Program de somn bebe de la 0 la 12 poate face orice mamă! Cât trebuie să doarmă un bebeluș? Ca proaspăt părinte, probabil vă întrebaţi cât trebuie să doarmă un bebeluș de 1-12 luni și dacă al dumneavoastră doarme suficient. Iată orele de somn de care ar trebui să se bucure copilul între una şi 12 luni, conform specialiştilor citați de babycenter.com.
Toți părinții doresc ca bebelușii lor să doarmă bine. Iată care sunt cele mai frecvente întrebări pe această temă:
- Cât va dormi copilul meu?
- La ce oră ar trebui să se culce?
- La câte ore de somn peste noapte mă pot aștepta în mod realist?
- Cum se schimbă programul de somn al bebelușului în timp?
Mamele știu (sau ar trebui să știe) că bebe nu va dormi prea mult în primele săptămâni. Dar, cea mai greșită concepție a noului părinte este că odată ce bebelușul trece de primele săptămâni, somnul se îmbunătățește treptat, dar constant.
Multe se așteaptă ca somnul să devină din ce în ce mai bun până când copilul doarme o perioadă de 8 ore la 4 luni. Nu așa de repede! Realitatea este de falpt alta pentru mulți dintre noi: somnul lui bebe este ca un de roller coaster cu victorii fericite ce alternează cu regresii frustrante!
Acestea fiind spuse, mai jos este o listă cu ceea ce te poți aștepta în mod rezonabil referitor la programul de somn al bebelușului tău…. împreună cu descrieri ale unora dintre zigurile și zagurile comune pe care mulți bebeluși le experimentează în primul an.
Te rugăm să reții că fiecare copil este unic și programele de somn pot varia foarte mult!
Program de somn bebe de la naștere până la 2 luni
Somn total: 14 până la 18 ore pe zi. În primele luni, bebelușii dorm în reprize, trezindu-se pe tot parcursul zilei pentru a se hrăni. În primele săptămâni, te poți aștepta ca micuțul tău să se trezească de foame de 10 până la 12 ori pe zi.
Ziua începe: în jurul orei 7 dimineața.
Somnul de zi: Bebe a vea destul de mulți „pui de somn” în timpul zilei (de până la 8 ore pe zi). Ciclul de zi este de 1 până la 2 ore de veghe, apoi de 1 până la 2 ore de somn. În timpul celei de-a doua luni, dacă somnul bebelușului durează peste 1,5 până la 2 ore, nu este o idee rea să-l trezești pentru o hrănire.
Un somn lung înseamnă și mă puțină mâncare în timpul zilei, ceea ce-l face pe bebe să se trezească mai mult noaptea pentru lăptic.
Somnul de noapte: începe în jurul orei 22.00. Bebe se va trezi în timpul nopții pentru câteva hrăniri. Cel mai lung interval de somn ajunge la 4 ore în prima lună și la 4-8 ore în cea de-a doua lună de viață.
Atenție: Zgomotul alb, înfășarea, un pat confortabil și omologat îi ajută pe bebeluși în această etapă să doarmă bine!
Program de somn bebe 2 – 4 luni
Somn total: 13-14 ore de somn.
Ziua începe: puțin mai devreme acum. Majoritatea bebelușilor de această vârstă se trezesc în jurul orei 6 dimineața.
Somnul de zi: Bebelușul tău va avea în timpul zile 2-3 pui de somn, totalizând între 4 și 8 ore de somn.
Somnul de noapte: Ora de culcare semută puțin mai devreme, în jurul orei 21.00. De asemenea, va dormi mai mult, încă se trezește pentru o hrănire sau două în timpul nopții. Cel mai lung somn neîntrerupt este de obicei în jur de 5-8 ore, alții chiar mai mult!
Atenție: Atenție la regresia somnului de la 3 luni! Poate apărea brusc, cu bebelușul care începe să se trezească ca un nou-născut – la fiecare câteva ore – și vrea să se joace sau să fie îmbrățișat… dar refuzând să doarmă singur.
Program de somn bebe 4 – 8 luni
Somn total: 12-14 ore pe zi. Când copilul tău depășește pragul de 4 luni, a terminat ceea ce unii numesc „al patrulea trimestru”. Mulți dintre prietenii tăi, proaspeți părinți, ar putea fi încă disperați de epuizare. Așadar, dacă micuțul tău doarme grozav, nu te lăuda prea mult cu asta celorlalte mămici!
Ziua începe: între orele 6-8, în funcție de bebelușul tău, bineînțeles!
Somnul de zi: 2-3 pui de somn, în total 3-5 ore pe zi.
Somnul de noapte: începe în jurul orei 19-21. Bebelușul tău poate avea o repriză bucată de somn neîntreruptă de 6-10 ore, pe care multe mame îl vor numi „a dormit toată noaptea”!
Atenție : De obicei, dentiția începe între 4-6 luni, nu este o regulă general valabilă, dinții pot ieși și mai târziu. Durerea gingiilor poate face copilul mai agitat și îi poate perturba somnul.
Program de somn bebe 8 – 12 luni
Somn total: 12 până la 14 ore pe zi până la 8 luni.
Ziua începe: pe la 6 la 7 dimineața.
Somnul de zi: 2-3 reprize
Somnul de noapte: începe acum în jurul de 7-21. Cea mai lungă repriză de somn a bebelușului tău este probabil de 7-10 ore victorioase în timpul nopții!
Atenție: Acesta este momentul în care bebelușilor le place să se târască și chiar să meargă. Adesea se trezesc dorind să iasă din pătuț și să circule prin cameră. Mare atenție la măsurile de securitate din camera bebelușului!
Program de somn pentru bebe la 1 an
Somn total: 12 până la 14 ore într-un ciclu complet.
Ziua începe: la 6-7 dimineața
Somnul de zi: Doi pui de somn, în total 2 până la 4 ore pe zi.
Somnul pe timp de noapte: de obicei începe mai devreme, cu bebelușul oscilând între 19:00-21:00. Destul de devreme pentru ca mama și tata să aibă timp singuri! Cea mai lungă repriză de somn durează de obicei între 7 și 10 ore noaptea.
Atenție: Copilul tău este oficial un copil mic! Comunicarea cu copiii de această vârstă necesită un set complet nou de instrumente și așteptări. Fii alături de totul despre mame, vizitează shop-ul noastru cu cărți care te vor ajuta în creșterea copilului tău și pune orice întrebare în grupul nostru „Părinți informați, părinți relaxați”!
Vârsta | Somn de zi | Somn de noapte | Total ore dormite |
Nou-născut | 8h (3 somnuri) | 8 h şi 30 min | 16 h şi 30 min. |
O lună | 6-7 h (3 somnuri) | 8-9 h | 14-16 h |
Trei luni | 4-5 h ( 3 somnuri) | 10-11 h | 14-16 h |
Sase luni | 3 h ( 3 somnuri) | 11 h | 14 h |
Nouă luni | 2 h şi 30 de in | 11 h | 13 h şi 30 min |
12 luni | 2 h şi 30 in | 11h | 13 h şi 30 min |
Cel mai probabil, bebeluşul nu va fi treaz mai mult de una până la trei ore pe zi în primele trei luni de viaţă. Are nevoie să se trezească des ca să-şi umple burtica, aşa că fiţi pregătite pentru nopţi de somn întrerupte.
Dar odată ceva împlini trei luni, puteţi încerca să-i stabiliţi un program de somn în fiecare noapte. Il va ajuta să adoarmă mai uşor şi să doarmă mai mult. Totuşi, nu uitaţi că nu toţi bebeluşii sunt la fel, iar ceea ce e valabil pentru un bebeluş, ar putea să nu fie valabil pentru ceilalţi.
Cât trebuie să doarmă un nou născut. Când doarme toată noaptea
De la 9 la 12 luni, copilul ar putea să doarmă toată noaptea, lăsându-vă şi pe dumneavoastră să vă odihniţi. Unii bebeluşi se trezesc mai des ca alţii.
Nu este neobişnuit ca bebeluşii care au început deja să doarmă toată noaptea să reînceapă să se mai trezească ocazional. Este un lucru obişnuit ca bebeluşii la nouă sau 12 luni să se mai trezească noaptea. Cam la această vârstă, bebeluşii vor resimţi primele manisfestări ale anxietăţii de separare, care le pot deranja somnul. Erupţia dentară şi achiziţiile de noi abilităţi, cum ar fi târâtul, pot deranja somnul de noapte al copiilor.
Pentru a-l ajuta pe bebeluş să doarmă mai bine, trebuie să aveţi o oră de culcare şi o rutină bine stabilită. Aceasta include baia, schimbatul în pijamale, cititul de poveşti şi alintatul. Faptul că ştie ce urmează în fiecare seară îl ajută pe bebeluş să înveţe obiceiuri de culcare care vă vor ajuta şi în viitor.
Cât trebuie să doarmă un nou născut. La început se trezește des
La început, bebelușul tinde să se trezească din oră în oră pe timpul nopții pentru a mânca, a se întinde și a se juca, după care adoarme destul de dificil la loc pentru că este activ. În schimb, după ce se luminează el devine tot mai liniștit, iar episoadele de somn sunt mai lungi. Iar acest lucru poate să fie extenuant pentru părinte, mai ales că organismul are nevoie de somn.
Charles Shubin, directorul Centrului de Pediatrie de la Mercy Family Care din Baltimore, SUA.
Vestea bună este că acest ritm este doar unul temporar. Pe măsură ce sistemul nervos central și creierul micuțului se dezvoltă el va avea perioade mai lungi de somn și își va regla singur ciclul noapte/zi. Și tu poți apela la câteva trucuri care îl pot ajuta pe bebeluș: menține lumină pe timpul zilei în încăperea în care el doarme, iar spre seară încearcă să faci liniște și să reduci treptat din luminozitate.
Pentru a studia subiectul și pentru a găsi soluții potrivite pentru copilul tău, îți recomandăm și cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor. Cartea poate fi cumpărată de AICI
De ce nu trebuie să vorbiți în șoaptă când bebelușul doarme
Mulți dintre părinți au tendința să vorbească în șoaptă și să meargă pe vârfuri când bebelușul doarme. Dar bine este să știi că aceste lucruri nu sunt necesare.
„Cei mai mulți dintre bebeluși nu au nicio problemă să doarmă în cele mai zgomotoase și luminoase încăperi. Ei nu au nevoie de același mediu de somn de care avem noi nevoie”, spune medicul Charles Shubin.
Acest lucru nu este surprinzător având în vedere că micuțul a stat nouă luni în uter și a auzit bătăile inimii mamei, sunetele digestive, dar și pe cele din mediul exterior destul de tare. Mai mult, unii bebeluși dorm mult mai liniștiți dacă aud sunete, cum sunt cele albe sau cele care se repetă. Asta nu înseamnă că nu au auzul suficient de bine dezvoltat, ci că nu sunt deranjați de zgomotele puternice în primele luni de viață. În schimb, mai târziu își vor forma o rutină a somnului și o să-i deranjeze sunetele pe care le aud în timp ce dorm.