Dormitorul familiei sau fiecare în patul lui?

TOTUL DESPRE MAME
cosleeping tata bebe

Cosleeping sau fiecare în patul lui?

Dacă acum câteva decenii patul conjugal era considerat off limits și se putea argumenta că dormitul împreună cu părinții este dăunător pentru copil, astăzi tot mai multe familii aleg să își petreacă nopțile împreună. Ei practică ceea ce se cheamă cosleeping. Există numeroase argumente pro și contra. Dar care este cea mai bună soluție pentru familia ta?

Despre a dormi sau nu împreună cu copilul vorbește și Robin Grille în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte. 

Ce înseamnă cosleeping?

Dormitul împreună este o practică foarte răspândită de organizare a vieții de familie. Cosleepingul constă în împărțirea aceluiași spațiu de dormit de către mamă, tată, copil sau, de ce nu, copii. O variantă de dormit împreună (cosleeping) este dormitul împreună în același pat (cobedding). Cele două nu sunt sinonime. Poți dormi cu copiii în aceiași camera dar în paturi separate. Cei mai mulți practicanți ai dormitului împreună sunt de fapt adepți ai cobeddingului.

Ceea ce pentru unii poate părea revoltător, pentru alții e cel mai natural lucru cu puțință. Atenție, dacă va treziți în miez de noapte cu copilul urlând că vrea în pat la mama și cedați de fiecare dată, nu înseamnă că practicăți dormitul împreună. Cosleeping este o practică care necesită o decizie informată și conștientă. E trebuie să fie dublată de respectarea unor măsuri de siguranță. Numai în felul acesta devine un factor de comfort și coeziune familială. Altfel, e doar o sursă de frustrare. Înseamnă somn fragmentat și nemulțumire pentru toată lumea implicată. Cu alte cuvinte, pentru un somn împreună eficient cel mai important este că părinții să își dorească asta.  Ei trebuie să fie de acord că este cea mai bună soluție pentru ei.

Argumente pro și contra somnului împreună

Unul din argumentele care au readus dormitul împreună în atenția europenilor și nord-americanilor este reducerea riscului de SIDS (sindromul morții subite la bebeluși). Există studii statistice (Internațional Child Care Practices Study 1995) care dovedesc că bebelușii care dorm aproape de părinți sunt mai puțin expuși acestui risc. În contrapondere, adversarii dormitului împreună atrag atenția asupra faptului că pentru bebelușii de până în cîteva luni există riscul sufocării accidentale dacă patul și somnul nu sunt corect organizate.

Adepții dormitului împreună sunt încântați de efectele benefice ale acestuia asupra relației cu copilul. Legătură părinte-copil (bonding) se realizează mult mai repede și mai puternic. Problema adormitului copilului e ca și rezolvată. Nu mai ai de ce să îl lași să urle până adoarme sau să te plimbi cu el în brațe în același scop. Oponenții cosleepingului numesc această legătură puternică răsfăț și consideră că independența copilului este pusă în pericol. În plus, spun ei, atunci când va trebui să doarmă departe de casă, copilului care doarme în patul familial ii va fi mult mai greu să se adapteze față de un copil care doarme în propriul pat.

Cosleeping – mai puține treziri noaptea?

Se spune că dormitul împreună este mai profund și liniștit atât pentru părinți cât și pentru copiii. Copilul doarme buștean, se simte în siguranță, iar dacă se trezește, își simte părintele aproape și adoarme la loc. Pentru părinte, dormitul împreună înseamnă în mod evident mai puține treziri noaptea, sau doar treziri de scurtă durata și fără drumuri în alte camere. Pentru mamele care alăptează, dormitul împreună poate însemna somn neîntrerupt chiar și cu două-trei sesiuni de alăptat pe noapte. Pe de altă parte, dacă aveți un copil agitat care se trezește des noaptea, dă din picioare, “se plimbă” prin pat, încearcă să își trezească frații și părințîi, s-ar putea că somnul împreună să fie mai degrabă un coșmar decât un vis frumos.

Relația intimă cu un copil în pat

Relația intimă dintre cei doi părinți este amenințată de instituirea patului familial, spun adversarii acestei metode. Viață sexuală a tinerilor părinți, și așa greu încercată după nașterea unui copil, ar putea fi realmente suspendată dacă nici patul conjugal nu le mai aparține! Practicanții dormitului împreună ne reamintesc însă că sexul nu are nimic de-a face cu somnul iar patul nu este singurul loc unde doi adulți pot fi împreună. Dimpotrivă, un somn sănătos, fără treziri și plânsete este un pas important către reluarea unei vieți intime de calitate. Chiar dacă ea nu se va mai întâmplă în dormitor, ci pe canapeua din sufragerie!

O alegere…familială

Într-adevăr, dormitul împreună nu este pentru toată lumea. Părinții din ziua de azi au libertatea să aleagă un model sau altul pentru creșterea copiilor chiar dacă presiunile sociale înclină uneori într-o anumită direcție sau altă. Nu ezitați să luați în considerare dormitul împreună chiar dacă cei din jur va consideră cel puțin ciudați. La fel cum nu este cazul să instituiți un pat familial doar pentru că Brad Pitt și Angelina Jolie au unul pentru nopțile lor în familie!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa