Recomandare nouă oficială. Poți dormi în pat cu bebelușul tău chiar de la naștere

Cristina Călin, redactor
scris pe
dormitul în pat cu bebelușul
Poți dormi în pat cu bebelușul doar dacă îndeplinești anumite condiții/ Shutterstock

Somnul bebelușilor a fost întotdeauna subiect de discuție nu doar pentru părinți, ci și pentru medici și psihologi. Dacă până acum pentru majoritatea specialiștilor dormitul în pat cu bebelușul nici nu era conceput, începând cu martie 2023 pediatrii britanici au venit cu câteva recomandări diferite.

De cele mai multe ori ți s-a spus că nu trebuie să dormi în pat cu bebelușul tău pentru că acesta nu va fi în siguranță. Aceste reglementări s-au modificat anul acesta după ce Sarah Patel, sleep trainer, din Marea Britanie a explicat beneficiile pe care atât mama, cât și bebelușul le au dacă împart același pat. Ca urmare a recomandărilor sale, NHS –National Health Service (echivalentul Ministerului Sănătății din Marea Britanie), a decis să schimbe ghidul pentru somnul copilului în primul an de viață.

Dacă înainte recomandarea era ”niciodată să nu dormi în același pat cu copilul tău” acum părinții sunt sfătuiți să ”împartă în siguranță patul cu bebelușul”.

Cum poți evita pericolele când dormi în pat cu bebelușul

Unul dintre cele mai mari pericole atunci când alegi să dormi în pat cu cel mic este apariția sindromului morții subite (SIDS). NHS face câteva recomandări pentru a preveni apariția oricărei probleme:

  • Asigură-te că bebelușul doarme pe o suprafață dreaptă și fermă, pe spate;
  • Nu ține în pat niciun fel de perne, pături sau alte obiecte care l-ar putea sufoca;
  • Nu mai dormi în pat cu alt copil sau cu animalul de companie;

De asemenea, medicii britanici spun că nu ar trebui să împarți patul cu copilul tău dacă s-a născut cu o greutate mică, sub 2,5 kg. Alte situații în care bebelușul ar trebui culcat în alt pat sunt:

  • Dacă adultul este fumător, chiar dacă nu a fumat cu mult timp înainte de a merge la somn;
  • Dacă ai băut 2 sau mai multe pahare de alcool;
  • Dacă iei droguri recreaționale;
  • Dacă iei medicamente care provoacă somnolență sau dau un somn foarte profund;

Riscuri care apar atunci când dormi cu bebelușul

O organizație care luptă pentru siguranța somnului bebelușilor, Lulluby Trust spune că cel mai sigur loc în care poată să doarmă un nou-născut este în patul său sau într-un coșuleț special. Cu toate acestea, pentru că știu că mulți părinți ajung în situația de a dormi în par cu bebelușul fără să își propună neapărat acest lucru, recomandă eliminarea oricăror elemente care pot prezenta pericol. Riscurile trebuie evaluate de fiecare dată când mergeți la culcare.

Recomandările Academiei Americane de Pediatrie

Academia Americană de Pediatrie recomandă mai nou ca bebelușii să doarmă în camera părinților în primele 6 luni sau chiar până la vârsta de un an. Noi statistici spun că împărțirea camerei poate scădea riscul sindromului morţii subite cu până la 50%. Asta pentru că dormitul în cameră cu copilul permite supravegherea lui mai bună, ca și hrănirea și liniștirea lui.

Copilul  are însă nevoie de un spațiu propriu sigur unde să stea, cum ar fi un leagăn, un pătuț special sau un separator dacă doarme în pat cu tine. Copiii nu ar trebui să doarmă în pat cu părinții, pentru că asta crește riscul de sufocare și evident este și mai periculos dacă fumezi, bei sau iei medicamente chiar și cu rețetă.

Ce ajută ca somnul bebelușului să fie mai liniștit în primele 3 luni de viață

Primele trei luni de viață sunt numite adesea al patrulea trimestru, când copilul face trecerea de la mediul intrauterin, obișnuit pentru el, la unul din afara uterului, complet nou. De aceea, reconstituirea mediului cunoscut lui îi va da o stare de liniște și siguranță.

Sarah Ockwell-Smith în ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” are următoarele recomandări:

  • Reduceți stimulii la minimum, fără jucării-carusel atârnate deasupra patului, sau alte jucării prinse de lateralele pătuțului;
  • Respectați principiile pentru evitarea sindromului morții subite;
  • Fără pernă, pătură sau apărătoare de pătuț;
  • Optați pentru sac de dormit când îl puneți la somn;
  • Reduceți lumina la minimum pe timpul nopții și iluminați încăperea natural pe timp de zi, pentru a ajuta la stabilirea ritmurilor cicardiene;
  • Folosiți zgomot alb în surdină când puneți copilul la somn și puteți lăsa sunetul pe tot parcursul somnului;
  • Purtați copilul în port-bebe ergonomic pentru somnul de zi;

Reguli de siguranță pentru somnul bebelușului până la 1 an

Siguranța patului

Copilul ar trebui să se odihnească într-un pătuț în care să fie el singur fără alte obiecte. Asta însemnând fără pilote, perne, jucării moi, plușuri, alte aparate de poziționat copilul sau jucării cu sfori la îndemână. Asigură-te că salteaua este fermă și întotdeauna folosește un cearșaf strâns pe saltea. Lenjeriile moi deasupra sau dedesubtul copilului îi pot bloca căile respiratorii.

Mai simplu este mai bine

S-ar putea să vezi pătuțuri cu animale de pluș, alte jucării sau perne în reviste sau la televizor. Poate arată drăguț dar nu sunt suficient de sigure pentru cel mic.

Poziții de dormit sigure

Nu lăsa copilul să adoarmă pe canapele, leagăne sau în orice alt loc în afară de pătuțul lui. De fiecare dată când pui un copil mic la culcare pune-l în pătuț cu fața în sus. Așa ar trebui să doarmă până la vârsta la care se poate rostogoli singur. Poate părea o idee bună să îl menții în poziție cu o pătură rulată sau o pernă dar acestea se pot mișca și ajunge să blocheze căile respiratorii ale copilului. Datorită anatomiei, un bebeluș sănătos este puțin probabil să se sufoce când stă pe spate chiar dacă ați auzit alte lucruri.

Haine și pături

Când îmbraci copilul pentru culcare, o salopeta sau sacul de dormit sunt cea mai bună soluție. În funcție de anotimp pot fi mai subțiri sau mai groase. Cel mai bine să nu folosiți pături deloc.

Discută cu cei care te ajută

Nu presupune că cei care au grijă de bebelușul tău știu cât de important este să urmeze toate aceste reguli de siguranță. Discută cu babysitter-ul, cu bunicii și alți prieteni sau rude care te ajută cu copilul. Asigură-te că știu exact ce reguli să urmeze.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa