Cum descifrezi semnalele de oboseală ale bebelușilor?

Ramona Dinescu

Semnalele de oboseală ale unui bebeluș pot fi diverse și depind de la un copil la altul. Vestea bună este că, pe măsură ce trece timpul, o mamă simte și știe cum să citească aceste mesaje.

O bună modalitate de a încuraja un somn sănătos și odihnitor pentru copilul tău este să înveți să descifrezi semnalele de oboseală și, astfel, să-ți pui bebelușul la somn imediat ce arată că este obosit.

Un bebeluș care este încurajat să rămână treaz atunci când corpul său are nevoie de odihnă, în mod normal este un bebeluș nefericit și morocănos, afirmă Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Recunosc că mi-am crescut copiii după program și îi puneam la somn atunci când ceasul îmi arăta că este vremea. De multe ori mă chinuiam câte 30 de minute până reușeam să-i adorm. Când, însă, am uitat de ceas, la al doilea copil, și l-am pus la culcare atunci când a arătat primele semne de oboseală, băiețelul meu a adormit mult mai ușor și a avut un somn mai lung și mai odihnitor.

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Iată care sunt sfaturile specialiștilor legat de semnalele de oboseală ale copiilor:

Nu uita complet de ceas!

În mod normal, un nou născut nu poate sta treaz mai mult de o oră sau două. Un bebeluș de aproximativ 3 luni obosește după două sau trei ore. Un copil de un an rezistă treaz 3-4 ore, în timp ce unul de doi ani obosește abia după vreo 6 ore. În funcție de vârstă, după ce copilul trece de aceste perioade fericite în care este treaz, va deveni imediat obosit.

Va deveni suprastimulat și îi va fi tot mai greu să adoarmă și să doarmă atât cât are nevoie. Așadar, este ok să urmărești semnalele de oboseală, dar nu uita să arunci un ochi și la ceas și să te ghidezi după anumite intervale orare.

Descoperă acel moment magic

Folosind ceasul pentru ghidaj și semnalele de oboseală ale copilului ca indicatori, poți descoperi acel moment magic în care cel mic devine somnoros, dar nu extrem de obosit. Când observi acele semnale, poți începe tranziția rapidă, dar, în același timp, calmă, către pat. Nu întinde foarte mult momentul spre o rutină de dinainte de culcare prelungită pentru că astfel copilul va obosi mai tare și va intra într-o cu totul altă stare.

Semnalele de oboseală tipice

Fiecare copil este unic și transmite propriile semnale de oboseală, iar rolul tău este să le observi și să înveți. Dacă, totuși, copilul îți arată unul sau mai multe dintre următoarele semne, înseamnă că e gata de culcare și trebuie să-l pui în pat imediat.

 • Își reduce nivelul de activitate și motricitate
 • Devine mai liniștit (vorbește sau silabisește mai puțin)
 • Își pierde interesul față de oameni, jucării sau jocul în care este implicat
 • Se freacă la ochi
 • Are o privire pierdută și nu pare să se concentreze la nimic
 • Are maxilarul, bărbia și gura mult mai relaxate (pare că-i pică ochii)
 • Devine plângăcios și capricios
 • Devine tot mai iritat
 • Își pierde răbdarea sau face o criză de isterie
 • Cască
 • Se întinde pe jos sau se scurge în scăunelul lui
 • Are o privire inexpresivă
 • Își ia în brațe animăluțul sau obiectul de atașament
 • Cere suzeta, biberonul sau caută sânul mamei.

Copilul tău ar putea afișa unul sau mai multe dintre aceste semnale într-un mod total diferit, propriu lui. Semnalele se pot schimba de la o vârstă la alta. Cheia este să știi să le recunoști și să acționezi prompt pentru ca cel mic să meargă la culcare la timp ca să aibă un somn sănătos și odihnitor.

Citește aici și alte semne care arată că bebelușul este obosit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa