Se știe că durerile specifice erupției dentare sunt dificile, cu atât mai mult când ele apar pe timpul nopții. Îți venim în întâmpinare cu câteva trucuri care să te ajute să gestionezi mai ușor durerile dentare nocturne și să-l alini pe cel mic.
Deși în cele mai multe dintre cazuri durerile dentare apar în jurul vârstei de 6 luni, la unii copii ele sunt evidente la vârste mai mici sau chiar mai târziu, aproape când împlinesc 1 an. Tocmai când credeai că perioadele de somn ale celui mic s-au mai prelungit și ai scăpat de nopțile albe, apar trezirile dese cauzate de erupația dentară. Și uite așa o iei de la capăt cu nopțile în care te plimbi prin cameră cu cel mic în brațe și diminețile când nu ratezi răsăritul soarelui. Deși perioada e una dificilă atât pentru copil, cât și pentru părinți, cu ajutorul câtorva trucuri poți să ușurezi acest disconfort, scrie netmums.com.
Calmare durerilor erupției dentare cu geluri gingivale
De ajutor în astfel de situații sunt gelurile cu care poți masa gingiile copilului și care ajută la ameliorarea durerilor. Cel mai indicate sunt cele care nu au în compoziție zahăr. Discută cu medicul pediatru și cumpără un astfel de gel, apoi masează gingiile celui mic timp de câteva minute până când durerea se mai reduce. Bine de știut este că în comerț poți să găsești și geluri homeopate, la fel de eficiente ca și celelalte.
Apelează la siropuri/medicamente care reduc disconfortul
O altă soluție la care poți apela atunci când durerile gingivale din timpul nopții sunt tot mai puternice sunt și siropurile/medicamentele concepute pentru reducerea disconfortului. Medicul pediatru îți poate recomanda astfel de produse, dar și dozajul care este indicat pentru cel mic. Bine este să apelezi la astfel de siropuri doar atunci când durerile sunt puternice (nu în fiecare seară), iar alte soluții nu dau roade.
Păstrează o temperatură optimă în cameră
Printre manifestările des întâlnite ale erupției dentare se numără nu numai durerea și starea de iritabilitate, ci și roșeața care apare la nivelul obrajilor, simptom pe care părinții îl asociază de multe ori cu starea febrilă. Important este, în astfel de situații, ca și temperatura din camera în care stă cel mic să fie una optimă. Evită să-l îmbraci cu prea multe haine sau să folosești un sac de dormit prea gros. Din când în când, îi poți verifica cu un termometru temperatura pentru a te asigura că nu este vorba de febră.
Evită jucăriile gingivale pe timpul nopții
Jucăriile gingivale, special concepute pentru a fi de ajutor pe perioada erupției dentare, sunt alternativa potrivită pentru toate celelelate obiecte pe care cel mic obișnuiește să la bage în gură (cum sunt jucăriile lui sau lucrurile din jur la care ajunge). Cu toate acestea, încearcă pe timpul nopții să înlocuiești folosirea jucăriilor gingivale cu legănatul în brațe sau fredonarea cântecelului pe care cel mic îl preferă. Oferirea acestor jucării pe timpul nopții nu face decât să îi distragă tot mai mult atenția și să-l mențină treaz.
Multă răbdare… amintește-ți că este doar o perioadă
Te gândești cu teamă că o iei de la capăt cu nopțile nedormite tocmai când ai reușit să-i formezi un program de somn. Important este să realizezi că fiecare copil se manifestă diferit în timpul erupției dentare, iar asta nu înseamnă că și puiul tău va plânge la fel de mult pe timpul nopții (sau că acest lucru se întâmplă noapte de noapte), cum se mai întâmplă și în alte cazuri. De asemenea, este foarte posibil ca la eruperea primelor dinți manifestările să fie mai puternice, iar pe parcurs acestea să fie atenuate. Și nu uita că perioada erupției dentare este una trecătoare, după care cel mic are toate șansele să revină la programul lui de somn.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.