Sfaturi utile pentru ca bebeluşul să aibă un somn liniştit noaptea

Alexandra Constantin
somn liniştit

Când o să doarmă şi bebeluşul meu câteva ore legate? – este una dintre întrebările pe care şi le pun des cei care tocmai au devenit părinţi. În timp ce la unii micuţi programul de somn se reglează în primele luni de viaţă, la alţii se poate întâmpla chiar şi în jurul vârstei de 1 an. Vestea bună este că există unele mici trucuri pe care le poţi pune uşor în practică şi care să te ajute să-i formezi bebeluşului un program de somn.

Învaţă-l diferenţa dintre zi şi noapte

Când vin pe lume, bebeluşii nu ştiu să facă diferenţa dintre zi şi noapte, de aceea este posibil să doarmă mult pe parcursul zilei, iar în timpul nopţii să fie mai activ. Îl poţi ajuta să facă diferenţa dintre zi şi noapte prin mici schimbări pe care le faci în încăperea în care el doarme, arată www.diaporamas.doctissimo.fr. În timpul zilei, lasă să pătrundă cât mai multă lumină naturală în cameră, iar seara trage draperiile şi încearcă să reduci din zgomote pentru ca bebeluşul să se liniştească mai uşor.

Obişnuieşte-l cu ritualul de somn

De ajutor pentru cei mici este ca înaintea somnului din timpul nopţii să existe un ritual. Acest lucru nu numai că îl poate ajuta să facă şi diferenţa dintre noapte şi zi, ci şi să înţeleagă, pe măsură ce creşte, că lucrurile se întâmplă în aceeaşi ordine, inclusiv programul de somn. Încearcă pe cât posibil să formezi un ritual pe care să-l respecţi seară de seară. De exemplu – să-i faci baie cam la aceeaşi oră, după care să-i faci un masaj, să-i dai să mănânce, să-i cânţi şi să-l adormi.

Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor si al copiilor

Băiţa de seara, de mare ajutor

Se ştie că cei mai mulţi dintre bebeluşi se relaxează după băiţa de dinainte de culcare (mai ales că apa este călduţă), iar acest lucru îi poate ajuta şi să doarmă mai mult, cel puţin în prima parte a nopţii. Bine este să-i faci baie în intervalul 19.00-21.00 în fiecare seară (cel puţin în primele luni de viaţă), după care să-l hrăneşti astfel încât să aibă burtica plină şi să doarmă liniştit.

Încearcă să nu-l trezeşti noaptea

Nu puţine sunt mămicile care încep să se îngrijoreze când văd că cel mic nu se trezeşte la ora la care ele erau obişnuite. Încearcă pe cât posibil să nu-l trezeşti în timpul nopţii, cu atât mai mult dacă el doarme liniştit. Dacă îi este foame o să-ţi dea de înţeles acest lucru sau dacă şi-a făcut nevoile şi îl deranjeaază scutecul plin. Întreruperea ciclului de somn poate să-l facă pe micuţ să se obişnuiască cu noul program, fapt ce îi afectează nu numai somnul lui, ci şi al părinţilor.

O ,,altfel” de îngrijire pe timpul nopţii

Îţi doreşti ca cel mic să adoarmă la loc uşor când se trezeşte noaptea? Atunci încearcă să-l obişnuieşti cu altfel de obiceiuri decât în timpul zilei. Bine este să foloseşti o lumină de veghe, să vorbeşti cât mai încet şi să-l hrăneşti înainte de a-l culca. Cel mic va înţelege uşor că este încă noapte şi că trebuie să se întoarcă la somn, nu să devină activ ca în timpul zilei.

Nu-l lua în braţe la primul semn de trezire

Copiii se trezesc de mai multe ori pe noapte în primele luni de viaţă, obicei pe care şi-l pot menţine şi pe perioada erupţiei dentare. Deşi de multe ori ei se trezesc pentru că le este foame, uneori ei încep să se foiască şi pentru că doresc atenţie. Bine este să nu-l iei în braţe la primul semn de mişcare, mai ales că de multe ori ei se foiesc câteva minute după care adorm la loc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa