Cum dorm copiii voștri?

TOTUL DESPRE MAME

Cum dorm copiii voștri? Am auzit această întrebare de foarte multe ori pe când copiii mei erau mici.

Somnul – preocupar majoră

Somnul copiilor este una dintre preocupările majore ale mamelor, pe lângă alimentația și digestia celor mici, bineînțeles. Nu-i așa că recunoașteți întrebările: Dar al tău cum doarme, dragă? Tu ce îi mai dai de mâncare că eu nu mai am nicio idee? sau Al tău face caca în fiecare zi? Uf, ce mamă nu le-ar recunoaște?

Despre somn și importanța lui pentru toată familia scrie și Robin Grille în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte

Somnul – esențial pentru bunadispoziție a copilului

Știm cât de importantă este calitatea somnului celor mici, atât pentru dezvoltarea lor, cât și pentru liniștea familiei. Știm că există teorii peste teorii despre somnul copiilor, metode care de care mai controversate pentru a-i obișnui pe cei mici să adoarmă singuri, ba chiar și o zi internațională a somnului: 15 martie. E clar, somnul e esențial, n-are nimeni niciun dubiu.

Cum dorm copiii voștri?

Al meu doarme dus toată noaptea, se trezește dimineața la ora 6 să facă la oliță și apoi se mai culcă până la 8. Sunt o norocoasă! (Liana, mama lui David de 2 ani)

Băiețelul meu de 1 an, încă alăptat, se trezește din oră în oră, iar când îi ies dinții mai des, și nici ziua nu se omoară cu dormitul, dar deh, cine are copil frumos și sănătos? (Alina)

Ana s-a trezit noaptea pe la 3-4 până aproape de 3 ani, iar acum, la aproape 4 ani, se trezește o dată să vină cu noi în pat, apoi se mai trezește o dată pentru lapte. (Ioana)

Al meu are 3 ani și 4 luni și tot se trezește noaptea și plânge, și acum, că i-am scos biberonul, se culcă pe la 1 și se trezește mai des. (Mihaela Alina)

Unii copii dorm toată noaptea

Eu sunt mai norocoasă, am un bebeluș de trei luni care doarme noaptea de când a venit pe lume, acum se trezește cam la 3 ore și îi dau să sugă și doarme. Nu știu ce înseamnă nopți pierdute. (Irina Ionela)

Fetița cea mare dormea toată noaptea de la ora 9 până dimineața, la 8, dar băiețelul care are aproape 8 luni mi-a transformat nopțile în zile și stă numai cu sânul în guriță, nu vrea nimic altceva, mai nou plânge și prin somn. (Maryly)

Și eu am o fetiță de 5 luni și nu știu ce înseamnă să dormi 3-4 ore încontinuu, nu doarme aproape deloc, noroc cu mama că mă ajuta că altfel nu știu cum aș face față și cu muncă și nedormită. (Elena Lily)

La 2 ani jumate încă nu dormea toată noaptea, acum la 3 ani doarme. (Raluca, mama lui Alex)

Copilul meu are un pic peste 1 an, adică 14 luni, dar nu am uitat încă: până pe la 2 ani jumătate, Silvestra se trezea de 4-5 ori pe noapte, așa, tam-nesam, și dintr-odată i-a trecut. (Diana)

Treziri dese, somn puțin

Andrei a avut minimum 2-3 treziri pe noapte până la 3 ani. Lia are 1 an și 9 luni și peste 4 treziri pe noapte. (Alexandra, mama a doi copii)

Noi, foști țânțari șefi, tot ne trezim de vreo două ori pe noapte, un mic bâzâit se aude de la el din pătuț, mă ridic, îl liniștesc, pun păturica pe el mai bine și adoarme în nici două minute. La 5-6 dimineața vine peste noi în pat și mai doarme până pe la ora 7.30. (Florentina, mama unui băiețel de aproape doi ani)

Cât timp a fost alăptată, până la un an jumate, m-a terminat cu nervii, cum am înțărcat-o a devenit om serios, doarme 12 ore ca popa. E drept că de la 12 la 12, dar cine mai face figuri la detalii? Bine ca doarme! (Mihaela, mama unei fetițe de aproape 3 ani).

La 2 ani și 9 luni, fata mea doarme de la ora 23 la 9, fără nicio trezire, doar dacă e prea cald se dezvelește în somn. A fost alăptată până acum o lună, ei bine, atunci avea 2-3-4 treziri pe noapte pentru supt puțin. (Anemona)

Noi avem o fetiță de 3 ani și jumătate și un băiat de 6 ani și nu dorm niciodată o noapte întreagă. Norocul face ca doar cea mică să ne strige pentru apă, pipi. Cel mare ne mai vizitează când are coșmaruri. (Maria)

Cum dorm copiii – somn de voie

Băiețelul meu de 2 ani și 8 luni doarme de rupe! Vreo 10 ore pe noapte și vreo 3 după amiaza. Secretul? Îl culc când are chef și-l alăptez la cerere ziua si înainte de culcare și dimineața. (Raluca Ilaria)

Și ale mele dorm de rup toată noaptea. Ieri speram să mă trezească ele pentru serviciu, așa că nu am mai pus ceasul, dar ne-am trezit toate trei abia la 9.30. (Mara)

Sasha al meu la 2 ani și jumătate se trezește uneori o dată, altădată de șase ori, sunt zombie mereu și cu fundul în sus. (Florina)

Iată, dacă ai un copil care nu e prieten cu somnul, tocmai ai aflat că nu ești singura care are această problemă. Consolează-te cu gândul că, atunci când copilul tău va fi student, cu siguranță te vei plânge că doarme prea mult și că pierde cursurile de dimineață!

Iar dacă ai un copil care doarme „de rupe”, bucură-te, nu toată lumea are șansa aceasta!

Mai multe informații despre somnul copiilor citiți aici, iar aici găsiți 15 sfaturi utile pentru a-i ajuta pe cei mici să doarmă mai bine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa