Somnul în perioada erupției dentare. Iată ce aveți de făcut să vă ajutați bebelușii

Cristina Călin, redactor
somnul în perioada erupției dentare

Primul an al bebelușului este fantastic atât pentru părinți, dar mai ales pentru el. Trece prin niște schimbări atât de puternice încât uneori cu greu le poate face față fără ajutor. Dacă la capitolul creștere se descurcă fără prea mari probleme și dureri, nu același lucruri putem spune și despre creșterea dinților. Dincolo de orice, somnul în perioada erupției dentare este complicat atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți. 

Imediat după aniversarea primei jumătăți de an te poți aștepta să vezi cum gingiile sunt puțin inflamate, semn că primul dințișor vrea să își facă apariția. La început vei fi foarte bucuroasă, ca de orice se întâmplă noi în viața copilului tău, dar curând vei realiza că dinții de lapte vin la pachet cu dureri, febră și nopți nedormite.

Acest articol conține recomandare de produs.

Somnul în perioada erupției dentare. Nici bebelușul, nici părinții nu mai dorm bine

Nu doar bebelușul nu se va simți bine, ci toți cei din casă vor suferi pe lângă el. Îngrijorarea oricărui părinte când vede că cel mic suferă va fi dublată de nopți nedormite și sute de pași cu el în brațe în încercarea de a-l liniști. Dar nu te impacienta!

Totul va trece repede și curând, când îți va zâmbi cu toți dințișorii lui albi și micuți vei uita toate prin câte ai trecut. E doar o perioadă, iar în cazul acesta expresia aceasta pe care o tot auzi este cât se poate de adevătată.

De fapt, dinții bebelușului erau acolo încă din perioada când era în uter, însă după vârsta de 6 luni încep să își croiască drum prin gingie pentru a se face văzuți. De aici și durerile foarte mari pe care acesta le are. Nu e ușor lucru!

Una dintre problemele pe care le vei întâmpina în perioada erupției dentare va fi cea legată de somn. Nu este vorba doar de faptul că vei dormi mai puțin tu, dar nici bebelușului nu îi este prea bine din acest punct de vedere.

Graficul apariției dinților la bebeluși

Potrivit experților Asociației Americane a Medicilor Dentiști, bebelușii au 20 de dinți ascunși sub gingie care vor apărea pe rând până când copilul va împlini 3 ani. Cea mai mare problemă este că mare parte dintre ei apar la intervale foarte scurte de timp și de aici și durerile și simptomele.

Primii apar incisivii centrali de jos între vârsta de 6 și 10 luni, urmați de cei de sus, când bebelușul tău are între 8 și 12 luni. Apoi vor ieși incisivii laterali de jos, urmați de cei de sus, caninii, primii molari, iar aproape de cea de-a treia aniversare vor apărea și molarii secundari. Acesta este un calendar orientativ.

Sunt situații în care dinții apar mai repede sau, dimpotrivă, se lasă foarte mult timp așteptați. Alteori nici nu urmează această ordine, așa că nu este cazul să îți faci prea mari probleme. Evident, de îndată ce apare primul dințișor este bine să mergi la un medic stomatolog pediatru pentru a vedea dacă totul este în ordine.

Somnul în perioada erupției dentare. Durerile nu îl lasă să doarmă

Simptomele apariției dinților sunt febra, diaree, vei vedea că bebelușul tău salivează excesiv, are gingiile inflamate și este mai iritat decât de obicei. În plus, vei constata că nu mai doarme ca de obicei. Problema este că din cauza durerilor de gingii pe care le au în această perioadă cei mici se trezesc din somn.

Academia Americană de Pediatrie menționează că erupția dentară face de îndată ce adorm cei mici se pot trezi din cauza gingiilor dureroase. Pe de altă parte, părinții le pot schimba rutina de somn din cauza noii situații în care se află. Medicii atenționează că tocmai acum este important să păstrezi programul celui mic. Păstrarea unui ritual de culcare îi va da celui mic siguranță și îl va ajuta să doarmă mai bine, chiar și în condițiile date.

Sunt și bebeluși pe care erupția dentară îi face mai letargici, motiv pentru care dorm mult mai mult decât de obicei. Totuși, niciun studiu nu a demonstrat acest lucru, așa că dacă bebeșulul tău pare să doarmă mai mult, este bine să contactezi medicul pediatru.

Sunt câteva semne care îți arată dacă starea proastă a copilului tău și implicit somnul prelungit sunt cauza unui nou dinte sau este răcit. Dacă îi curge nasul este bine să iei în considerare că ar putea fi vorba de o viroză. Febra mare, agravarea simptomelor sau faptul că se trage de urechi ar trebui să te trimită la medicul pediatru pentru că erupția dentară nu are astfel de simptome.

Pentru a-i ușura simptomele și a-i face somnul mai ușor ai la îndemână câteva remedii.

  • Îi poți da o jucărie de dentiție care să îi pună presiune pe gingii atunci când o molfăie. Poți chiar tu să apeși pe gingii după ce te speli foarte bine pe mâini.
  • Poți să îi dai să roadă o jucărie de dentiție care se ține la congelator. Prin faptul că este rece îi va calma bebelușului inflamația și îl va ajuta să doarmă mai bine.
  • Ronțăitul este o altă soluție pentru calmarea durerilor gingivale. Poți alege alimente potrivite pentru vârsta lui pe care să i le dai să le roadă.
  • Șterge-l foarte des la guriță pentru a preveni apariția iritației din cauza salivei excesive. Nu vrei să mai aibă încă un motiv de supărare, care să nu îl lase să doarmă bine.
  • Folosește un gel gingival cum este Anaftin Baby. Acesta este un gel oral care formează rapid o peliculă invizibilă care protejează gingia de disconfort şi durere. Componentele sale naturale contribuie la reducerea durerii şi a roşeţei în zonele afectate. În plus, aplicatorul cu periuță din silicon masează delicat gingiile, produsul nu conține analgezice locale, zahăr, parabeni și are gust plăcut de banană. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa