Somnul copiilor. Ce am ajuns să fac ca să doarmă?

Ramona Dinescu
dormitul cu copilul

Somnul copiilor este extrem de important, ei au nevoie de somn ca să crească. Dar ce faci când nu vor să doarmă? Iată la ce trucuri am apelat eu ca să-i fac să doarmă cât mai mult.

Cred că am mai spus că, până de fiu mamă, am lucrat vreo 10 ani în presa de parenting. Eram doxă de teorie și avem informații în cap cât pentru a scrie o carte. La practică nu acumulasem nici un punct. Stătusem câteva ore pe zi cu nepoțica mea, mai fusesem în vizită pe la prieteni cu copii, dar nu știam ce înseamnă cu adevărat să crești un copil. Prietenii mi-au spus că totul se va schimba din momentul în care va apărea copilul, însă nu am conștientizat nici o secundă ce înseamnă nopți nedormite și ce va însemna de fapt această schimbare.

Somnul copiilor în teorie

Rețin că încă din maternitate m-a vizitat o prietenă care mi-a spus: ”Teorii legate de somnul copiilor sunt multe. Trebuie să o aplici pe cea care ți se potrivește. Ceea ce ar trebui să faci în primă fază este să obișnuiești copilul cu noțiunea de somn de noapte și somn de zi. Rutina asta nu poți să o aplici decât noaptea, așa că, după ce ieși din maternitate, alege o oră la care ai vrea să se culce copilul pe viitor, fă-i băița cu o jumătate de oră mai devreme și, după ce îl îmbraci cu hăinuțele de noapte, stinge lumina și dă-i laptele. De aici înainte vei face la fel în fiecare seara, iar noaptea, când se trezește, îi dai să mănânce, fără să aprinzi lumina, fără să vorbești cu el. Așa va învăța că noaptea este pentru somn, nu pentru alte activități.”

Recunosc că am aplicat și a funcționat: amândoi copiii s-au trezit de câte două ori pe noapte în primele luni ca să-și primească lăpticul, dar apoi s-au culcat la loc, fără să avem parte de nici o noapte nedormită. O teorie bună, pe care sincer o recomand și altor mămici.

Restul teoriilor, cu lăsatul copiilor să plângă înainte de culcare pănă adoarme singur, sau cu dormitul copilului singur în pat, nu mi-au reușit. Undeva cred că am greșit eu sau, pur și simplu, nu mi s-au potrivit.

Somnul copiilor în practică

Am încercat în primele luni să las copilul mare să adoarmă singur, dar nu rezistam să-l aud plângând mai mult de 2 minute, așa că am sfârșit prin a-l legăna pe picioare. Și nu doar că-l legănam, uneori dormeam și eu cu el pe picioare câteva ore doar ca să nu-l mișc din poziția inițială și să nu-l trezesc. Ziua dormea câte o oră și jumătate din două reprize, așa că dacă aveam ceva de făcut cât timp dormea el, trebuia să fac în maxim 45 de minute, ca să fiu lângă el să-l readorm apoi. Am ajuns astfel să dorm cu el de câte ori dormea el.

Între 6 și 8 luni, se trezea noaptea și din 10 în 10 minute, iar eu ajunsesem să dorm mai mult în picioare, decât în pat. După 2 luni, am cedat și l-am luat în pat. Am dormit foarte bine în această formulă, amândoi. Dormeam așa până pe la 5 dimineața când somnul lui credeam eu că era foarte sensibil și îmi era frică să nu se trezească și să nu mai readoarmă. Astfel, de la 5 dimineața, până la 6-7 când se trezea definitiv, eu aproape că nu respiram, nu mă mișcam, nu scoteam nici un sunet ca să nu-l trezesc.

Cu copilul numărul 2 nu am mai avut timp să mă gândesc la toate aceste aspecte și nici putere să mai aplic vreo teorie. Cu el nu m-am mai străduit deloc. În afară de suptul pe timp de noapte în întuneric și liniște depline, restul au venit de la sine: dacă a vrut să se trezească noaptea să mănânce până aproape de 1 an, nu am avut nimic împotrivă, dacă de la 6 luni a vrut la mine în pat, l-am luat la mine în pat. Toate acestea ca să mă pot odihni și eu și să fac față unei noi zile solicitante.

Acum, dorm cu ei în pat, dormim de-a latul patului, dar altfel nu putem nici unul dintre noi. Ei au nevoie de mine și eu am nevoie de ei ca să mă pot odihni. Pentru că nimic pe lumea asta nu se compară cu acele mânuțe mici care te caută și te ating în pat.

Dacă ți-a plăcut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa