Cum îl faci să rămână în pat înainte de somn? 4 pași simpli

Ramona Dinescu

  Copilul care rămâne în pat după ce părinții îi spun „noapte bună” și sting lumina, este un vis greu de atins pentru mulți dintre noi. Foarte mulți copii refuză să rămână în pat, în timp ce mulți nici nu vor să meargă la culcare.

  Vă sună cunoscut scenariul în care copilul s-a îmbrăcat în pijamale, mama îl sărută de noapte bună, iar apoi stinge lumina în camera lui și copilul se culcă în liniște și doarme până dimineața? Este parcă dintr-un film. În cazul celor mai mulți dintre noi, la câteva minute după închisul luminii și al ușii, se aud niște pași mărunți pe parchet și apoi o voce care strigă „Mami, fac pipi!” sau „Mami, nu pot să dorm. Stai puțin cu mine”. Iar acest „puțin” tinde să se transforme în „toată noaptea”. Recunosc, în cazul meu așa este, pentru că, de multă vreme, dorm cu amândoi copiii în fiecare noapte.

  Specialiștii de la Child Development Institute au găsit câteva metode testate care par să funcționeze pentru a ține în pat un copil de vârstă preșcolară.

  Mențineți rutina înainte de a merge în pat

  Cheia pentru un somn bun întreaga noapte, atât pentru copii cât și pentru părinți este rutina. Programul de somn este ceva de care trebuie să vă țineți cu seriozitate. Copilul trebuie să învețe că programul de somn este ceva gata stabilit și nici un argument nu poate să-l schimbe.

  Introduceți „perioada de liniște„

  Timpul de liniște este o perioadă ce ar trebui să înceapă cu o oră înainte de ora ideală de culcare a copilului, asta în cazul în care copilul se poate relaxa. Sustrage-l pe copil din fața activităților stimulatoare și propune-i să facă lucruri ce au puterea să-l liniștească. Citiți o carte, spune-i o poveste. Acestea sunt doua două dintre metodele clasice de liniștire înainte de a merge în pat. În mod ideal, perioada de liniște trebuie să se desfășoare în dormitorul copilului.

  Ce faci dacă te caută în timpul nopții?

  În cazul în care copilul tău plânge după tine sau se trezește în mijlocul nopții și începe să te caute, răspunde chemării lui, asigură-l că totul este în ordine și că îi ești alături. Spune-i că e noapte și că e important să doarmă pentru ca a doua zi să se poată juca fără să fie obosit.

  Apreciază-i reușita de a sta în pat

  În primele zile în care copilul reușește să adoarmă singur sau să rămână în pat, felicită-l în treacăt dimineața, dar nu insista prea mult, ca să nu o perceapă ca pe o o realizare ce necesită o recompensă. La fel cum nu trebuie recompensat, nu trebuie nici pedepsit și trimis în camera lui atunci când are un comportament nepotrivit.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa