Cât trebuie să doarmă un bebeluș de la o lună la 12 luni

Marina Rosenfeld

Cât trebuie să doarmă un bebeluș? Ca proaspăt părinte, probabil vă întrebaţi cât trebuie să doarmă un bebeluș de 1-12 luni și dacă al dumneavoastră doarme suficient. Iată orele de somn de care ar trebui să se bucure copilul între una şi 12 luni, conform specialiştilor citați de babycenter.com.

Vârsta Somn de zi Somn de noapte Total ore dormite
Nou-născut 8h (3 somnuri) 8 h şi 30 min 16 h şi 30 min.
O lună 6-7 h (3 somnuri) 8-9 h 14-16 h
Trei luni 4-5 h ( 3 somnuri) 10-11 h 14-16 h
Sase luni 3 h ( 3 somnuri) 11 h 14 h
Nouă luni 2 h şi 30 de in 11 h 13 h şi 30 min
12 luni 2 h şi 30 in 11h 13 h şi 30 min

 

Cel mai probabil, bebeluşul nu va fi treaz mai mult de una până la trei ore pe zi în primele trei luni de viaţă. Are nevoie să se trezească des ca să-şi umple burtica, aşa că fiţi pregătite pentru nopţi de somn întrerupte.

Dar odată ceva împlini trei luni, puteţi încerca să-i stabiliţi un program de somn în fiecare noapte. Il va ajuta să adoarmă mai uşor şi să doarmă mai mult. Totuşi, nu uitaţi că nu toţi bebeluşii sunt la fel, iar ceea ce e valabil pentru un bebeluş, ar putea să nu fie valabil pentru ceilalţi.

Cât trebuie să doarmă un nou născut. Când doarme toată noaptea

De la 9 la 12 luni, copilul ar putea să doarmă toată noaptea, lăsându-vă şi pe dumneavoastră să vă odihniţi. Unii bebeluşi se trezesc mai des ca alţii.

Nu este neobişnuit ca bebeluşii care au început deja să doarmă toată noaptea să reînceapă să se mai trezească ocazional. Este un lucru obişnuit ca bebeluşii la nouă sau 12 luni să se mai trezească noaptea. Cam la această vârstă, bebeluşii vor resimţi primele manisfestări ale anxietăţii de separare, care le pot deranja somnul. Erupţia dentară şi achiziţiile de noi abilităţi, cum ar fi târâtul, pot deranja somnul de noapte al copiilor.

Pentru a-l ajuta pe bebeluş să doarmă mai bine, trebuie să aveţi o oră de culcare şi o rutină bine stabilită. Aceasta include baia, schimbatul în pijamale, cititul de poveşti şi alintatul. Faptul că ştie ce urmează în fiecare seară îl ajută pe bebeluş să înveţe obiceiuri de culcare care vă vor ajuta şi în viitor.

Cât trebuie să doarmă un nou născut. La început se trezește des

„La început, bebelușul tinde să se trezească din oră în oră pe timpul nopții pentru a mânca, a se întinde și a se juca, după care adoarme destul de dificil la loc pentru că este activ. În schimb, după ce se luminează el devine tot mai liniștit, iar episoadele de somn sunt mai lungi. Iar acest lucru poate să fie extenuant pentru părinte, mai ales că organismul are nevoie de somn”, explică Charles Shubin, directorul Centrului de Pediatrie de la Mercy Family Care din Baltimore, SUA.

Vestea bună este că acest ritm este doar unul temporar. Pe măsură ce sistemul nervos central și creierul micuțului se dezvoltă el va avea perioade mai lungi de somn și își va regla singur ciclul noapte/zi. Și tu poți apela la câteva trucuri care îl pot ajuta pe bebeluș: menține lumină pe timpul zilei în încăperea în care el doarme, iar spre seară încearcă să faci liniște și să reduci treptat din luminozitate.

Pentru a studia subiectul și pentru a găsi soluții potrivite pentru copilul tău, îți recomandăm și cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor. Cartea poate fi cumpărată de AICI

De ce nu trebuie să vorbiți în șoaptă când bebelușul doarme

Mulți dintre părinți au tendința să vorbească în șoaptă și să meargă pe vârfuri când bebelușul doarme. Dar bine este să știi că aceste lucruri nu sunt necesare.

„Cei mai mulți dintre bebeluși nu au nicio problemă să doarmă în cele mai zgomotoase și luminoase încăperi. Ei nu au nevoie de același mediu de somn de care avem noi nevoie”, spune medicul Charles Shubin.

Acest lucru nu este surprinzător având în vedere că micuțul a stat nouă luni în uter și a auzit bătăile inimii mamei, sunetele digestive, dar și pe cele din mediul exterior destul de tare. Mai mult, unii bebeluși dorm mult mai liniștiți dacă aud sunete, cum sunt cele albe sau cele care se repetă. Asta nu înseamnă că nu au auzul suficient de bine dezvoltat, ci că nu sunt deranjați de zgomotele puternice în primele luni de viață. În schimb, mai târziu își vor forma o rutină a somnului și o să-i deranjeze sunetele pe care le aud în timp ce dorm.

Surse:

ISIS. 2013. Normal infant sleep. Infant Sleep Information Source. Information Sheet 1. www.isisonline.org.uk [Accessed October 2015]

Merck Manuals. 2013. Sleeping in infants and children. Professional edition. www.merckmanuals.com/professional [Accessed October 2015]

Mindell JA, Li AM, Sadeh A, Kwon R, Goh DY. 2015. Bedtime routines for young children: a dose-dependent association with sleep outcomes. SLEEP 2015;38(5):717–722. [Accessed December 2015]

NHS. 2015. How much sleep do kids need? NHS Choices, Live Well. www.nhs.uk [Accessed October 2015]

NHS. 2013. Getting your baby to sleep. NHS Choices, Health A-Z. Pregnancy and baby. www.nhs.uk [Accessed October 2015]

NSF. Nd. Children and sleep. National Sleep Foundation. Sleep topics. www.sleepfoundation.org [Accessed October 2015]

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa