În primii doi ani de viață, somnul copilului și, implicit, al părinților, poate fi problematic, dintr-o serie de motive. Iar în anumite perioade grele, cum ar fi erupțiile dentare, o boală, salturi de dezvoltare sau schimbări în rutina zilnică, situația chiar se înrăutățește. Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica atunci când bebelușul refuză somnul sau când îi este pur și simplu greu să adoarmă!
De ce bebelușul refuză somnul
Unul dintre motivele pentru care bebelușul nu doarme ar putea fi nivelul ridicat de energie de dinaintea orei de somn. În mod cert, e mai interesant pentru el să se joace cu părinții sau cu jucăriile decât să meargă la culcare, iar în entuziasmul jocului nu face decât să se agite, în loc să se relaxeze. Când îl duci la culcare, va fi deja foarte obosit. Când se întâmplă asta, spune Jodi Mindell, doctor în psihologie și autoarea cărții „Sleeping Through the Night”(Somn continu pe tot parcursul nopții), celor mici le este mult mai greu să adoarmă. Drept rezultat, pot refuza somnul sau se pot trezi mai des pe parcursul nopții. Așadar, în loc de activități care agită, încearcă să modifici rutina de somn și să introduci activități liniștitoare. Renunță la jocurile de gâdilat și înlocuiește-le cu activități precum un masaj, un cântec de leagăn, o poveste sau alte lucruri care nu implică activitate fizică sau distracție.
Alege o rutină liniștitoare
Academia Americană de Pediatrie (AAP) și Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) recomandă oprirea ecranelor cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare (AAP descurajează utilizarea ecranelor pentru copiii sub 18 luni). Ia în considerare temperamentul bebelușului tău când alegi o rutină; nu toate activitățile de culcare sunt relaxante pentru fiecare bebeluș. Nici măcar baia de seară nu e întotdeauna liniștitoare. „Unii bebeluși o găsesc captivantă și devin agitați”, spune Ann Douglas, autoarea cărții „Sleep Solutions for Your Baby, Toddler, and Preschooler” (Soluții pentru somnul bebelușului, copilului mic și al preșcolarului). Dacă este cazul, mută baia mai devreme în zi. Fii atentă și la starea ta de spirit. Dacă ești tensionată, bebelușul probabil va simți asta. Dr. Mindell spune că ar trebui să te relaxezi și tu când îl pregătești de culcare.
Cu sau fără stimuli? Urmărește-l și vezi ce i se potrivește
Bebelușul este sensibil la mediul înconjurător și ar putea avea dificultăți în a dormi din cauza a ceea ce se întâmplă/ aude în jur. „Unii bebeluși sunt foarte sensibili la mediul lor extern și intern”, spune Harvey Karp, doctor în medicină și creatorul DVD-ului și cărții „The Happiest Baby on the Block” (Cel mai fericit bebeluș din zonă). „Pot fi deranjați de sunetul unui telefon, de eticheta unui articol de îmbrăcăminte sau chiar de senzațiile din corpul lor provocate de digestie.” Bebelușii pot ignora aceste senzații în timpul zilei, când există activitate, dar este mult mai dificil să facă asta noaptea.
Pe de altă parte, copilul ar putea fi deranjat de lipsa de stimulare din cameră, mai ales dacă are mai puțin de 4 luni. „În uter, fătul era legănat constant și avea și un zgomot de fond”, spune Dr. Karp. „Mulți bebeluși nu se pot relaxa pentru că le lipsește acea calmare ritmică.” Îi poți „zgomote albe” (zgomot de foehn, muzică) pentru a recrea acea senzație din uter. De asemenea, poți testa dacă îi place să fie înfășat la somn. Pe unii bebeluși îi ajută acest lucru, pe alții nu, așa că ghidează-te după reacția celui mic. Atenție, însă, la supraîncălzire. Verifică-i gâtul și urechile, iar dacă sunt fierbinți, îndepărtează unul sau două straturi de îmbrăcăminte.
Evită să aprinzi lumina noaptea în camera de somn
Dacă bebelușul nu primește suficientă lumină în timpul zilei, ar putea să fie mai greu de culcat noaptea, ceea ce poate cauza un program de somn neregulat. „Bebelușii care sunt expuși mai mult la lumină în timpul zilei dorm mai bine”, spune Dr. Mindell, conform Parents. Cheia este expunerea la lumina dimineții. Aceasta suprimă melatonina – un hormon care reglează ciclul somn-veghe – astfel încât aceasta să atingă un vârf la momentul potrivit. Ritmul circadian – ciclul natural al organismului, care răspunde la lumină și întuneric – este nedezvoltat la nou-născuți. Totuși, studiile au arătat că până la vârsta de 11 săptămâni, componentele ritmului circadian al bebelușului sunt dezvoltate. Cercetătorii recomandă expunerea la lumina zilei și evitarea luminii pe timp de noapte pentru a facilita dezvoltarea ritmului circadian la sugari.
Ce este regresia somnului la bebeluși și cum o poți gestiona
„Regresia somnului” este o expresie frecvent utilizată pentru a descrie o întrerupere temporară a somnului copilului, cum ar fi trezirea mai frecventă în timpul nopții, somnuri mai scurte sau refuzul de a merge la culcare. Acestea sunt comune în perioadele de creștere sau de tranziții mari (de exemplu: începutul grădiniței sau la nașterea unui frate/soră). Somnul poate fi afectat ori de câte ori creierul micuțului tău este ocupat cu dezvoltarea fizică, mentală, socială sau emoțională.
Care este știința din spatele regresiei somnului? Atunci când creierul bebelușului este ocupat învățând lucruri noi sau dezvoltându-se, somnul poate trece pe plan secund. De asemenea, pe măsură ce bebelușul crește, nevoile sale de somn se schimbă. Acest lucru înseamnă că ar putea începe să aibă mai multe treziri nocturne, să refuze somnul de după-amiază sau să aibă dificultăți în a adormi. Atunci când somnul este întrerupt astfel, poate părea că totul se întoarce la haos, de aici și termenul de „regresie a somnului”.
Vârstele comune ale regresiei somnului sunt cele când bebelușii și copiii mici trec prin perioade de dezvoltare (fizică, cognitivă, socială) sau au o schimbare în nevoile lor de somn (de exemplu: mai puține somnuri, mai mult timp treji etc.). Dar, de fapt, toți bebelușii se dezvoltă în ritmul lor propriu, ceea ce înseamnă că somnul poate fi întrerupt din cauza noilor abilități, progreselor cognitive sau schimbărilor fizice la orice vârstă.
În primul an de viață al bebelușului, regresiile de somn sunt cel mai frecvent întâlnite în jurul vârstei de 4 luni, 8-10 luni, 12 luni și 18 luni. De asemenea, există câteva regresii comune ale somnului în perioada de vârstă de 2 și 3 ani. Unii părinți observă schimbări ale somnului în jurul vârstei de 6 luni sau 14-15 luni. Deoarece toți bebelușii se dezvoltă într-un ritm diferit, este posibil să observi o regresie a somnului la orice vârstă.
Care sunt semnele unei regresii a somnului?
Fiecare bebeluș experimentează regresiile somnului diferit. Dacă bebelușul tău trece printr-o regresie a somnului, este posibil să observi următoarele:
- Este tot timpul agitat și nu adoarme decât dacă îl ții în brațe.
- Dormea mereu ziua, dar acum pur și simplu nu mai doarme.
- Începe să plângă de fiecare dată când te îndrepți spre camera lui.
- Se ridică în picioare și plânge în pătuț la ora de somn.
- Se trezește de mai multe ori în mijlocul nopții, când înainte dormea bine.
- Dormea câteva ore la prânz, dar acum are somnuri scurte.
- Începe să se trezească la ora 4:00 dimineața, iar înainte se trezea la 7.
- Pare să se comporte diferit în legătură cu somnul și nu știi de ce.
Ori de câte ori un copil trece printr-o schimbare bruscă a somnului, trebuie să excludem întâi orice problemă fizică, cum ar fi boala sau erupția dinților. Singurul semn clar al erupției dinților este apariția unui dinte. Până atunci, este posibil să observi gingiile umflate sau o proeminență albă. Perioada de 24-72 de ore înainte ca dintele să iasă de sub gingie este, de obicei, momentul în care disconfortul este cel mai mare. Dacă problemele legate de somn persistă săptămâni în loc de zile, acest lucru nu este de obicei legat de erupția dinților. Dacă micuțul tău are dureri, fă tot ce trebuie pentru a-l liniști. Este întotdeauna în regulă să-ți consolezi bebelușul când are nevoie de asta, fără să crezi că dacă îl iei în brațe nu va mai dormi decât așa. După ce problema dispare, somnul va reveni la normal.
Cum să gestionezi o regresie a somnului?
Fii atent la schimbările nevoilor de somn. Pe măsură ce bebelușii cresc, perioadele de trezire se schimbă (este posibil să fie gata să renunțe la un somn de după-amiază). Asigură-te că micuțul tău are perioade de trezire adecvate vârstei sale.
Planifică activități în timpul perioadelor de trezire. Bebelușii au nevoie de activități fizice în timpul perioadelor de trezire. Umple-le perioadele de trezire cu activități care le permit să-și folosească atât mintea, cât și corpul. Obținerea acelei activități fizice și mentale pe parcursul zilei îi va ajuta să doarmă mai bine atât noaptea, cât și la prânz.
Păstrează ora de culcare în intervalul optim. Majoritatea bebelușilor se simt cel mai bine cu o oră de culcare între 19:00 și 20:00. Acesta este, de obicei, momentul în care cei mici adorm cel mai ușor și rămân adormiți cel mai mult timp.
Înțelege schimbările care au loc în creierul bebelușului tău. Regresiile somnului sunt un rezultat al progreselor de dezvoltare. Înțelegerea a ceea ce se întâmplă din punct de vedere al dezvoltării copilului tău te va ajuta să-l sprijini în timpul perioadelor de trezire.
Menține obiceiuri sănătoase de somn. Fii constant în abordarea ta față de somn, pentru a trece mai repede printr-o regresie a somnului. Regresiile somnului pot dura 1-2 săptămâni, dar renunțarea la obiceiurile sănătoase de somn în această perioadă poate duce la dificultăți continue.
Soluții pentru a adormi un bebeluș
Menține confortul bebelușului
Înainte de a pune bebelușul în pătuț, asigură-te că se simte confortabil. Are nevoie de schimbarea scutecului sau de lapte? Este îmbrăcat corespunzător? Temperatura camerei este răcoroasă, dar confortabilă? Un mediu liniștit, plăcut și calm va ajuta mult în procesul de adormire al bebelușului.
Înfașă bebelușul dacă vezi că îi place
Temporar, până trece perioada cu somn dificil, poți încerca să apelezi la această soluție. Mulți bebeluși adorm mai repede și dorm mai mult atunci când sunt înfășați. Având în vedere că trupul lor încă se dezvoltă, nou-născuții nu au control motoric și adesea se mișcă involuntar, își mișcă brațele și picioarele în timp ce dorm. Aceste mișcări necontrolate îi pot trezi din somn, iar înfășatul poate fi o soluție bună, deoarece le oferă un sentiment de confort și siguranță și împiedică mișcarea excesivă a brațelor și picioarelor.
Stabilește un program de somn
Este nevoie de aproximativ 16 săptămâni pentru ca ritmul circadian să se maturizeze, așa că în primele luni somnul bebelușului poate fi haotic. Totuși, nu este niciodată prea devreme (și niciodată prea târziu) pentru a stabili un program de somn pentru bebelușul tău.
Oferă bebelușului atenție pe parcursul zilei
Experții spun că bebelușul se va simți mai calm și mai sigur (și pregătit pentru somn seara) atunci când primește o cantitate adecvată de atenție și stimulare pe parcursul zilei. Ține-l în brațe, mângâie-l, joacă-te cu el și vorbește-i. Bebelușul va fi mai predispus să adoarmă atunci când a primit suficientă iubire și atenție în timpul zilei. Totuși, evită să te joci cu el înainte de culcare pentru că îl vei agita și va dori ca distracția să continue, refuzând somnul.
Stabilește o rutină de culcare
Începând cu vârsta de 6-8 săptămâni, poți începe să lucrezi la o rutină calmantă de culcare pentru bebelușul tău. Rutina poate include orice activitate liniștitoare și relaxantă. Partea finală a rutinei (cel puțin ultimele 10 minute) ar trebui să aibă loc în camera bebelușului sau în camera voastră (dacă dormiți împreună). Acest lucru ajută bebelușul să asocieze camera cu activități pozitive și calme.
Pune bebelușul în pătuț înainte să adoarmă
Unul dintre cele mai importante sfaturi este să-l pui în pătuț înainte să adormă complet (când este semiadormit). Astfel, va învăța să asocieze pătuțul cu somnul, iar dacă adoarme în brațele tale, s-ar putea să aibă dificultăți în a dormi singur în pătuț. Evită să ții bebelușul în brațe până adoarme complet, să-l ții treaz toată ziua pentru a fi obosit seara, sau să încerci să „forțezi” bebelușul să adoarmă. Aceste comportamente pot face procesul de adormire și mai dificil pe termen lung. Cel mai bun sfat este să ai răbdare. Aplicând aceste sfaturi, procesul va deveni mai ușor și bebelușul va învăța rapid să doarmă.