Știind că adulții oftează când dau de greu sau când scapă de un stres, e perfect normal să te întrebi de ce oftează bebelușii. Din capul locului îți spunem că oftatul la bebeluși este normal, cu excepția cazului în care observi modificări anormale ale tiparelor de respirație. Deoarece există o percepție generală că oftatul înseamnă tristețe, e posibil ca aceste sunete scoase de bebelușului tău să te facă să întrebi dacă nu cumva cel mic se simte stresat sau inconfortabil din cauza anumitor dureri. Ca să te liniștești, îți vom detalia principalele cauze.
Da, bebelușii oftează în somn. Mult, am putea spune! Dar un oftat în timpul somnului nu trebuie să te pună pe jar, deoarece indică faptul că cel mic este relaxat complet. De fapt, oftatul în timpul somnului reprezintă un indiciu al unui somn sănătos.
Au fost realizate câteva cercetări cu privire la motivele pentru care oftează bebelușii, iar concluziile au fost următoarele:
De ce oftează bebelușii? Ca să respire mai bine
Un prim studiu a stabilit că ofatul din timpul somnului ajută căile respiratorii să se deschidă și să absoarbă mai mult oxigen. Plămânii unui bebeluș sunt încă în curs de dezvoltare, iar căile sale respiratorii minuscule pot avea nevoie din când în când de sprijin pentru a funcționa eficient. Oftatul ajută pur și simplu la reglarea respirației la bebeluși.
Bine de știut: Bebelușii care oftează în timpul somnului prezintă un model de somn sănătos, acest gest ajutându-i să-și regleze respirația și să acumuleze cantitatea optimă de oxigen.
- CITEȘTE ȘI: Cât trebuie să doarmă un bebeluș de 9-12 luni
De ce oftează bebelușii? Ca să se relaxeze
Copilul tău va începe să ofteze când are doar câteva săptămâni de viață. Ia-o ca pe un mesaj prin care îți spune că e mulțumit. Un studiu publicat în „Sleep” – publicația oficială a Sleep Research Society (SRS), arată că, după ce au observat 34 de sugari într-o analiză de somn, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un oftat nu are nimic de-a face cu incapacitatea de a respira normal, lăsând loc teoriei că bebelușii oftează doar pentru că se simt bine. Îți spun astfel că sunt relaxați și au parte de un somn de calitate.
De ce oftează bebelușii? Ca să își dezvolte sistemul nervos
Alți cercetători sunt de părere că oftatul în somn al bebelușului poate da, de asemenea, un impuls sistemului său nervos autonom (SNA). SNA reglează multe organe interne, cum ar fi inima și organele digestive. De asemenea, controlează mulți mușchi și glande din organism. Așadar, oamenii de știință susțin că oftatul ajută la resetarea SNA. Un SNA sănătos poate preveni apariția multor tulburări cardiovasculare ce se pot dezvolta mai târziu, în viață. Prin urmare, este important să ne asigurăm că nu există privare de somn la bebeluși.
Alte cauze pentru care bebelușii oftează în timpul somnului
- Prematuritatea. Bebelușii prematuri pot ofta mai mult decât bebelușii născuți la termen.
- Bebelușii oftează mai mult în timpul somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor). Somnul REM este sinonim cu o creștere a activității creierului. În timpul acestui ciclu de somn „activ”, corpurile noastre sunt imobile, iar ritmul cardiac și respirator devin neregulate, în comparație cu somnul cu mișcare nerapidă a ochilor (NREM) sau ciclul de somn „liniștit”.
- Pauza apneică. Un factor important de luat în considerare pentru o mai bună înțelegere a oftatului unui bebeluș este pauza apneică. Aceasta se referă la o întrerupere a fluxului de aer pentru aproximativ câteva secunde în timpul respirației normale. Un oftat în timpul somnului la bebeluși poate apărea cu sau fără apnee în diferite etape de somn, dar este mai frecventă în timpul somnului REM, așa cum spuneam și mai devreme.
Ce poți face dacă observi că bebelușul oftează în somn
O mai bună înțelegere a ciclului natural de somn al bebelușului îți va permite să-l ajuți să doarmă mai bine și să scapi de grija oftatului în timpul perioadelor de odihnă.
Bine de știut: Oftatul la bebeluși nu indică probleme de sănătate. De fapt, face parte din dezvoltarea lor sănătoasă. Prin urmare, nu sunt necesare măsuri de ameliorare sau oprire a acestui fenomen.
Nou-născuții pot dormi între 14 și 17 ore pe zi. Unii nou-născuți pot dormi chiar și între 18 și 19 ore pe zi. Nevoile și tiparele de somn ale fiecărui copil sunt diferite. Este important să lași bebelușul să se bucure de ritmul său natural de somn. Dar asta nu înseamnă că nu-ți poți ajuta copilul să-și dezvolte o rutină, care este esențială pentru buna lui dezvoltare.
Un studiu indică faptul că un model de somn sănătos în timpul copilăriei poate influența creșterea mentală și fizică a bebelușului Așadar, dacă bebelușul tău oftează în somn, fii sigură că doarme bine. Tiparele de somn sănătoase pot indica o creștere optimă la bebeluși. Dar este important și să fii atentă la semnele care indică unele tulburări de somn, astfel încât să îi spui toate aceste detalii medicului pediatru. Pe scurt, nu te mai întreba de ce bebe oftează în timpului somnului, pentru că el îți transmite mesajul că totul este în regulă, doarme bine, crește bine!
Bine de știut: Dacă ai observat bebelușul oftând în timpul somnului, este un indiciu că are parte de un somn bun. Oftatul permite deschiderea căilor respiratorii ale bebelușului, lăsând plămânii să absoarbă mai mult aer. În cele din urmă, poate ajuta copilul să doarmă mai bine. În plus, somnul sănătos este cheia unei sănătăți bune. Așa că nu îți griji dacă copilul tău oftează destul de des în timp ce doarme.
Când oftatul în timpul somnului poate fi semnal de alarmă
Ofatul în primele luni de viață ale bebelușului poate fi normal și va dispărea pe măsură ce copilul tău crește. Cu toate acestea, dacă oftatul este însoțit de zgomote puternice sau înalte poate fi vorba despre laringomalacie (când țesutul de deasupra corzilor vocale este foarte moale), care, în majoritatea cazurilor, se rezolvă de la sine. Sunetul se poate agrava adesea în timpul somnului pe spate, al plânsului sau al hrănirii. În acest caz, e bine să ceri sfatul medicului.
Dacă oftatul unui bebeluș sună mai mult a nas înfundat, e posibil să fie vorba despre stertor. Acesta este mai mult ca un sunet de oftat și chiar de sforăit. Stertorul e provocat de obstrucționarea căilor respiratorii la nivelul nasului sau al gurii. Este frecvent în timpul răcelilor, gripei și alergiilor.
Întrebări frecvente despre oftatul bebelușilor
Oftează, dar doarme bine? Pentru un răspuns afirmativ, ține cont de câteva reguli simple:
- Pune-l la culcare oricând dă semne de oboseală.
- Dezvoltă-i o rutină zilnică de somn (somn constant și timp de trezire),
- Asigură-te că mediul de somn este întunecat, cu o temperatură optimă și calm.
- Urmează o rutină de culcare (baie caldă, masaj, cântece de leagăn ori povești) pentru a ajuta copilul să aibă un somn suficient de odihnitor.
Bine de știut: Activitatea creierului crescută, fluxul de aer întrerupt, respirația neregulată și ritmul cardiac în timpul somnului REM îi fac pe bebeluși să ofteze mai mult.
Ce diferența este între oftat și sforăit? Oftatul este un indicator de dezvoltare normală la bebeluși. Pe de altă parte, sforăitul persistent poate indica probleme respiratorii, cum ar fi infecțiile sau alergiile ce pot provoca blocarea căilor nazale. În plus, sforăitul poate fi un simptom al tulburării de somn numită apneea sugarului, ce apare în special la cei cu anomalii congenitale ce cauzează probleme structurale în căile nazale sau bucale.
Este posibil ca bebelușii să aibă coșmaruri în timp ce oftează în timpul somnului? S-a descoperit că atât oftatul, cât și coșmarurile, apar în timpul somnului REM la bebeluși. Prin urmare, apariția lor este posibilă.