Temperamentul copilului poate să-i influenţeze somnul!

Mona Ciurezu
Somn
Unii copii pot adormi în orice împrejurare. Alţii, nu!

Cum un copil nu e la fel ca altul, aşa şi somnul lor e diferit

Legatura dintre temperamentul copiilor si somn / Totul despre mame
Unii copii pot adormi în orice împrejurare. Alţii, nu!

Pentru a ne asigura nopți liniștite pe termen lung, Mona Ciurezu, consultant specialist pentru somnul copilului de 0-4 ani, ne spune în articolul de mai jos care este legătura dintre temperamentul copilului şi relația sa cu somnul.

Am doi copii şi nu seamănă unul cu altul. Nu mă refer la faptul că băiatul e blond cu ochi albaştri, iar fetiţa e brunetă cu ochi căprui, ci la faptul că sunt firi foarte diferite, iar impactul acestui temperament diferit s-a văzut asupra somnului lor. Fiul meu este genul care doarme oriunde, nu contează că e lumina sau zgomot, că se uită la desene sau ca face ceva distractiv; dacă îi este somn, se culcă. Fiica-mea, e cu totul altă poveste, în schimb. N-a dormit mai mult de 45 de minute ziua, seara adormea foarte greu (am rezolvat problema asta între timp) şi mediul era mereu o piedică în calea somnului. Pe fiul meu puteam să-l iau cu mine oriunde, că el îşi făcea somnul, dar la fiica-mea nu se aplica acelaşi lucru. Din păcate, oricât aş vrea că ea să se adapteze programului familiei, ea are nevoie mai mult de ajutorul nostru, iar noi trebuie să ne adaptăm nevoilor ei.

Bebeluşii au temperament diferit

Dr. Alexander Thomas, un pionier în dezvoltarea copilului, alături de un grup de cercetători format din Stella Chess, Herbert G. Birch, Margaret Hertzig şi Sam Korn, a identificat, pe baza observaţiilor comune şi ale părinţilor, diferenţele de temperament între bebeluşi. Potrivit acestora, există 9 caracteristici ale temperamentului: gradul de activitate, ritmicitatea, reacţia iniţială (de apropiere sau de retragere), adaptabilitatea, intensitatea, starea de spirit, gradul de a fi distras, persistenţa şi sensibilitatea la lumina şi la zgomote.
S-a observat ca unii copii, care erau indispuşi şi intenşi, se adaptau mai greu şi se retrăgeau, iar corpul lor funcţiona neregulat. Aceştia au fost numiţi copii cu temperament dificil, în timp ce copiii cu temperament opus au fost numiţi copii îngeraşi. De reţinut că temperament înseamnă stil de comportament sau maniera în care copilul interacţionează cu mediul înconjurător, şi nu motivarea pentru o anumită acţiune. Aşadar, doarece temperamentul influenţează somnul, e bine să ştii ce bebeluş ai, ca să ştii cum trebuie să procedezi pentru a-i asigura nevoia de somn.

Temperamentul copilului are următoarele caracteristici:

Pentru a înţelege mai bine care sunt caracteristicile temperamentului copilului, iată detalii despre acestea:

Gradul de activitate (cât se mult de mişcă, nivelul de energie). Unii copii par să fie tot timpul în mişcare, au ceva de făcut, dau din picioare şi din mâini constant, nu au stare.

Ritmicitatea (functionarea regulată a corpului): măsoară cât de precis sau cât de previzibil pare să fie copilul în ceea ce priveşte aspecte ca foamea, mersul la WC, somnul, perioadele de activitate, momentul trezirii. Pe măsură ce copiii cresc, ei tind să devină mai ordonaţi în obiceiurile lor. Dar sunt şi copii care sunt previzibili de la 2 luni.

Reacţia iniţială pe care o au (de apropiere sau de retragere): reacţia iniţială este o caracteristică a temperamentului care defineşte prima reacţie la ceva nou. Unii copii acceptă, sunt curioşi se apropie mai uşor în cazul situaţiilor noi, alţii fug, devin timizi sau se retrag.

Adaptabilitatea (flexibilitatea). Aceasta se măsoară prin observarea copilului în anumite activităţi ca tăiatul unghiilor, acceptarea uşoară a schimbărilor de program în alăptare, acceptarea străinilor în mai puţin de 15 minute. Măsoară uşurinţa sau dificultatea în care se adaptează noilor situaţii sau schimbarea rutinii.

Intensitatea. Intensitatea este gradul sau măsura în care răspunde copilul, indiferent dacă este plăcut sau neplăcut. Gândiţi-vă că ar fi cantitatea de energie emoţională prin care îşi exprimă ce îi place sau îi displace. De exemplu: se bucură sau se întristează când primeşte (sau nu) o jucărie pe care şi-o dorea? Intensitatea este măsurată separat de starea de spirit. Copiii care nu sunt intenşi sunt descrişi ca fiind copii blajini.

Starea de spirit. Dacă intensitatea este gradul de răspuns, starea de spirit este direcţia, modul de răspuns. Starea de spirit negativă este prezenţa plânsului/agitaţiei şi absenţa zâmbetului, râsului, gângurelilor, în timp ce starea de spirit pozitivă este absenţa plânsului/agitaţiei şi prezenţa râsului, zâmbetelor şi gangurelilor. Copiii care sunt intenşi tind să aibă şi o stare de spirit negativă, să se adapteze mai greu şi să se retragă, pe când cei blânzi tind să aibă o stare de spirit pozitivă, să se adapteze uşor şi să reacţioneze bine la lucrurile noi.

Gradul în care este distras. Această caracteristică descrie cât de uşor copilul poate fi distras de evenimentele din mediul înconjurător. Poate fi o piedică atunci când cel mic încearcă să doarmă într-un mediu cu mulţi stimuli.

Persistenţa. Nivelul de persistenţă sau cât timp pot fi atenţi copiii este o măsură a timpului în care copiii se angajează în activităţi. Persistenţa este bună atunci când copilul încearcă să înveţe ceva nou, dar poate să devină ceva negativ atunci când refuză să se culce şi rămâne angrenat într-o activitate.

Sensibilitatea. Nivelul de sensibilitate măsoară cât de mulţi stimuli produc un răspuns în copil în diverse circumstanţe, precum zgomotul şi/sau lumina puternică şi alte situaţii de care am discutat mai sus. Dacă unii copii reacţionează la stimuli externi sau la schimbările de mediu, alţi copii sunt greu de distras.

Cheia unui somn bun: cunoaşte-ţi copilul!

Aşadar, este foarte adevărat că cei mici sunt diferiţi, însă e foarte important să ne cunoaştem copilul şi să vedem dacă acesta are un temperament blând sau un temperament dificil. Trebuie să vedem şi în ce măsură noi ne încăpăţânăm să-l culcăm după programul nostru sau vrem să doarmă în orice condiţii, iar, pe de altă parte, să observăm dacă avem un copil care este uşor distras de mediu şi are o sensibilitate mare la stimuli. În acest caz, trebuie ca noi să ne adaptăm programul şi spaţiul de dormit nevoilor lui pentru a-i respecta cât mai bine această nevoie de somn. Să nu uităm, de asemenea, că un copil distras de mediu şi care se lasă angrenat în activităţi va merge la somn când deja este foarte obosit şi va adormi greu şi mai puţin.  La aceşti copii este nevoie de un program şi de previzibilitate pentru a le respecta nevoia de somn.

Şi, înainte de a încheia, vă mai spun următorul lucru care este foarte important: somnul de zi este influenţat mult de mediul extern, iar somnul de noapte, de factorii genetici. Somnul de zi este şi mai mult sub influenţa temperamentului, iar somnul de noapte poate fi sub influenţa calităţii somnului de zi, aşa că temperamentul ne poate da peste cap toate visele noastre despre cum va dormi copilul după ce se va naşte. De aceea, cu multă atenţie la tipul de temperament! Aplicând regula de baza care ne spune că, aflând ce copil avem, vom putea să îi îndeplinim cel mai bine nevoile de somn, vom reuşi să avem un copil care se va bucura pe deplin de toate beneficiile unui somn odihnitor şi liniştit.

În concluzie, somn uşor!

Aflați cum se pot evita instalarea problemelor de somn la mame, care ora ideală de somn pentru copiii de sub 1 an, până la ce oră se recomandă somnul la prânz la copii, dar şi care este diferența dintre coşmaruri şi terori nocturne.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa