Adevăratul motiv pentru care copiii refuză să adoarmă când spun părinții

Când vine ora de culcare, e jale! Copiii ar face orice, doar să nu pună geană pe geană. Te-ai întrebat vreodată de ce fac asta? Care este explicația psihologică din spatele acestei atitudini de protest?!

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
ora de culcare
Motivul psihologic ce stă la baza protestelor copiilor când vine ora de culcare.

De când lumea și pământul se duce o adevărată bătălie între părinți și copii când vine vorba de ora de culcare. Ba li se face foame, ba sete, ba au chef de joacă, ori fix atunci îi apucă iubirea fără margini și dorul de îmbrățișări. Îți sună cunoscut, nu? Se pare că un expert în somnul copiilor din SUA a aflat adevăratul motiv pentru care copiii refuză să adoarmă când vor părinții. Să vedem și ce spun experții despre această teorie.

Părinții cu copii mici știu ce înseamnă o „negociere la sânge” când vine vorba de momentul în care lumina se stinge și e timpul pentru întâlnirea cu Moș Ene. Pretextele sub care se desfășoară „ostilitățile” diferă de la un copil la altul, dar toate sunt pline de imaginație și presărate cu rugăminți fierbinți: „Mi-e seteeeee, mamiiii!” „Vreau jucăria mea de pluuuuș!”, „Hai să mai mergem o dată la baieee!”, „Vreau în brațe la tineeee!”– lista poate continua la nesfârșit.

Uneori te faci că nu auzi și mergi la tine în cameră și spui că nimic nu te va face să te răzgândești. Dar inima de mamă cedează în câteva clipe și ritualul de adormire e reluat și reluat până ce lista de dorințe se epuizează. De ce fac cei mici asta? Vom afla imediat!

Expert: „Este o contradicție de bază între nevoile copiilor și cele ale părinților

Dacă și povestea ta de viață sună cam la fel de câțiva ani încoace, ai să fii surprinsă să afli ce a postat de curând un creator de conținut de pe TikTok. Este vorba despre contul @officialsleepingbeauties. Ea oferă o explicație destul de convingătoare pentru lupta de la ora de culcare dintre părinți și copii.

Potrivit creatorului Cayla, care este specialistă în somn și antrenor pentru părinți, adevăratul motiv pentru care copiii refuză să adoarmă când vor părinții este de fapt o contradicție de bază între nevoile copiilor și cele ale părinților.

În timp ce primii caută conexiunea cu mami sau tati înainte de a fi lăsați singuri în camerele lor pentru următoarele (speri tu) 10- 12 ore, adulții tânjesc după separare și liniște, adică să ia o pauză de la întrebări, nevoi, dorințe și plâns.

Altfel spus, în timp ce noi, părinții vrem liniște și pace, ei, copiii, vor o extra-porție de alint, iubire, îmbrățișare și mii de pupici de noapte bună. Și în niciun caz să nu mai aplicăm metoda: „hai că e 10, mergi la tine în pat și culcă-te!”

Pentru a afla mai multe despre motivul pentru care copiii sunt hotărâți să ducă bătălia pentru ora de culcare cu orice preț și despre ce putem face pentru a le atenua durerea cauzată de despărțirea de noi, părinții, când vine timpul să facă nani, am analizat opinia a experților în domeniu. Este sau nu un „conflict de interese” momentul adormirii?

De ce grăbesc părinții ora de culcare

Să recunoaștem – părinții au atât de puțin timp pentru ei înșiși în timpul zilei. Așa că acele câteva ore (sau minute) singuri, odată ce copiii au adormit, sunt prețioase. Fie că ne uităm la TV, citim o carte, purtăm o conversație cu partenerul, clipele acelea de liniște sunt binevenite pentru relația noastră.

Potrivit TikTok-erului, Cayla, părinții merg la culcare stresați și anxioși. Asta pentru că înțelegem conceptul de timp și vedem că timpul nostru în doi se diminuează. Prin urmare, ne „împingem” copiii să se culce cât mai curând posibil.

Cayla recomandă să fii cât mai răbdătoare cu copiii tăi la culcare. În caz contrar, îți vor simți anxietatea și stresul și vor ști că ceva nu este în regulă. Atunci vor dori să petreacă și mai mult timp cu tine. Și uite cum se poate întoarce totul împotriva ta într-o clipă!

De ce copiii protestează la ora de culcare

Experții confirmă motivele prezentate de creatorul de conținut pentru care copiii nu vor să meargă la culcare.

Este ceva frecvent ca cei mici să opună rezinstență orei culcare, pentru că vor să petreacă mai mult timp cu părinții lor sau pentru că se simt neliniștiți să fie separați de ei.

Dr. Sanam Hafeez, neuropsiholog, directorul Comprehend the Mind, New York

Dar dr. Hafeez subliniază că acesta nu este singurul motiv pentru care copiii refuză să meargă la culcare, adăugând că teama de separare sau dificultățile de a trece la un program de somn separat de al mamei ar putea fi de vină pentru „bătăliile” dinainte de culcare.

Expertul în educație parentală, profesionist în sănătate mintală și autor al mai multor cărți de specialitate, dr Daniel Huerta, adaugă și alte motive care ar putea genera și întreține această bătălie legendară. El justifică atitudinea celor mici prin lipsa de autocontrol, problemele de autoreglare și a anumitor trăsături de personalitate.

Cum poți câștiga bătăliile de la ora culcare

Indiferent de motiv, vestea bună este că există lucruri pe care le putem face pentru a ne ajuta copiii să adoarmă liniștiți! Ai auzit de nenumărate ori că stabilirea unei rutine de culcare îi ajută pe copiii să știe la ce să se aștepte și să lase „armele” jos. De asemenea, rutina îi menține calmi pe măsură ce se apropie sfârșitul zilei. Există un motiv pentru care rutinele, în special cele care încorporează elemente liniștitoare, aduc atât copiilor, cât și părinților beneficii.

În general, copiii au mai puțin autocontrol când se apropie ora de culcare”, explică dr Daniel Huerta.

Conform cercetărilor, autocontrolul tinde să scadă pe parcursul zilei, iar dacă cei mici sunt obosiți – din cauza lipsei de somn din ziua precedentă sau din cauza lipsei unui pui de somn la prânz – pot fi lipsiți de capacități de autoreglare și pot fi mai impulsivi.

Dr. Sanam Hafeez, neuropsiholog, directorul Comprehend the Mind, New York

S-a dovedit că „frica de a rata ce e important” este reală pentru copii. „Mulți copii mici nu vor să rateze nimic și sunt curioși activ și caută stimulare chiar și la 10 noaptea”, adaugă dr. Huerta. „Acesta ar putea fi motivul pentru care muzica, legănarea, cântatul și poveștile pot liniști copilul, ajutându-l să adoarmă mult mai repede.

De asemenea să nu uităm de consecvență, pentru că aceasta este cheia. „Dacă părinții se abat de la rutină, acest lucru îl poate face să creadă pe cel mic că ora de culcare este negociabilă”, potrivit dr. Huerta. Tu și tati trebuie să fiți pe aceeași lungime de undă în toate, nu numai în ceea ce privește ora de culcare. Iată ce sfat vă dă amândurora dr. Hafeez: „Împărțiți între voi zilele în care realizați ritualul de seară cu cei mici. Acest lucru va reduce epuizarea mamei și stimulează copilul să se simtă în siguranță și confortabil cu ambii părinți.”

Ambii experți spun că încetinirea procesului de separare este o altă modalitate de a reduce protestele disperate de la ora de culcare.

A rămâne singur cu energia, curiozitățile, gândurile și emoțiile sale îl poate copleși pe cel mic. Dar, pe măsură ce crește, este important să învețe să-și gestioneze această stare de neliniște.

dr. Huerta

O despărțire graduală generează mai puține insistențe din partea celor mici. Dr. Hafeez sugerează mai întâi: „să stai lângă patul lor în timp ce adorm, apoi să te muți lângă uşă, apoi, în cele din urmă, în afara camerei. Asigură-i că sunt în siguranță și că îi vei fi alături dacă are un vis urât.”

Un obiect de tranziție, cum ar fi o pătură specială, care miroase ca mami, poate ușura, de asemenea, ca despărțirea să fi mai blândă la ora de culcare.

Trucuri și sfaturi de la experți

  • Determină-l pe copil să preia anumite elemente din ritualul de adormire, deoarece îl va face să aibă mai multă încredere în sine și să un mai bun autocontrol. Pune-l, de exemplu, să aleagă el povestea ori cântecelul dinainte de culcare. „Se va simți mai mare și mai capabil atunci când îi încurajezi să-și asume mici responsabilități la un moment dat”, spune dr. Hafeez.
  • Ajută-l să devină conștient de noțiunea de timp. Anunțând din când în când copilul că se apropie ora de culcare va fi mult mai relaxat la marele moment.
  • Practică pozitivitatea. O tehnică recomandată de dr. Huerta se numește „cinci degete”.

Ridici mâna cu toate cele cinci degete de parcă ai fi vrea să îți iei la revedere. Apoi, pune copilul să tragă fiecare deget în jos în timp ce îi spui ceva distractiv ce vei face a doua zi împreună cu el, până când ajungi la cinci ani. Sau îi poți spune cinci lucruri pe care le iubești la el sau cinci lucruri care sunt distractive în camera sa etc. Acest lucru îi ajută pe copii să se gândească la lucruri pozitive și să aibă o stare de bine înainte de a merge la culcare.

dr. Huerta
  • Folosește-le imaginația în avantajul tău. O altă tactică distractivă presupune ca cei mici să așeze la „locuri de pază” jucăriile de pluș. „Plușurile pot fi plasate în toată camera pentru a fi cu ochii în patre: pe dulap, ferestre, ușă și sub patul lor. Pune-i să aleagă unde merg animalele de pluș pentru a le da un sentiment de control înainte de a merge la culcare,” spune  dr Huerta.
  • Limitează expunerea la ecrane. Activarea creierului înainte de adormire (prin privitul la televizor ori passive scrolling pe telefon, tabletă) îi menține treji atât pe copii, cât și pe adulți și scade calitatea somnului, ne activează, ducând la treziri în timpul nopții și probleme de adormire. Medicul român, Mihaela Oros recomandă să fie cât mai întuneric în camera în care dormim.

Pentru că așa funcționăm noi în mod fiziologic. Televizorul aprins în camera în care se doarme, chiar dacă este fără sonor, poate să influențeze calitatea somnului. Ideal ar fi ca luminile să nu existe înainte de adormire.

Mihaela Oros, medic primar pediatru cu supraspecializare în somnologie

Cât este important să doarmă copiii?

Un program odihnitor de somn nu este esenţial doar pentru starea de sănătate a copilului, ci şi pentru buna lui dispoziţie. Specialiştii de la Academia Americană de Pediatrie sunt de părere că ,,odihna sporeşte atenţia copilului, îmbunătăţeşte comportamentul, îl ajută să înveţe mai uşor, să aibă o memorie mai bună, să poată faţă mai uşor schimbărilor emoţionale, dar şi să aibă grijă de sănătatea fizică şi psihică”. În schimb, lipsa unui program de somn la copii este asociată cu riscul de apariţia a problemelor comportamentale, a celor emoţionale, a dificultăţilor de învăţare şi chiar obezitate, susţin specialiştii de la National Sleep Foundation.

Calitatea somnului la copii poate fi măsurată în funcție de starea lor de bună dispozitie și de energia pe care o au pe parcursul zilei. O analiză a revistei Universității de Medicină Harvard arată că lipsa somnului la copii se traduce prin probleme de dezvoltare și comportament.

Problemele legate de somn la copii pot cauza, de asemenea, un stres inutil pentru întreaga familie. Mulți dintre părinți nu știu însă câte ore este bine să doarmă copiii lor. Experții în domeniu recomandă următoarele perioade de timp pentru somn în funcție de fiecare etapă de vârstă:

VârstaNumărul de ore de somn recomandat
Nou-născuți (0-3 luni):14-17 ore în 24 de ore
Sugari (3 până la 11 luni):12 până la 15 ore
Antepreșcolari12 până la 14 ore
Preșcolari11 până la 13 ore
Școlari10 până la 11 ore

Un copil care nu doarme suficient se va trezi cu greutate dimineața, va fi obosit, somnolent și iritat. La școală nu va fi atent și chiar va adormi în cursul orelor. Reprezentanții Asociației pentru Tulburări de Somn la Copii și Adolescenți recomandă părinților să își educe efectiv copiii să doarmă. Rutinele de somn trebuie să fie la fel de importante așa cum sunt mesele sau activitățile educative.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa