să devină abstracte și secundare. Prin această Olimpiadă, încercăm să aducem natura înapoi în viața lor, într-un mod viu, interactiv și relevant.

Ce mesaj transmiteți părinților și profesorilor care doresc să cultive respectul față de natură în rândul copiilor?

În primul rând, dacă respectăm natura, ne respectăm pe noi înșine. Este foarte clar că trăim o perioadă profundă, de multiple schimbări: de la schimbările climatice până la schimbările de generații, de optică și modul de apreciere al valorilor. Dar, din punctul meu de vedere, generațiile bine pregătite nu pot fi decât acele generații care vor duce mai departe ceea ce omenirea a reușit să facă până acum. Trebuie să existe o simbioză între elev, profesor și părinte. Prefer să repet și să spun că natura nu trebuie privită prin sticlă, ci trebuie trăită clar în mediul ei.

Aș vrea să mai amintesc faptul că Veolia în România este implicată de foarte mulți ani în zona învățământului. Suntem la a V-a generație de învățământ dual. Faptul că lipsa forței de muncă pe piață este acută ne-a făcut să ne îndreptăm, să ne creăm, să zic așa, propriii noștri instalatori, electricieni și sudori. A fost foarte greu la început, nici nu reușeam să umplem o clasă. Acum avem câte trei clase, cu concurență, dar a fost o perioadă în care a trebuit să mergem din școală în școală.

Urmărim în permanență ceea ce Ministerul Învățământului promovează, iar de anul acesta, împreună cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, mai exact Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, vom porni primul an de învățământ dual universitar din România.

Am mers door-to-door în București și în zonele limitrofe ale Bucureștiului, iar ca o satisfacție că orice muncă va fi încununată cu succes dacă este făcută bine și continuă, este faptul că anul acesta, la Olimpiada Națională a Instalatorilor, locurile unu, doi și trei au fost ocupate de elevii noștri din parteneriatul dual cu Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Acești copii vor fi pregătiți în două training-uri în Italia și Polonia, iar la Shanghai, în 2026, unul dintre cei trei va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Meserii, secția Instalatori.

Astfel, 40% din programa școlară se va face în laboratoarele Apa Nova. Deci vor fi lucruri practice, iar 60% vor fi noțiuni teoretice pe care trebuie să le învețe copiii. Iar, ce spuneam, partea practică, adică aplicarea acestor noțiuni teoretice, se va face de către specialiști din cadrul Apa Nova București.

Care e treaba cu biodiversitatea?
Celebrată la nivel mondial, în fiecare an pe data de 22 mai, biodiversitatea înseamnă toată varietatea de viețuitoare de pe Pământ – de la cele mai mici insecte, până la cei mai mari copaci, de la florile din parc până la animalele sălbatice din păduri. E ca un puzzle uriaș de plante, animale, păsări, pești și microorganisme, care trăiesc împreună și se ajută unii pe ceilalți, contribuind, totodată, la sănătatea planetei, dar și a noastră, a oamenilor. Cu cât sunt mai multe specii diferite într-un loc, cu atât acel loc e mai sănătos și mai echilibrat. Biodiversitatea ne ajută să avem aer curat, apă bună de băut și hrană sănătoasă.

Te-ar mai putea interesa