De cât somn au nevoie copiii?

Raluca Dumitrică
de-cat-somn-au-nevoie-copiii-totul-despre-mame

„Al meu doarme 12 ore neîntors!”, „Al meu, fără să doarmă 3 ore la prânz, nu poate să facă faţă programului zilnic”, „Ce ziceţi că al meu doarme doar 7 ore pe noapte, dar nu pare niciodată obosit?”, „Doar eu ştiu de cât somn au nevoie copiii mei!”

Va sună cunoscute aceste afirmaţii? Cu siguranţă, iar ele vin de la părinţi ai căror copii sunt, evident, foarte diferiţi şi au programe de somn dintre cele mai variate. Dar, pentru că specialiştii spun că există, totuşi, un anumit număr de ore pe care copilul ar trebui să le doarmă, că să aibă o dezvoltare cât mai bună, haideţi să vedem de cât somn au nevoie copiii!

Specialiştii americani ne spun de cât somn au nevoie copiii

Cea mai nouă veste cu privire la necesarul de somn al copiilor vine de la Academia Americană de Medicină a Somnului, care a publicat în această lună, şi pentru prima dată, o recomandară oficială referitoare la cantitatea necesară de somn care îi ajută pe copii şi pe adolescenţi să aibă o sănătate optimă şi să evite riscurile pe care le poate aduce stării de sănătate somnul insuficient.

Potrivit unui comunicat de presă emis de instituţia medicală americană, bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 luni ar trebui să doarmă între 12 şi 16 ore pe zi (inclusiv somnurile de scurtă durata din timpul zilei) că să aibă parte de o sănătate optimă.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 2 ani ar trebui să doarmă între 11 şi 14 ore pe zi (inclusiv somnurile de scurtă durată din timpul zilei), copiii aflaţi în intervalul de vârstă 3 – 5 ar trebui să doarmă între 10 şi 13 ore pe zi (cu tot cu somnul de prânz), iar copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani ar trebui să petreacă dormind între 9 şi 12 ore pe zi, că să aibă cea mai bună stare de sănătate posibilă.

În ceea ce priveşte adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, aceştia ar trebui să doarmă între 8 şi 10 ore pe zi, ca să poată să aibă o dezvoltare cât mai bună.

Despre cum să obţineţi un somn de calitate, despre beneficiile sale şi ca să ştiţi de cât somn au nevoie copiii puteţi afla şi din cartea Soluţii blânde pentru somnul linștit al bebeluşilor şi copiilor, de Sarah Ockwell-Smith, disponibilă AICI.

Recomandări venite în urma unei ample cercetări

Recomandările Academiei Americane de Medicină a Somnului au fost publicate şi în ediţia de iunie a publicaţiei Journal of Clinical Sleep Medicine, fiind, totodată, expuse şi la SLEEP 2016 din Denver, respectiv la cea de-a 30-a conferinţă aniversară a Asociaţiilor Profesioniştilor pe Probleme de Somn.

„Somnul este esenţial pentru o viaţă sănătoasă şi este important să promovăm obiceiuri sănătoase de somn încă din prima parte a copilăriei”, a declarat Dr. Shalini Paruthi, membru al Academiei Americane de Medicină a Somnului. „Este în mod special important ca atunci când copiii se apropie de adolescenţă să ne asigurăm că ei au parte de suficient somn”, a mai afirmat specialistul american.

Recomandările vin la finalul unui proiect cu durata de 10 luni întreprins de un grup format din cei mai importanţi 13 experţi pe probleme de somn din Statele Unite ale Americii, susţinuţi de Academia Americană de Pediatrie, Asociaţia de Cercetare a Somnului şi Asociaţia Americană a Tehnologiei Somnului. Grupul de experţi a analizat 864 de articole ştiinţifice publicate focalizate pe legătura dintre durata somnului şi sănătatea copiilor, a evaluat rezultatele articolelor cu ajutorul unui sistem de gradare formal şi a ajuns la recomandările finale după multiple runde de dezbateri.

Avantajele somnului şi minusurile aduse de lipsa lui

Totodată, în urma acestei analize minuţioase, specialiştii au ajuns la concluzia că respectarea acestui număr de ore recomandat duce la îmbunătățirea atenţiei, a comportamentului, învăţării, memoriei, reglării emoţionale, calitatea vieţii şi la o sănătate mentală şi fizică.

Somnul în cantităţi reduse, însă, s-a dovedit a fi responsabil pentru probleme de atenţie, comportament şi învăţare, crescând riscul accidentelor, al rănirii, tensiunii mărite, obezităţii, diabetului şi depresiei. S-a mai observat că la adolescenţi simnul insuficient este asociat cu un risc crescut de autoflagelare, gânduri suicidare şi chiar tentative de suicid.

Beneficiile somnului de calitate nu înseamnă numai durata lui, însă, ci şi respectarea unui program regulat de somn, păstrarea calităţii a somnului şi minimizarea problemelor de somn. Părinţii care sunt preocupaţi de faptul că cel mic doarme prea mult ori prea puţin ar trebui să consulte un specialist, care le va da recomandările necesare de la caz la caz.

 

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa