Bebelușul nu doarme bine noaptea? Nouă motive să nu apelezi la sleep training

Există un șir lung de metode folosite în sleep training (antrenamentul pentru somn), de la a sta lângă copil dar fără să-l atingi, până la a-l lăsa să plângă și să adoarmă singur. Sunt oare eficiente aceste metode? Află din acest articol.

Veronica Guzun, redactor
sleep training
Metodele de sleep training nu țin cont de nevoile emoționale ale bebelușului. Foto: Shutterstock

Privarea de somn când devenim părinți este o adevărată provocare. Mai ales că, peste zi, pe ora liberă în care bebe doarme se dă o adevărată luptă în mintea mamei: să mănânce, să se spele pe cap, să caute informații despre problemele de somn la bebeluși, să stea un pic în liniște cu gândurile ei sau să doarmă. Cu atâtea nevoi în așteptare, somnul de zi nu câștigă mereu lupta. Și atunci, tentația este să căutăm soluții rapide de a învăța copilul să adoarmă singur.

În ceea ce privește sleep training-ul părerile sunt împărțite. Iată nouă argumente contra, prezentate de Sarah Ockwell-Smith, autoarea cărții „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”.

1. Sleep training-ul nu ține cont de specificul somnului la bebeluși

Bebelușii și copiii mici nu dorm ca adulții și nu e nimic greșit în acest lucru, ba din contră. Nimeni nu doarme cap-coadă toată noaptea, la orice vârstă. De fapt, dormim în cicluri. La sfârșitul fiecărui ciclu de somn, ne putem trezi puțin, dar nu complet, și începem un nou ciclu. La bebeluși un ciclu de somn durează aproximativ 45 de minute, iar la un adult aproximativ dublu. Astfel bebelușii se pot trezi chiar și de zece ori pe noapte. Trezirile frecvente sunt un lucru bun pentru copil, deoarece îl protejează împotriva morții subite.

Un alt aspect specific somnului bebelușilor este că până la patru luni nou-născuții nu deosebesc noaptea de zi. Și de aici somnul lor haotic. Altfel spus până la patru luni bebelușii nici nu au cum să doarmă bine peste noapte, pentru că organismul lor încă nu a asociat noaptea cu somnul.

2. Sleep traing-ul păreri – nu ține cont de capacitățile bebelușilor de a adormi singuri

Antrenamentul pentru somn presupune greșit că bebelușii au capacitatea de a-și regla emoțiile. Ca adulți, când suntem speriați sau anxioși, putem să ne auto-liniștim. Copiii mici însă nu au dezvoltată această capacitate, pentru că nu posedă un nivel atât de ridicat de funcționare a creierului.

Când lăsăm un bebeluș să se oprească singur din plâns și să se calmeze, așa cum susțin majoritatea tehnicilor de antrenament pentru somn, facem acest lucru sub presupunerea greșită că de fapt își reglează emoțiile și devin mai calmi. Cercetările ne spun însă că bebelușii rămân într-o stare ridicată de anxietate, dar ajung să nu comunice acest lucru. Ei pot fi liniștiți, dar nu sunt calmi.

3, Sleep-training – pericole pe termen lung

Conform acestei cercetări un bebeluș căruia i se satisfac nevoile pe deplin, are mai multe șanse să dezvolte un creier cu abilități mai bune de autoreglare emoțională (denumită „auto-liniștire”), o memorie mai bună și chiar o inteligență mai bună.

Un copil pe care părinții încearcă să-l învețe să adoarmă singur ar putea secreta mult mai mult cortizol (hormon al stresului) decât un bebeluș alinat atunci când are nevoie, or prea mult cortizol este dăunător pentru creier și pentru întregul organism.

4. Sleep training-ul nu funcționează mereu

Uneori, somnul bebelușului este înrăutățit de antrenamentul somnului, iar părinții sunt mai obosiți decât înainte de a începe. Majoritatea tehnicilor de sleep-training se bazează pe reducerea dorinței copilului de a chema părinții prin plâns dacă sunt singuri, speriați, anxioși, înfometați sau au un disconfort. Această tehnică mai este numită și ”cry it out”, foarte populară în Statele Unite. Uneori, nevoia bebelușului este prea puternică și copilul nu se liniștește, ci devine mai tulburat și mai disperat să-și satisfacă nevoile. Acești copii devin „mai lipicioși” de părinți, din nevoia de a-și umple rezervorul de alinare în alte moduri.

5. Sleep training-ul poate distruge încrederea bebelușului în părinți

Plânsul bebelușilor noaptea poate fi obositor și incomod, dar ei plâng cu un motiv – acela că au nevoie de alinarea părinților. Dacă nu primește răspuns la strigătele lui, există o mare posibilitate să și piară încrederea în părinți.

Anxietatea de separare este de fapt un semn foarte bun din punct de vedere psihologic. Asigurarea constantă că mama se va întoarce, că nu va fi părăsit este ceea ce ce au nevoie bebelușii atunci când sunt în această etapă.

„Aceasta este o etapă vitală pentru ca bebelușul să poată avea încredere în tine. Dacă nu o face (pentru că nu le satisfaci nevoile prin antrenamentul somnului), atunci este posibil să suferiți efectele într-o etapă ulterioară. Dacă nu are încredere că îl poți ajuta cu problemele lui când e mic, de unde să știe că poate avea încredere în tine cu problemele lui pe măsură ce crește?”

Sarah Ockwell-Smith, autoarea cărții ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

6. În timpul sleep training-ului pot fi trecute cu vederea problemele reale

Atunci când copilul este lăsat să se liniștească singur și să plângă până adoarme, există riscul să se piardă din vedere probleme mai mari. Cum ar fi:

Cauze fizice: dureri de burtică din cauza alergiei la proteinele din laptele de vacă, intoleranță la lactoză, sensibilități alimentare, reflux, perturbarea florei intestinale, sau dureri de cap din cauza compresiei craniene și a leziunilor la naștere.

Cauze de mediu: prea multă lumină artificială, temperatura camerei prea ridicată, lenjerie de pat sufocantă, nevoia de a fi schimbat scutecul și altele asemenea.

În sfârșit, există cauze psihologice din care copilul poate plânge: nevoia de mai multă conexiune, nevoia de reasigurare în timpul anxietății de separare și pusee de creștere.

7. Sleep training-ul poate determina mama să oprească prematur alăptarea

„Mulți „experți” în somn cred că bebelușii nu au nevoie de hrănire de noapte după vârsta de 6 luni, unii cred că acestea sunt inutile după doar 3-4 luni. Ceea ce e greșit! Bebelușii alăptați tind să aibă nevoie de masa de noapte până la vârsta de cel puțin 12 luni, uneori mai mult.”

Sarah Ockwell-Smith, autoarea cărții ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Alăptarea în special nu se referă doar la hrană, ci oferă confort și, de asemenea, o băutură rapidă.

Înțărcarea de noapte înainte ca bebelușul să fie pregătit poate avea un efect dăunător asupra alăptării și poate determina încetarea acesteia înainte ca mama și copilul să fie gata.

8. Sleep training-ul înțelege greșit dezvoltarea independenței

Mulți părinți cred că prin antrenamentul pentru somn își cresc copiii mai independenți. În realitate, singurul mod în care copilul crește independent este atunci când i se permite să fie dependent de părinți atâta timp cât are nevoie. Când se simt suficient de în siguranță, treptat copiii se separă de părinți. Dacă sunt forțați să se detașeze înainte de a fi gata, vor deveni mai puțin independenți și mai anxioși.

9. Antrenamentul pentru somn este obositor și chinuitor pentru părinți

„Nu am întâlnit niciun părinte, care a încercat metoda sleep trainingului și nu a zis cât de greu și de supărător a fost să-și vadă copilul plângând și să nu poată să îi satisfacă nevoile. Instinctele parentale sunt pentru un scop. Folosiți-le!”

Sarah Ockwell-Smith, autoarea cărții ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Ce poți face să treci cu bine de această perioadă?

  1. Încearcă să te odihnești cât mai mult și să ceri sprijin de la cei din jur pentru a satisface nevoile de somn ale bebelușului tău.
  2. Calibrează-ți așteptările în funcție de vârsta copilului.
  3. Asigură-te că mediul înconjurător este prietenos cu somnul.
  4. Exclude orice probleme fizice.
  5. Exclude orice etape de dezvoltare, pusee de creștere, momente de regresie a somnului.
  6. Folosește metodele de somn blând, pentru a încuraja un somn mai bun, fără efecte secundare.
  7. Așteaptă. Somnul bebelușului tău se va îmbunătăți în mod natural în timp.

Ca de fiecare dată când apare o dilemă în legată de creșterea copiilor, cuvântul cheie e bine să rămână „blândețe”. Și în acest caz, toate încercările de a dormi copilul trebuie făcute cu grijă pentru sănătatea lui fizică și emoțională, îndeamnă Sarah Ockwell-Smith, în cartea ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”, carte pe care o puteți cumpăra de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa