Câte ore trebuie să doarmă un copil în funcție de vârstă. Grafic cu ora ideală de culcare și număr de ore dormite

Monica Gaina
Câte ore trebuie să doarmă un copil

Câte ore trebuie să doarmă un copil. Un nou studiu dă dreptate mamelor care insistă ca micuții lor să se culce cât mai devreme.

Cercetarea dovedește că preșcolarii care merg la culcare mai devreme au un risc mai scăzut de a suferi de obezitate în anii adolescenței. ”Copiii de vârstă preșcolară care merg la culcare devreme în timpul săptămânii au o probabilitate mult mai mică de a deveni adolescenți obezi”. Cu alte cuvinte, stabilirea unei rutine de somn cât mai devreme este un factor major în prevenirea obezității la adolescență.

Îți recomandăm și „Somn ușor” și află tot ce trebuie să știi despre somnul celor mici. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

„Alte cercetări au arătat beneficii în ceea ce privește comportamentul copiilor, dezvoltarea cognitivă și atenția. O rutină a somnului, inclusiv ora de culcare stabilită cât mai devreme, poate preveni de asemenea și probleme cu somnul, cum ar fi dificultățile în a adormi sau trezirea în timpul nopții”, potrivit declarației făcute pentru CNN de conducătorul cercetării amintite, Sarah Anderson.

Potrivit expertului, nu neapărat ora la care copiii merg la somn este importantă, ci mai degrabă calitatea și cantitatea somnului, atunci când vorbim de efectele de lungă durată asupra comportamentului copiilor. Și surprinzător, sunt afectate de lipsa somnului o mulțime de aspecte – de la incapacitatea de reglare a emoțiilor, până la hormoni, metabolism sau sănătatea mintală.

Câte ore trebuie să doarmă un copil. Recomandări pentru 24 de ore

Recent, American Academy of Sleep Medicine a actualizat recomandările privind somnul la copii în concordanță cu vârsta. Acestea sunt recomandăril, pentru un interval de 24 de ore (este calculat și somnul de după-amiază).

  • Bebeluși 4-12 luni: 12-16 ore de somn
  • Copii de 1-2 ani: 11-14 ore de somn
  • Copii 3-5 ani: 10-13 ore de somn
  • Copii 6-12 ani: 9-12 ore se somn
  • Adolescenți 13-18 ani: 8-10 ore de somn pe noapte

Dr. Sumit Bhargava, profesor asociat de pediatrie la Stanford University School of Medicine, sugerează părinților să stabilească o oră de culcare care să ajute copiii să dormă suficient pentru a fi în formă ziua următoare. “Scopul ar trebui să fie să alegeți o oră de culcare potrivită pentru ca cel mic să primească orele de somn de care are nevoie”, a declarat expertul pentru CNN.

Mai jos, aveți un tabel cu momentul ideal în care copilul ar trebui să meargă la culcare în funcție de vârstă. Pentru copiii mai mari, exceptie de la tabelul de mai jos pot face perioadele de vacanta. 

Îți recomandăm și „Somn ușor” și află tot ce trebuie să știi despre somnul celor mici. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa