Tăierea moțului: semnificație și obiceiuri. Când are loc și ce se duce la acest eveniment

Anca Lupescu
Bebelus implineste un an si are parte de primul tort
Taierea motului, un eveniment important pentru întreaga familie. Foto: Shutterstock

Tăierea moțului este o tradiție populară care marchează împlinirea primului an din viața unui copil și este momentul simbolic în care bebelușul „își alege viitorul”. Obiceiul de tăiere a moțului nu are substrat religios, deși este unul foarte răspândit. De obicei, evenimentul are loc acasă la nași sau părinți și reunește apropiații familiei. Cel mai important moment este când copilul alege  obiecte de pe o tavă, despre care se crede că vor influența viitorul acestuia. Nașii sunt implicați activ în desfășurarea întregului eveniment, iar după ce se taie moțul și bebelușul alege obiecte de pe tavă, are loc o petrecere în familie.

Ce semnificație are tăierea moțului

Tăierea moțului este o tradiție care, deși nu are baze religioase, este adânc împământenită în România. La baza sa, tăierea moțului este un obicei simbolic care marchează bucuria primului an din viața copilului. Deși fiecare familie are propriul stil de a organiza acest eveniment, toate au în comun ideea că tăierea moțului este mai mult decât o simplă petrecere – este un ritual de trecere, o ocazie de a „prezice” viitorul copilului și de a sărbători începutul unei noi etape în viața acestuia.

Tăierea moțului are loc, de obicei, când copilul împlinește un an, însă există și voci care spun că evenimentul trebuie să aibă loc neapărat la o vârstă impară, cum ar fi 1 an sau 3 ani, și niciodată mai târziu. Cu toate că există diverse interpretări și mici variații în funcție de zonă, esența rămâne aceeași: sărbătorirea unui an de viață al copilului. Evenimentul poate avea loc acasă la părinți sau la nași. De fapt, nașii au un rol principal în ceremonie, fiind considerați părinții spirituali ai copilului. Ei sunt cei care taie prima șuviță de păr, acesta fiind un moment de o importanță majoră. Acest gest simbolic este văzut ca un fel de pregătire a copilului pentru viață. În plus, aceasta ar trebui să fie și prima „tunsoare” a copilului. Șuvița de păr se păstrează de către părinți sau nași într-o cutiuță.  Aceasta este adesea legată cu o panglică roșie, simbol al protecției și al norocului, iar în unele locuri, șuvița se îngroapă într-un loc special, cum ar fi la rădăcina unui copac.

Alegerea obiectelor de pe tăviță 

Un alt moment așteptat al tăierii moțului este cel în care copilul este pus să aleagă de pe o tavă pregătită cu diferite obiecte. Tradiția spune că primele trei obiecte pe care micuțul le alege îi vor defini viitorul. De exemplu, dacă alege o carte, se spune că va fi un copil studios, dacă alege bani, va avea parte de prosperitate, iar dacă pune mâna pe chei, va fi pasionat de mașini. Părinții și nașii pun pe tăviță obiecte precum stetoscop (pentru meseria de doctor), stilou (pentru meseria de jurnalist sau scriitor) și multe altele. Se spune că dacă bebelușul alege banii va avea un viitor prosper.

Ruperea turtei

Ruperea turtei este echivalentul tăierii moțului, dar pentru fete. Se face tot la un an și se desfășoară într-un cadru la fel de festiv.  La fel ca tăierea moțului, ruperea turtei se sărbătorește în familie și marchează primul an din viața unei fetițe. Obiceiul începe cu ruperea efectivă a turtei, o pâine rotundă sau un colac, deasupra capului fetiței. Nașa este cea care împarte turta în bucăți, pe care le oferă apoi invitaților. Se spune că acest gest aduce noroc și prosperitate copilului, simbolizând un început bun în viață. După ruperea turtei, urmează momentul în care fetița trebuie să aleagă de pe o tavă trei obiecte, care, conform tradiției, îi vor prevesti viitorul.

Când se face tăierea moțului 

Obiceiul tăierii moțului la băieți sau ruperea turtei la fetițe se face în general după ce copilul împlinește vârsta de 1 an. Tradiția spune că părul micuțului nu trebuie tăiat deloc până la acest moment. Tăierea moțului poate avea loc între un an și trei ani, în funcție de zonă, însă cel mai des, părinții și nașii aleg să sărbătorească acest eveniment în jurul primei aniversări. De obicei, data exactă este stabilită împreună cu nașii. De regulă, evenimentul nu se ține într-o zi de post, ci preferabil într-o zi de sâmbătă sau duminică, când toată lumea se poate aduna pentru a petrece. Evenimentul este unul intim, dar unii părinți și nași pot să facă evenimentul mai mare și să îl țină la restaurant sau un loc special.

Deși semnificația exactă a acestui ritual s-a pierdut în timp, se crede că tăierea moțului și, respectiv, ruperea turtei, are rolul de a înlătura temerile copilului pentru a porni în viață lipsit de frici. Este și o ocazie pentru a ghici, într-un mod simbolic, viitorul celui mic.

O superstiție legată de tăierea moțului este că bebelușul trebuie să poarte haine noi. În mod tradițional, nașii sunt și cei care cumpără hainuțele pe care le va purta copilul în ziua respectivă. Cei prezenți, rude și prieteni apropiați, vin cu cadouri pentru cel mic, fie hăinuțe, jucării sau obiecte personalizate. Nașii pot alege un cadou mai scump, precum o brățară de aur sau alt obiect valoros.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa