Vrei să faci ceva pentru ameliorarea somnului copilului? Fă acest lucru!

Raluca Dumitrică
cum-sa-ameliorezi-somnul-copiilor-totul-despre-mame

Sarah Ockwell-Smith ne oferă o sugestie rapidă care să-i îmbunătăţească somnul celui mic

Ştiaţi că milioane de părinţi din întreaga lume fac o greşeală foarte simplă, dar uriaşă, care are şansele de a inhiba somnul copiilor lor (indiferent de vârsta acestora) şi de a contribui la dificultatea de a adormi, dar și la treziri nocturne frecvente?

Această greşeală este perpetuată de mii de producători de produse de puericultură de pe mapamond. De fapt, atunci când vă veţi da seama ce este, veţi fi şocaţi de numărul produselor comercializate care amplifică problema, în loc să fie de ajutor.

Care e greşeala?

Lumina.

Aţi pus o veioză în camera copilului? Sau poate ceva în formă de animăluţ drăgălaş, care emite o licărire toată noaptea, un termometru strălucitor sau un caleidoscop de lumini? Dacă există unul dintre aceste lucruri în dormitor, atunci vă sugerez să scăpaţi de el.

De ce? Deoarece lungimea de undă a luminii de culori diferite poate avea un efect puternic asupra somnului copilului.

Luminile în tonuri de alb şi albastru (sau verde), chiar dacă difuze, vor inhiba pe timpul nopţii secreția de melatonină. Acest hormon de somn este eliberat de creier, ca răspuns la sensibilitatea ochilor la lumină. Într-o lume nepoluată de luminile electrice, hormonul s-ar secreta la asfinţitul soarelui, studiile arătând că la copii vârful ajunge să fie atins în jurul orei 19:30 – 20:00. Hormonul este necesar pentru copil nu numai atunci când se pregăteşte de culcare, ci şi pentru a-l menţine mai mult timp adormit, peste noapte. Pun pariu că veioza din camera copilului este în nuanţe de albastru, verde, alb, roz sau mov. Aceste culori, în special albastru, sunt văzute ca fiind „calmante”, şi bănuiesc că ăsta este motivul pentru care majoritatea producătorilor le folosesc. Cu toate acestea, ei nici nu-şi dau seama cât de mult se înşală.

Lumina care răspândeşte nuanţe de alb şi albastru (inclusiv lumina emisă de televizoare, telefoane inteligente, laptop-uri şi aproape toate variantele de iluminat pe care le folosiţi în casă – deci fără desene animate înainte de culcare!) inhibă secreţia de melatonină a corpului prin păcălirea creierului să creadă că e încă zi.

Există un singur tip de lumină care nu face asta. Lumina roşie. Această lumină are o lungime de undă mult mai mare decât cea albastru deschis, verde sau albă, calitate care, potrivit studiilor, nu inhibă melatonina. Ea nu îmbunătăţeşte prea mult somnul, doar că nu interferează cu reacţiile chimice care au loc în procesul de adormire. Bineînţeles, cea mai bună sursă de lumină pe care să o folosiţi în camera copilului este cea inexistentă. Adică întunericul absolut. Nu e o variantă prea realistă, când vine vorba de hrănirea nocturnă sau de schimbatul scutecelor noaptea. Aşadar, roşu este de departe cea mai bună a doua opţiune. Nu vă concentraţi doar pe camera copilului, totuşi, gândiţi-vă la ce fel de lumină este expus copilul înainte de culcare, spre exemplu, lumina din baie. Lumina din baia voastră are o nuanţă clasică de alb? Sau chiar mai rău, aveţi becuri economice care emit o lumină mult mai albastră decât becurile incandescente de stil vechi? Dacă da, ar fi bine să cumpăraţi dispozitive care emit o lumină mai adecvată şi care să funcţioneze pe bază de baterii. Puteţi vedea aici luminile pe care le recomand.

Să faci trecerea de la lumina albă la lumina roşie nu este chiar o soluţie magică pentru somn, mult mai multe sugestii pentru somnul copilului putând fi găsite în cartea „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”. Dar este un prim pas foarte potrivit, un pas rapid şi simplu.

Copyright: http://sarahockwell-smith.com, traducere de Raluca Dumitrică cu permisiunea autoarei. Articolul original despre ameliorarea somnului copilului a apărut aici.

solutii-blande-pentru-somnul-linistit-al-bebelusilor-si-al-copiilor~8094986

Volumul „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” de Sarah Ockwell Smith propune soluții cu adevărat blânde care să asigure odihna copiilor și a părinților lor și care nu contrazic nevoile de bază ale celor mici. Volumul este disponibil aici.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa