Cum trebuie să doarmă bebelușii? Câte ore de somn sunt necesare pentru a se dezvolta armonios? Găsești în acest articol răspunsuri la aceste întrebări și cum îl poți ajuta să aibă o rutină a somnului care să îi asigure o odihnă sănătoasă.
Până la trei luni, copilul va dormi între 14 şi 16 ore din 24, cu 10 sau 11 ore de somn nocturn. Restul timpului dedicat somnului va fi împărţit probabil între trei somnuri zilnice care vor scădea la două atunci când copilul va avea aproximativ şase luni.
Vă veţi mai trezi o dată sau de două ori noaptea atunci când are trei luni, dar până copilul va împlini şase luni ar putea chiar să doarmă toată noaptea.
Studiile arată că bebelușii pot să adoarmă singuri la loc. Dar dacă o fac, înseamnă că au obiceiuri bune legate de somn şi că au deja o rutină legată de somn.
Cum trebuie să doarmă bebelușii: poziția perfectă
Dacă bebelușul tău doarme pe o parte, este foarte important să-și schimbe poziția! Cea mai sigură poziție de dormit pentru un bebeluș este pe spate. Somnul pe spate reduce foarte mult riscul de sindrom al morții subite a sugarului (SIDS).
Conform unui raport al National Institutes of Health (NIH) , rata SIDS a scăzut cu 50% între 1994 și 1999. Rata somnului pe spate s-a dublat în aceeași perioadă ca urmare a campaniilor de prevenire a SIDS care promovau această poziție pentru bebeluși.
De ce e sigur să doarmă pe spate
Academia Americană de pediatrie (AAP) susține, de asemnea, că somnul lateral nu este deloc sigur pentru bebeluși și nu aduce niciun beneficiu.
Cea mai sigură poziție pentru somnul unui bebeluș este pe spate. Unii părinți cred, în mod eronat că somnul lateral este mai sigur pentru bebelușii care vărsă sau au reflux, dar acest lucru este neadevărat. Bebelușii cu reflux nu sunt mai susceptibili să se sufoce atunci când dorm pe spate.
Cercetările actuale nu au ajuns la un acord cu privire la momentul exact în care un bebe poate dormi în siguranță pe o parte și, din aces motiv, experții AAP recomandă somnul pe spate în primul an de viață.
Chiar dacă unii medici sfătuiesc proaspetele mame să așeze nou-născuții pe o parte pentru a elimina lichidul amniotic, nu există dovezi care să susțină această recomandare.
Riscuri în funcție de vârstă
Principalul risc de a adormi copilul pe o parte este că va ajunge pe burtă. Când un bebeluș este prea mic pentru a-și susține capul, aceasta poate însemna că fața lui se lipește de saltea, ceea ce îngreunează respirația. Majoritatea bebelușilor pot susține și ridica pe deplin capul până la vârsta de 4 luni.
Pe la vârsta de 3 sau 4 luni, mulți bebeluși încep să încerce să se răstoarne, iar între 4 și 6 luni mulți se pot rostogoli de pe spate pe burtică și apoi înapoi.
Nu este nevoie să rostogolești copilul pe spate dacă se rostogolește pe o parte sau pe burtă. Un bebeluș care se poate muta în această poziție poate să iasă din ea, atâta timp cât se află într-un mediu sigur de dormit.
La aproximativ 6 luni, mulți bebeluși devin mai activi în timpul somnului, rostogolindu-se pe tot parcursul nopții. Cu toate acestea, este încă nesigur să adormi copilul pe o parte sau pe burtă. Dacă un bebeluș se rostogolește în această poziție, totuși, nu este nevoie să-l trezești sau să-l miști.
- CITEȘTE ȘI: Dormitul în cameră cu copilul protejează de sindromul morții subite. Soluții pentru somn liniștit
Educă-l pe bebe să doarmă corect!
În primele luni de viață unii bebeluși dorm mai bine pe burtă sau pe lateral și, cum am spus mai sus, poate fi periculos pentru ei. Bebelușii dorm profund pentru mai mult timp și pot fi mai greu de trezit. Este posibil să nu se trezească chiar dacă nu pot respira.
Cel mai simplu mod de a schimba poziția bebelușului în somn este să începi să-l adormi pe spate. Da, chiar dacă este micuț, somnul poate fi „educat” la această vârstă. Pune-l la nani, după alăptare, în poziția „pe spate”, mângâie-l ușor pe burtică, cântă-i o melodie relaxantă sau spune-i o povestioară.
Specialiștii atrag atenția și asupra dispozitivelor care țin copilul într-o anumită poziție sau care îl împiedică să se rostogolească. Astfel de dispozitive pot crește defapt riscul de SIDS, deoarece un copil se poate sufoca chiar în dispozitiv! Împiedicarea mișcării unui copil poate chiar să-l împiedice să se rostogolească dintr-o poziție nesigură.
În schimb, cel mai bine este să te concentrezi pe adormirea copilului pe spate.
Cât trebuie să doarmă un bebeluș și un copil mic
Numărul de ore de somn diferă în funcţie de vârsta copilului şi de ritmul lui prorpiu. Iată care ar fi recomandările generale:
Vârsta | Ore de somn în timpul zilei | Ore de somn în timpul nopţii | Total |
1 săptămână | 8 | 8 – 9 | 16 – 17 |
1 lună | 7 | 8 –9 | 15 – 16 |
3 luni | 5 | 10 | 15 |
6 luni | 3 – 4 | 11 | 14 – 15 |
9 luni | 3 | 11 | 14 |
12 – 18 luni | 2 – 3 | 11 – 12 | 13 – 15 |
18 – 24 luni | 2 – 3 | 11 | 13 – 14 |
2 – 3 ani | 1- 2 | 10 – 11 | 12 – 14 |
Nou-născut – 2 luni
Nou-născuţii dorm continuu între 2 şi 4 ore, trezindu-se pentru a mânca. În general, la vârsta aceasta, micuţii se agită destul de mult în somn, pentru că nu-şi pot controla încă reflexele. E normal să dea din mâini şi din picioruşe, să zâmbească sau să sugă în somn. Pentru a-l ajuta să aibă un somn liniştit, are nevoie de ajutorul tău – mângâie-l, leagănă-l, alăptează-l. Încă nu se pune problema că-l răsfeţi.
2 – 4 luni
La vârsta aceasta, bebeluşii încep să doarmă şi 6 ore în continuu şi să-şi stabilească un program de somn. Ce să doarmă mai bine noaptea, expune-l la cât mai multă lumină în timpul zilei, joacă-te cu el, stimulează-l. Când începe să se întunece sau se apropie ora lui de culcare, ai grijă să nu-l suprasoliciţi. Dacă e prea obosit, adoarme şi mai greu. Indu-i starea de somn cu ajutorul băiţei, a mesei de seară şi a lucrurilor cu care s-a obişnuit înainte de culcare.
4 – 6 luni
Este vârsta la care majoritatea copiilor renunţă la masa de noapte şi încep să doarmă câte 6 – 12 ore în şir. Cercetătorii au constatat că 60% dintre copii dorm legat la 6 luni, iar 80% la 9 luni. Chiar şi cei mai cuminţi însă se mai trezesc uneori noaptea.
6 – 12 luni
S-ar putea ca uneori bebe să se mai trezească acum din cauza a ceea ce se numeşte „frica de despărţire“. Cu alte cuvinte, ştie că eşti prin preajmă chiar dacă nu te vede şi de aceea se supără când se trezeşte iar tu nu eşti lângă el. Nu e nicio problemă să mergi la el, dar vizitele trebuie să fie cât mai scurte şi încearcă să nu-l iei în braţe.
1- 2 ani
Începe perioada în care s-ar putea ca micuţul să nu se poată relaxa suficient seara pentru a adormi uşor. De aceea, încearcă să păstrezi o atmosferă cât mai calmă înainte de culcare. O baie sau o poveste ajută foarte mult. Evită desenele animate violente.
Tot acum învaţă să se dea singur jos din pat, aşa că s-ar putea să te trezeşti cu el la voi în pat. Ia-l frumos şi du-l la el în pătuţ. Dacă nu vrei să-şi facă un obicei din a dormi cu voi, nu e cazul să faci nicio concesie.
2 – 3 ani
Începe perioada coşmarurilor şi a fricii de întuneric. E foarte important ca acum să fii fermă, să respecţi cu stricteţe programul şi rutina de dinainte de culcare. Îi poţi lăsa o lumină de veghe aprinsă peste noapte şi o jucărie în pătuţ care să-l păzească.
Cum pot să stabilesc obiceiuri bune pentru somnul bebeluşului?
Iată nişte sugestii care vă pot ajuta să adormiţi uşor copilul:
- Începeţi să stabiliţi o rutină legată de somn.
- Când bebeluşul era nou-născut, decizia de a-l culca era legată de semnele de oboseală pe care le arăta copilul. Acum, că a mai crescut, este o idee bună să stabiliți un orar de somn, dar şi somnuri consistente peste zi, pentru a-i regla ritmul de somn.
- O oră bună pentru somnul de seară este între 19 şi 20.30. Dacă trece acest interval, copilul va fi prea obosit şi va adormi mai greu. Copilul ar putea să nu pară obosit, ci, dimpotrivă, energic şi plin de viată, dar e adesea doar un semn că i-a trecut ora de culcare.
Stabiliţi o rutină înainte de culcare, în care puteți include oricare sau toate sfaturile de mai jos:
- Jucaţi-vă un joc liniştit
- Faceţi baie copilului
- Schimbaţi copilul în pijamale
- Citiţi-i o poveste
- Cântaţi-i un cântec de leagăn.
- Faceţi-i un masaj bland
- Daţi-i un pupic de noapte bună
Înainte de a trece la rutina pentru somn, faceţi o atmosferă calmă în cameră, închizând televizorul şi încetând alte activităţi. Asta ajută la intrarea în atmosfera de somn şi linişteşte bebeluşul. Alegeți orice vi se potriveşte vouă, ca familie, cu condiţia ca lucrurile să se întâmple în aceeaşi ordine în fiecare seară, chiar şi în weekenduri. Încercaţi să limitaţi rutina pentru somn la o jumătate de oră. Chiar dacă bebeluşul nu se simte bine, e o idee bună să păstraţi pe cât posibil aceeaşi rutină.
Dacă bebeluşul are tendinţa să doarmă mai mult de zece ore noaptea, puteţi să îl treziţi de dimineaţă ca să îi resetaţi ceasul intern. Copilul are nevoie de acelaşi program de somn şi de trezire şi se va reîncărcă prin somnurile de peste zi. Trezind copilul dimineaţa la aceeaşi oră, îl ajutaţi să aibă o rutină predictibilă.
Ce probleme de somn apar la această vârstă?
Tranziţia de la somnul în coşul pentru bebeluşi la cel în pătuțul de lemn poate uneori să trezească bebeluşul sau să-i fie mai greu să adoarmă. Ar putea să vrea să doarmă ziua la ore diferite, ceea ce îi va amâna somnul de noapte. Dacă bebeluşul nu cedează la ora de culcare sau dacă plânge, nu disperaţi. Există strategii ca să-l ajutaţi să adoarmă.
Când copilul nu se simte bine, e normal ca orarul de somn să fie deranjat. E posibil să doarmă la alte ore ziua, ceea ce va amâna somnul de noapte. Ar putea să nu vrea să se culce seara sau să se trezească în timpul nopţii deşi renunţase la acest obicei.
Dacă se întâmplă asta, nu vă faceţi prea multe griji despre când adoarme, dar încercaţi să păstraţi aceeaşi rutină. Odată ce se va simţi mai bine, veţi reuşi să îl culcaţi ziua ca de obicei, iar seara va adormi la fel ca înainte.