Somnul la copiii de 3 ani. La ce oră se culcă şi cât ar trebui să doarmă

Anca Lupescu
Copil mic doarme in patul lui imbratisandu-si jucaria de plus
Somnul la copiii de 3 ani – Cât au nevoie Sursa foto: Shutterstock

Pe măsură ce micuțul tău se îndreaptă spre vârsta de preșcolar, este posibil să te confrunți cu câteva tranziții importante legate de somn. Este vârsta la care mulți copii renunță la ultima siestă, trec din pătuț în pat mare și își iau la revedere de la suzeta preferată, dacă nu au făcut-o deja. Aceste schimbări pot fi mari ajustări pentru copii (și pentru părinți). Din fericire, respectarea unui program de somn adecvat vârstei poate ajuta ca aceste schimbări să decurg cât mai lin posibil. Iată cum trebuie să arate somnul la copiii de 3 ani și cât ar trebui să doarmă.

Cum ar trebuie să arate programul de somn pentru copiii de 3 ani

Numărul ideal de ore de somn pentru copii la diferite vârste este un subiect dezbătut pe larg. Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) și Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă între 10 și 13 ore de somn într-o perioadă de 24 de ore pentru copiii de 3 – 5 ani. Ideal ar fi cel puțin 11,5 ore de somn total pentru copilul de 3 ani, dar părinții se pot concentra și pe alți indicatori (cum ar fi starea de spirit a copilului și dacă pare odihnit) pentru a determina dacă cel mic doarme suficient. Și Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca după 2 ani copiii să doarmă între 10 și 13 ore pe zi, program care poate fi împărțit și într-o repriză de somn ziua, care să dureze cam o oră, o oră și jumătate cel mult.

  • Somnul total mediu: 12 ore
  • Numărul de sieste: 1
  • Obiectiv somn în timpul zilei: 1 – 2 ore
  • Intervale de veghe: 6 ore

Exemplu de program de somn pentru un copil de 3 ani

  • Trezire dimineața: 6:30 AM
  • Timp de odihnă: 12:30 PM – 1:30 PM (1 oră de timp liniștit)
  • Pregătire pentru culcare: 6:30 PM
  • Adormire: 7:00 PM

Program cu un pui de somn la prânz

  • Trezire dimineața: 6:30 AM
  • Siesta: 12:30 PM – 2:00 PM (1,5 ore de somn); 6 ore de veghe înainte de siestă
  • Pregătire pentru culcare: 7:45 PM
  • Adormire: 8:30 PM; 6,5 ore de veghe înainte de culcare

Program fără siestă

  • Trezire dimineața: 6:30 AM
  • Timp de odihnă: 12:30 PM – 1:30 PM; 1 oră de timp liniștit
  • Pregătire pentru culcare: 6:15 PM
  • Adormire: 7:00 PM

Cantitatea optimă de somn variază de la un copil la altul, așa că este util să îți faci o idee clară a tiparului potrivit copilul tău. Siestele pot varia destul de mult: la această vârstă, unii copii dorm încă la prânz, alții sunt în proces de tranziție și alții au renunțat complet la acest somn. Pentru copiii care încă dorm ziua, somnul durează o oră sau o oră și jumătate. Și cei care dorm mai mult riscă să aibă probleme cu somnul de noapte.

Dacă copilul tău doarme mai puțin de 10 ore pe noapte, ia în considerare scurtarea somnului din timpul zilei. Nu există o vârstă optimă de renunțare la somnul de peste zi. Specialiștii recomandă ca un copil mic care nu mai doarme de prânz să aibă un interval de timp de câteva minute de odihnă, în care să se relaxeze sau să facă activități care îl linișesc.

La ce oră se culcă un copil de 3 ani

Copiii care încă dorm la prânz au nevoie ca de la momentul trezirii și până la somnul de noapte să treacă în jur de 6 ore, ceea ce înseamnă că, dacă doarme de prânz până la ora 14, la ora 21 ar trebui să fie în pat. Odată ce copilul renunță la somnul de la prânz, ora de culcare de seară se se mute mai devreme. Adaptează programul în așa fel încât să te asiguri că cel mic se odihnește suficient în 24 de ore.

Cât e recomandat să doarmă un copil de 3 ani

Asigurându-i copilului un somn bun, îl poți menține liniștit și fericit pe parcursul zilei. Copiii cu vârsta de 1 până la 2 ani ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore pe parcursul a 24 de ore (inclusiv sieste) în mod regulat pentru o sănătate optimă. Copiii cu vârsta de 3 până la 5 ani ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore pe parcursul a 24 de ore (inclusiv sieste) în mod regulat pentru o sănătate optimă, recomandă Academia Americană de Medicină a Somnului.

La această vârstă, mulți copii sunt la grădiniță și, la fel ca adulții, procesează evenimentele zilei atunci când sunt în pat. Asta poate însemna că somnul vine mai greu. O rutină corectă de culcare, care se menține pe parcursul întregii săptămâni, poate ajuta în acest sens.

Sfaturi pentru a te asigura că cel mic este relaxat și pregătit pentru culcare:

  • evită jocurile zgomotoase și energice înainte de culcare – acestea pot duce la un somn agitat
  • oprește calculatoarele, tabletele, telefoanele și televizorul cu cel puțin o oră înainte de culcare și asigură-te că copilul tău nu se uită la emisiuni incitante sau înfricoșătoare aproape de ora de culcare
  • stabilește o rutină de somn pe care să o respecți în majoritatea timpului
  • verifică dacă copilul tău are tot ce îi trebuie înainte de a părăsi camera.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa