Somnul la copii. Câte ore trebuie să doarmă copilul în funcţie de vârstă

Alexandra Constantin
să doarmă copilul

Se ştie cât de importantă este respectarea programul de somn când vine vorba de cei mici. Dar câte ore trebuie să doarmă copilul în funcţie de vârstă? La această întrebare ne răspund specialiştii.

Un program odihnitor de somn nu este esenţial doar pentru starea de sănătate a copilului, ci şi pentru buna lui dispoziţie. Specialiştii de la Academia Americană de Pediatrie sunt de părere că ,,odihna sporeşte atenţia copilului, îmbunătăţeşte comportamentul, îl ajută să înveţe mai uşor, să aibă o memorie mai bună, să poată faţă mai uşor schimbărilor emoţionale, dar şi să aibă grijă de sănătatea fizică şi psihică”, potrivit www.familyshare.com. În schimb, lipsa unui program de somn la copii este asociată cu riscul de apariţia a problemelor comportamentale, a celor emoţionale, a dificultăţilor de învăţare şi chiar obezitate, susţin specialiştii de la National Sleep Foundation.

Care sunt recomandările: câte ore trebuie să doarmă copilul în funcţie de vârstă

Bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 4 luni şi 1 an au nevoie între 12 şi 18 ore de somn pe zi, cei între 1 an şi 2 ani între 11 şi 14 ore de somn pe zi, iar cei între 3 şi 5 ani de între 10-13 ore pe zi, susţin medicii de la Academia Americană de Pediatrie. Bine de ştiut este că şi copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani au nevoie de 9-12 ore de somn pe zi, iar cei între 13 şi 18 ani de 8-10 ore.

Cât de important este un somn odihnitor

Bine de ştiut este că un copil are nevoie de acelaşi interval de somn în fiecare noapte pentru o bună dezvoltare, dar şi că odihna din acele ore să fie una de calitate. Printre factorii care pot afecta somnul la copii se numără folosirea pentru perioade mai lungi de timp a calculatoarelor/tabletelor/telefoanelor mobile (cu atât mai mult înainte de ora de culcare), cât şi uitatul la televizor.

Doctorul Sarah Loughran, cercetător în domeniul somnului în cadrul Universităţii Wollongong din Australia, recomandă folosirea dispozitivelor a căror lumină se reduce treptat, fapt ce favorizează formarea rutinei somnului. Indicat este şi să nu existe dispozitive electronice în dormitorul copilului, dar şi ca acesta să se joace cât mai mult înainte de ora de culcare pentru a avea parte de un somn mai odihnitor.

Nu ezita să faci modificări în ceea ce priveşte programului de somn dacă observi că micuţul nu doarme suficient de mult sau dacă se trezeşte mai mereu obosit. De asemenea, bine este să eviţi activităţile care îl pot stimula şi mai mult înainte de ora de culcare. În timp ce unii copii au nevoie de mai multe ore de somn, alţii au energie chiar şi atunci când dorm mai puţin.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa