Cum să-ţi ajuţi bebeluşul să doarmă bine noaptea

Alexandra Constantin
bebeluşul să doarmă

În fiecare seară duci o adevărată luptă când vrei să-ţi pui micuţul la culcare? Deşi pare o luptă fără de câştig, cu ajutorul unor trucuri simple, uşor de pus în practică, poţi să faci din ora lui de culcare un ritual plăcut pentru amândoi. Iată, așadar, cum poți să-ți ajuți bebelușul să doarmă bine pe timpul nopții.

Învaţă-l diferenţa dintre zi şi noapte

În primele săptămâni de viaţă bebeluşul nu poate face diferenţa dintre noapte şi zi, de aceea o să observi că o să-ţi fie tot mai dificil când vine ora de pus la culcare. Important este ca tu să-l ajuţi să facă această diferenţă şi treptat să-i formezi un ritm. E bine ca după băiţa de seară să stingi lumina în cameră şi să aprinzi o lampă de veghe, arată www.parents.com.

Încearcă pe cât posibil să reduci zgomotul din locuinţă, să închizi televizorul sau orice altă sursă care produce lumină. Dacă urmezi în fiecare seară acelaşi ritual ai să observi că cel mic se acomodează şi că nu o să mai dureze la fel de mult să-l adormi.

Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor si al copiilor

„După vârsta de 4 luni devine tot mai vizibilă nevoia copilului de a dormi. De multe ori problema este că cel mic nu ştie să rămână adormit, dar e bine de ştiut că şi obiceiurile mai puţin bune în ceea ce priveşte somnul se pot schimba în câteva zile la vârste mici”, explică Jennifer Waldburger, autorul volumului „The Sleep-Easy Solution“.

Dezvaţă-l treptat de suzetă

Nu puţine sunt cazurile când cel mic obişnuieşte să adoarmă cu suzeta în gură şi să se trezească ori de câte ori o scapă. Având în vedere că doar în jurul vârstei de 8 luni capătă abilitatea de a-şi pune singur suzeta în gură, indicat este să-l înveţi treptat să nu o folosească când merge la culcare, fie să îi iei suseta când este adormit bine. Important este ca schimbarea să se facă treptat, astfel încât copilul să aibă timp să se acomodeze cu noua situaţie. Chiar dacă modificarea unor obiceiuri este de multe ori dificilă, odată schimbate copilul se va adapta mai bine decât crezi la noile reguli.

Sunetele albe, de ajutor

Utilitatea sunetelor albe se poate observa încă din primele săptămâni de viaţă, cu atât mai mult când cel mic plânge. Specialiştii sunt de părere că aceste zgomote îi ajută pe bebeluşi să se liniştească deoarece ei le asociază cu sunetele pe care le auzeau când erau în burta mamei, fapt ce le dă sentimentul de siguranţă, de protecţie. Astfel de sunete (cum este cel de la aspirator, de la uscătorul de păr) sunt de ajutor mai ales că cel mic nu o să se trezească rapid atunci când părintele va face puţin zgomot. În plus, copilul va ajunge să asocieze treptat astfel de sunete cu idea de somn dacă ele sunt pornite seara, înainte de culcare.

Cum să procedezi dacă ai doi copii

Ai doi copii, iar trezirile dese ale celui mic îi afectează şi somnul celui mai mare? Pentru că nu poţi să te împărţi în mod egal pe timpul nopţii între cei doi, de ajutor este să discuţi cu cel mare şi să-i explici că este posibil ca fratele mai mic să se trezească de mai multe ori, mai ales că este în perioada când învaţă să doarmă. Când cel mic o să-l mai trezească pe cel mare, încearcă să-l linişteşti pe acesta din urmă prima dată, mai ales că el tinde să adoarmă foarte repede la loc. În schimb, dacă cel mare ajunge să se trezească de tot, o  să-ţi fie mai greu să-l adormi pe el, timp în care şi bebeluşul va începe să plângă.

Cât mai puţină interacţiune pe timpul nopţii

Dacă cel mic trece printr-un puseu de creştere sau i se dezvoltă alte şi alte abilităţi în fiecare zi, astfel de schimbări pot afecta somnul din timpul nopţii şi nu e de mirare dacă micuţul începe să aibă chef de joacă deşi e 3 sau 4 dimineaţa. Important este să rămâi fermă şi să încerci ca atunci când se trezeşte noaptea să nu-i încurajezi cheful de joacă. Încearcă să-l calmezi în schimb şi să-l adormi la loc. Cu cât vor fi mai scurte episoadele de interacţiune, cu atât el va reuşi să adoarmă mai rapid.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa