Oana Vlah, consultant în somnul copiilor: „În lipsa unui somn sănătos apar tantrumurile, furia, agresivitatea”

Oana Vlah, psiholog și consultant în somn, va intra în dialog cu părinții la evenimentul Atelier ”Soluții pentru noapte bună”, organizat de Totul Despre Mame.

Cristina Călin, redactor
oana vlah soluții pentru noapte bună
Bebelușii pot dormi bine din primele luni de viață dacă părinții respectă câteva reguli/ Shutterstock

Oana Vlah este psiholog, consultant în somnul copiilor și a adulților. Atunci când a devenit mamă, și-a dorit să înțeleagă la nivel științific de ce bebelușul ei nu dormea. A urmat o serie de cursuri la instituții prestigioase din lume și acum poate să ofere soluții concrete familiilor pentru care nopțile par mai degrabă un chin, decât o perioadă de odihnă. Pe Oana Vlah o poți vedea la Atelierul ”Soluții pentru noapte bună”, organizat de Totul Despre Mame, pe 21 octombrie, la Ghica House. Îi poți pune întrebări legate de problemele cu somnul ale copilului tău.

Nu ne dăm cu adevărat seama cât de important este somnul decât atunci când nu mai apucăm să ne odihnim. În adolescență și în prima tinerețe ni se pare că irosim timpul atunci când dormim, dar este o alegere să alocăm somnului doar câteva ore din zi. Atunci când devenim părinți și apucăm să punem capul pe pernă doar câteva ore pe noapte, de cele mai multe ori cu întreruperi destul de dese, începem să apreciem mai mult somnul. Multe dintre problemele care apar în familie apar din cauza lipsei de odihnă. Lipsa de concentrare, durerile de cap, apatia, anxietatea, chiar și depresia sunt legate de privarea de somn.

Efectele unui somn prost se văd și la copii. De fapt, somnul este unul dintre factorii care îi ajută să se dezvolte armonios. Oana Vlah explică într-un interviu exclusiv pentru Totul Despre Mame care este importanța somnului pentru copii, dar și pentru adulți.

Oana Vlah, psiholog și consultant în somnul copiilor

Totul Despre Mame: De ce ați ales să studiați somnologia?

Oana Vlah, consultant în somn: Sunt psiholog și am o înclinație naturală către studiu. Atunci când am devenit mamă, am înțeles rapid că îmi lipsesc multe informații legate de somnul copilului. Mă întrebam, cu fiecare săptămână care trecea, dacă cel mic doarme atât cât are nevoie, de ce doarme doar 30 de minute la un somn de zi, de câte ori este normal să se trezească noaptea, ce pot face eu pentru a-l ajuta să aibă un somn sănătos, cât de important este somnul pentru un bebeluș. 

Odată ce am intrat în acest subiect, a fost evident că există o multitudine de informații neverificate, nevalidate și, după câteva săptămâni de citit tot internetul, am conchis că am nevoie de o formare care să-mi aducă informațiile din partea științifică a somnologiei copiilor. Ulterior, în timp ce observam schimbările la cel mic, bucuria cu care mergea la somn și se trezea, dezvoltarea lui armonioasă și liniștea noastră, a părinților – știind că el doarme bine, am decis că o latură a profesiei mele de psiholog va rămâne mereu orientată către ajutorul și ghidarea părinților în a-i sprijini pe cei mici să aibă un somn sănătos. 

Am mers mai departe și am studiat la mai multe școli somnologia, întocmai pentru a înțelege somnul plecând de la neurobiologie și îndepărtându-mă de latura mai degrabă comercială a consultanței în somn. Acum sunt consultant certificat atât în somnul copiilor, cât și al adulților. Echilibrul fizic și psihologic poate fi atins doar atunci când avem și un somn optim – atât la nivel cantitativ cât și la nivel calitativ. 

Satisfacția mea zi de zi sunt părinții și adulții care mă sună și îmi spun cât de mult li s-a schimbat viața de părinți și cea personală atunci când au reușit să-și regleze relația cu somnul.

Totul Despre Mame: Cât de important este somnul pentru copii și pentru adulți?

Oana Vlah, consultant în somn: Somnul este un element fără de care nu putem trăi. În lipsa somnului, sau în cazurile în care somnul este profund afectat, viața noastră devine mai scurtă. 

Deși avem tendința să privim somnul ca pe o perioadă de odihnă, în care nimic important nu se întâmplă, în realitate, pe timpul somnului se întâmplă o multitudine de procese fiziologice. Acestea ne susțin energia, sănătatea, imunitatea, echilibrul emoțional și ne protejează de boli și tulburări grave. 

Pentru copii, somnul joacă un rol vital în dezvoltarea întregului organism. Dezvoltarea creierului – formarea de sinapse noi – se întâmplă preponderent în somn – în primele săptămâni de viață. Hormonii de creștere sunt și ei secretați în somn și ajută atât la imunitate, cât și la creșterea armonioasă a celor mici. În lipsa unui somn sănătos, vom observa mereu probleme de comportament la cei mici (tantrumuri dese, irascibilitate, plâns exagerat, furie, agresivitate). Și aici vorbim nu doar de bebeluși, ci și de copiii cu vârste peste 3-4 ani. 

Un somn bun va fi mereu indicator pentru atenție, concentrare și memorie bună. Studiile ne arată un nivel scăzut de performanță cognitivă atât la copii, cât și la adulți, atunci când somnul este afectat sau nu este adaptat vârstei. Există numeroase cazuri în care cei mici sunt diagnosticați cu tulburări de atenție (ADHD), ei fiind în realitate niște copii privați de cantitatea de somn de care ei au nevoie. 

Somnul este esențial pentru o funcționare optimă – atât a copiilor, cât și a adulților. În lipsa acestuia, vom putea observa întotdeauna efectele negative, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Totul Despre Mame: Care sunt semnele transmise de copil care ar trebui să îl trimită pe un părinte la un consultant în somn?

Oana Vlah, consultant în somn: În primul rând, este important ca orice părinte să înțeleagă ce nevoie de somn are bebelușul lor, în funcție de vârstă. Dacă observă că din totalul de ore de somn recomandat sunt pe minus cu mai mult de 30 de minute – atunci avem un prim semnal de alarmă. 

Apoi, în cazul în care cei mici nu reușesc să doarmă decât legănați, plimbați, readormiți la fiecare trezire – după vârsta de 4-5 luni, avem un al doilea semnal de alarmă. 

Un alt element care perturbă mult somnul copiilor este lipsa somnului de zi. Dacă avem un bebeluș care doarme doar 30 de minute la un episod de somn de zi pentru o perioadă mai mare de 2 săptămâni – este important să înțelegem că acel copil ajunge să fie obosit cronic și cu siguranță acest lucru îi va afecta și somnul de noapte. 

Îmi doresc ca părinții să înțeleagă că astăzi avem mult mai multe informații decât aveam acum 50 de ani. Că somnologia este mult mai mult decât a aplica câteva tehnici de liniștire sau învățare de adormire autonomă a celor mici. Că atingerea unui somn sănătos nu înseamnă „Sleep Training”. Că programul de somn al unui copil, mediul de somn, rutina pe care acesta o are la somn – sunt elemente care susțin sau încurcă somnul celor mici. Că somnologia este o latură a medicinei și că tulburările de somn pot avea repercursiuni serioase asupra dezvoltării copiilor lor. 

Un consultant în somn corect certificat și care a studiat cu rigurozitate somnologia va găsi mereu soluții potrivite fiecărei familii și va căuta întotdeauna să prioritizeze echilibrul și bunăstarea celor mici.

Totul despre mame: Contează unde doarme copilul și cum – cu părinții, singur, doar cu unul dintre părinți, cu lumina aprinsă, cu multe plușuri sau este important să doarmă oricum o face?

Oana Vlah, consultant în somn: Vârsta copilului este un factor determinant aici. Recomandările globale sunt ca până la vârsta de 1 an cei mici să doarmă într-un pat separat de patul părinților, însă în aceeași cameră cu aceștia. Aici vorbim de elemente ce țin de siguranța la somn și de riscurile asociate somnului în același pat. 

Nu este recomandat ca cei mici să doarmă cu lumina aprinsă. Niciodată. Lumina va sta mereu în calea secreției de melatonină și va reduce semnificativ calitatea somnului acestora. 

În patul bebelușilor, până la vârsta de 6 luni nu trebuie să existe altceva decât cearșeaful. Păstrăm plusurile pentru mai târziu, atunci când suntem siguri că cel mic nu își poate afunda năsucul într-o pernă sau un plus pufos.

Totul Despre Mame: Există diferențe semnificative în abordarea somnului între sugari, copii mici și preșcolari?

Oana Vlah, consultant în somn: Da, există diferențe semnificative. Somnul copiilor este într-o continuă schimbare – de la naștere până după adolescență. Nevoia de somn a unui bebeluș este mult diferită de cea a unui copil de 4-5 ani. 

În primii 2 ani de viață, un bebeluș trece de la 6 episoade de somn pe zi la niciun episod de somn de zi. 

Înțelegerea acestor tranziții și maniera în care îi putem ajuta să le facă fără să ajungă la oboseală cronică reprezintă un element esențial în echilibrarea somnului.

Totul Despre Mame: Cum se pot păstra părinții consecvenți în stabilirea și menținerea unui program de somn sănătos pentru copii?

Oana Vlah, consultant în somn: Cu răbdare. Cu dragoste pentru copiii lor. Gândindu-se că oferindu-le odihna de care au nevoie, le oferă unul din cele mai de preț cadouri. 

Formarea unei relații sănătoase cu somnul în copilăria mică se va traduce mai târziu într-un adult care își respectă la rândul lui nevoia de somn, de repaus, de odihnă. Copiii care au tulburări comportamentale de somn la vârste mici, ajung de cele mai multe ori să aibă aceste tulburări și la vârsta adultă. 

Putem să ne gândim la somn ca la un prim element de educație sănătoasă pe care îl oferim celor mici. Într-adevăr, disciplina unui somn sănătos implică rigurozitate, seriozitate, program regulat și rutine bine puse la punct. 

Credeți-mă însă, roadele pe care le culegeți când aveți un copil care doarme bine, sunt infinit mai prețioase decât neglijarea somnului în favoarea altor activități.

Totul Despre Mame: Există vreun mit comun legat de somnul copiilor pe care doriți să-l clarificați sau să-l demontați?

Oana Vlah, consultant în somn: Cel mai comun mit cu care mă întâlnesc des este că „bebelușii nu dorm”. Adevărul este că atât nou-născuții, cât și bebelușii sau preșcolarii pot dormi foarte bine, dacă înțelegem cum putem să îi ajutăm să facă acest lucru.

Totul Despre Mame: Ce învață părinții în ședințele de consultații cu un consultant în somn?

Oana Vlah, consultant în somn: În cadrul consultațiilor, părinții înțeleg, în primul rând, cum se întâmplă somnul – de ce are nevoie organismul unui copil pentru a avea un somn bun: de la rutină până la mediul de somn, de la nevoia de somn până la programul de somn pentru fiecare vârstă în parte. 

Ei află cum îi pot ajuta pe cei mici să prelungească somnul de zi, cum pot face schimbări atunci când se află în punctul unei tranziții spre mai puține episoade de somn pe zi și care sunt regulile de bază pentru somnul copiilor lor. 

De cele mai multe ori, în cadrul unei consultații, găsim cauza pentru toate întrebările și neliniștile părinților legate de lipsa somnului sau trezirile multiple nocturne. Eu le ofer tuturor soluții simple, practice, pe care le pot pune în aplicare imediat, și care duc la soluționarea problemelor sau întrebărilor pe care le-au avut până în acel moment. 

De-a lungul celor 8 ani de când ofer consultații în somn, am întâlnit numeroase situații în care părinții credeau că cel mic are o problemă medicală, am întâlnit mame care au trecut prin operații grele de hernie de disc, din pricina faptului că i-au adormit și ținut în brațe pe cei mici până când aceștia au ajuns la vârste mari. Am întâlnit mame care au renunțat la alăptat din pricina lipsei somnului, sau mame care au dezvoltat episoade serioase de depresie din cauza privării de somn pe perioade îndelungate. 

Pe cât pare de complicat, pe atât poate fi de simplu să ajungem la un somn optim, dacă avem la îndemână sfatul unui specialist și îndrumarea corectă atunci când facem schimbări.

Atelier ”Soluții pentru noapte bună”

Atelier ”Soluții pentru noapte bună”

Dacă vrei să o cunoști pe Oana Vlah ai posibilitatea să o faci pe 21 octombrie în cadrul Atelierului ”Soluții pentru noapte bună”. Evenimentul se va desfășura la Ghica House. Poți cumpăra bilete de aici

Atelierul „Soluții pentru noapte bună” este singurul eveniment din România dedicat somnului copiilor care aduce la masa discuțiilor un medic psihiatru cu specializare în somnologie, dr. Cristina Gianina Anghel, un psiholog, consultant în somnul copiilor, Oana Vlah, și un specialist international cu practică aplicată în gentle parenting, Sarah Ockwell-Smith. Părinții vor avea ocazia să poarte un dialog direct, simultan cu invitatele.

Astfel, acest atelier aduce sub același acoperiș rigoarea academică a unui medic de psihiatrie infantilă, documentarea celor mai noi teorii de somnologie documentate de o psiholoagă și expertiza din lucrul cu mii de familii acumulată de o autoare de cărți de parenting din Marea Britanie, care este și psiholog.

  • Prof. dr. Cristina Gianina Anghel, medic primar cu specializare Psihiatria Copilului și Adolescentului, doctor în medicină, competență în somnologie, cu o experiență de aproape 20 de ani în promovarea sănătății mintale a copiilor, cadru medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”;
  • Oana Vlah, psiholog, consultant certificat în somnul copiilor, fondatoarea proiectului „Somnic de pitic”
  • Sarah Ockwell-Smith, licențiată în psihologie și autoarea a 14 cărți de parenting, traduse în 30 de limbi. Scrie despre metode blânde de parenting și a lucrat, de-a lungul timpului, cu mii de familii, oferindu-le sfaturi și sprijin.

Sesiunea teoretică prezidată de dr. Cristina Gianina Anghel este structurată astfel:

  • De ce este vital somnul? Ce se întâmplă cu organismul pe perioada somnului?
  • Cât de important este somnul la copiii mici și cum se schimbă necesarul de somn pe măsură ce crește copilul
  • Care sunt stadiile de somn? Ce se întâmplă în timpul somnului NREM? Dar în somnul REM?
  • Ritmul circadian și dezvoltarea sa
  • Există anumite momente cheie în dezvoltarea somnului?
  • Cât este recomandat să dormim în funcție de vârstă?
  • Care este programul ideal pentru refacerea organismului (intre ce ore)?
  • Ce impact are lipsa somnului asupra imunității?
  • Ce efecte are tehnologia asupra somnului?
  • Are vreun efect benefic somnul la prânz?
  • Ce ne facem cu copilul care nu adoarme nicicum, care se trezește de foarte multe ori pe noapte sau care plânge de îndată ce îl așezăm în pătut?
  • În cazul copiilor mai mari, de peste 3-4 ani, care e ritualul ideal înainte de culcare pentru un somn bun?
  • Ce greșesc de obicei părinții în privința orelor de somn sau a ritualului de culcare
  • Cum se poate evalua somnul
  • Ce tulburări de somn pot să apară la vârste mici? Dar la vârsta școlară?
  • Este insomnia frecvent întâlnită la copiii mici? Din ce cauze apare?
  • Cum se poate trata insomnia?
  • Ce sunt parasomniile? Care apar mai frecvent la vârsta mai mică?
  • Relația dintre tulburări psihice și tulburările de somn
  • Ce sunt tulburările respiratorii din timpul somnului?

Oana Vlah va avea o prezentare care va dezvolta aceste teme:

  • Beneficiile unui somn înalt calitativ
  • Ce înseamnă o igienă de somn sănătoasă?
  • Cum construim un mediu de somn ideal?
  • Cum stabilim o rutină de somn?
  • De ce se trezesc atât de des copiii?
  • Cum construim asocieri de somn pozitive?
  • Cum știm care este programul de somn ideal?

Sarah Ockwell-Smith, autoare a 14 cărți de parenting

Sarah Ockwell-Smith va avea o sesiune de quick-talk, pentru prima dată în România, prin videoconferință live. Va aborda problematica somnului din perspectiva întregii familii și cum își pot regla părinții propriile dificultăți de odihnă în contextul conviețuirii cu un copil certat cu somnul.

Ea este autoare ZYX Books, editura la care a apărut cartea ”Somn ușor” care oferă soluții blânde și eficiente pentru cele mai întâlnite dificultăți legate de somn ale copiilor mici, de la 0 la 5 ani. 

Ulterior, sesiunea practică le va permite participanților să le pună întrebări punctuale celor două invitate și să primească răspunsuri pentru situațiile lor personale. Le vor fi analizate obstacolele din rutina de somn, vor împărtăși experiențe variate și vor primi soluții personalizate pentru ca toți membrii familiei, de la bebeluș la bunici să aibă, mereu, o noapte bună.

De asemenea, participanții vor avea parte de surprize de la partenerii evenimentului și o tombolă cu premii de ajutor familiilor cu copii.

  • Preț bilet: 40 de lei. Pot fi cumpărate de AICI
  • Locație: Ghica House, str. Ion Ghica, nr. 13, sector 1, București

Agendă eveniment

11.00-11.30 –Welcome coffee
11.30-13.00— Tehnici de somn bun pentru întreaga familie, Oana Vlah
13.00-13.30— Sarah Ockwell-Smith, psiholog și autor de cărți de parenting prin videoconferință
13.30-14.00— Brunch
14.00-15.30— Semnele pe care un copil le transmite pentru a-ți arăta că nu doarme bine și ce soluții ai în acest caz, prof. dr. Cristina Gianina Anghel
15.30 –Tombolă

Parteneri

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa