Metoda din natură pentru creșterea imunității copiilor

Ramona Dinescu

  Creșterea imunității copiilor este una dintre principalele griji ale părinților, iar soluția pare să vină din zonele scandinave și încet încet începe să fie adoptată peste tot.

  Odinioară părinții și bunicii erau conștienți de beneficiile aerului curat pentru cei mici, motiv pentru care își înfășau bebelușii într-o pătură și îi lăsau lăsau în cărucioare să doarmă afară. Cu timpul însă, din diferite motive, această practică sănătoasă de modă veche i-a speriat pe părinți care au devenit tot mai temători în a-și lăsa copii să doarmă afară, chiar și în propriile curți.

  Forest school, temelia educației în Danemarca și Suedia

  Azi, se pare că această practică reînvie, mai ales că există inclusiv creșe care încurajează somnul în aer liber și chiar au trecut acest serviciu în lista lor, potrivit The Telegraph. Unele dintre aceste creșe au fost inspirate de mișcarea ce a avut loc în țările scandinave, „forest school” (școala pădurii) unde practica dormitului în aer liber este încă destul de des întâlnită.

  Hannah Rosalie, o bonă experimentată din UK, a adoptat această practică cu proprii copii și acum o pune în practică cu toți cei care doresc. „Am început să mă folosesc de această practică atunci când bebelușul meu avea 6 săptămâni pentru că, instinctiv, am simțit că este un lucru bun. Am fost influențată de metoda Danish Forest School și cred că ei chiar fac foarte bine ce fac atunci când vine vorba de creșterea copiilor. Este foarte sănătos, foarte real. Nu este despre acele spații inginerești din interior cu foarte multe jucării de plastic. Pe lângă faptul că cei mici cresc obișnuindu-se cu mediul exterior și căpătând încredere în el, mamele încep să capete și ele încredere în propriile forțe, sentiment pe care și-l cam pierd după ce nasc”.

  Forest Schools a reprezentat temelia educației în țări precum Danemarca sau Suedia încă din 1950, iar metodele acetora se bazau pe încurajarea copiilor să se joace, să mănânce și să doarmă în aer liber cât mai mult posibil.

  Personalul din cadrul Bridgewater College din Somerset, Marea Britanie, a vizitat în 1990 una dintre aceste Forest School din Danemarca, iar după această experiență, această unitate de îngrijire a copiilor mici a fost printre primele din UK care au introdus această idee.

  Directoarea acestui colegiu, Charlotte Atkinson, a spus că această practică de a lăsa copiii să doarmă în aer liber a fost foarte des folosită pe vremuri și în Anglia. „Când eram bebeluș eram lăsat să dorm foarte multe ore în cărucior, afară”, a spus ea. Ea a mai declarat că beneficiile jocului și dormitului la aer curat vor putea cumva să contracareze impactul vieții sedentare ce îl are asupra copiilor statul în fața televizoarelor sau al computerelor.

  Copiii petrec mai puțin timp afară decât deținuții

  Un studiu efectuat anul trecut a arătat că 74% dintre copiii din Marea Britanie petrec mai puțin timp afară decât deținuții din închisori.

  Un alt specialist în îngrijirea și educarea copiilor, Hayley Room, a spus că „natura oferă oportunități extinse pentru învățare. Cu haine potrivite pentru vremea de afară, un cărucior  și cu supravegherea adecvată, nu există nici un motiv pentru care să nu ne lăsăm copii să doarmă afară”.

  Dr. Radul Chodhari, medic pediatru la Royal College of Paediatrics and Child Health, a declarat pentru The Telegraph că atâta timp cât nu plouă iar zona este securizată de animale, copiii pot dormi în siguranță afară, chiar și atunci când e vreme rece.

  Copiii dorm afară și la temperaturi sub 0 grade

  „Aceasta este o abordare scandinavă din zona în care bebelușii dorm la prânz afară, chiar dacă temperaturile scad sub 0 grade Celsius. Se pare că bebelușii nu sunt deranjați de temperatură și nu le afectează deloc starea de bine. Este o practică culturală în locuri precum Finlanda încă din 1920, iar această țară a avut o rată de mortalitate inflantilă foarte mică în comparație cu Marea Britanie. Beneficiile asupra sănătății pentru copiii care stau în exterior și sunt activi din punct de vedere fizic sunt enorme și nu există nici o dovadă care să arate că frigul de afară le poate face vreun rău bebelușilor care sunt bine îmbrăcați și înveliți. Ploaia și burnița sunt mult mai des întâlnite în Marea Britanie decât în Finlanda, iar animalele urbane sau rurale se strecoară mai repede și mai ușor în curțile oamenilor”.

  În România oare ce motive avem să nu ne lăsăm copiii să doarmă afară?

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa