Bebelușul sforăie. Cauze și soluții

Ramona Dinescu
bebelușul sforăie
În unele cazuri, bebelușii sforăie doar în partea cea mai profundă a somnului, ceea ce înseamnă că atunci mușchii de la nivelul gâtului se relaxează foarte tare. FOTO: Shutterstock

Un bebeluș care sforăie este, probabil, una dintre cele mai drăgălașe priveliști. Însă, în timp ce copilul tău sforăie, te-ai întrebat vreodată dacă acest lucru poate indica vreo afecțiune ascunsă sau necesitatea unei intervenții medicale?

Mulți bebeluși sforăie și majoritatea sunt perfect sănătoși. Sforăitul celui mic poate reprezenta o problemă din punctul tău de vedere, mai ales dacă nu ești obișnuită să dormi cu astfel de sunete în jurul tău.

Toți bebelușii sforăie când dorm?

Cunoști, probabil, foarte bine expresia „doarme ca un bebeluș”. În timpul somnului, un bebeluș poate scoate tot felul de sunete diferite precum șuierături, sforăituri, molfăieli sau fomfăneli. Sforăitul la bebeluși este o problemă foarte des întâlnită, de cele mai multe ori benignă. Se poate vorbi de o situație ce necesită consultul unui medic atunci când sforăiturile bebelușului cresc în intensitate și în volum.

Pentru mai multă siguranță, dacă bebelușul tău sforăie, cere sfatul medicului pediatru atunci când mergi prima dată cu copilul la consult. Medicul va fi cea mai potrivită persoană care să judece această situație.

Este normal ca bebelușul să sforăie în timp ce doarme?

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru susține că bebelușii care sforăie au căile respiratorii destul de înguste și mici și, adesea, se blochează din cauza multor altor secreții. Pe măsură ce bebelușul respiră, aerul inspirat interacționează cu secrețiile prezente la nivelul nărilor, iar rezultatul este reprezentat de diferitele sunete pe care le auzi în timpul somnului bebelușului, inclusiv sforăitul. În majoritatea cazurilor, pe măsură ce copilul crește, căile respiratorii se măresc, iar spațiul din interior nu va mai fi la fel de restrictiv. Astfel, după primele luni de viață ale bebelușului, vei observa că sforăitul începe să dispară.

Așadar, de cele mai multe ori, sforăitul se oprește de la sine. În cazul în care continuă și se înrăutățește, atunci ar putea indica o afecțiune medicală. Afecțiunile ce duc la obstrucția căilor respiratorii și, implicit, la sforăit sunt foarte rare în cazul copiilor mici și se pot trata cu ajutor medical.

Bine de știut: Uneori, bebelușii mai pot sforăi din cauza unei răceli sau a unei alergii, din cauza măririi amigdalelor sau a polipilor.

În unele cazuri, bebelușii sforăie doar în partea cea mai profundă a somnului, ceea ce înseamnă că atunci mușchii de la nivelul gâtului se relaxează foarte tare și scot un sunet asemănător sforăitului.

Cum ajuți un bebeluș care sforăie?

În cazul în care sforăitul nu indică nici o afecțiune, așa cum te-a asigurat medicul pediatru, atunci există câteva sfaturi pe care le-ai putea încerca pentru a-l ajuta pe cel mic să respire mai bine în timpul somnului și să nu mai sforăie.

  • Folosește spray cu apă de mare sau ser fiziologic. Cere sfatul medicului pentru a folosi astfel de substanțe care vor curăța mai bine nasul copilului.
  • Schimbă-i poziția de somn. Ca și adulții, unii copii sforăie doar în anumite poziții, așa că poți încerca să-i schimbi poziția în timpul somnului.
  • Folosește un umidificator. Aerul foarte uscat din încăpere îngreunează respirația copilului, așa că poți încerca să folosești un umidificator sau să pui puțină apă pe calorifer, mai ales pe timpul iernii.
  • Înlătură potențialii factori alergeni. O posibilă alergie poate fi factorul declanșator pentru sforăit și este indicat să scapi cât mai repede de toți alergenii din camera lui, adică toate covoarele, draperiile ce ar putea reține praful și mucegaiul sau animalele de companie.
  • Capul bebelușului trebuie să fie ridicat într-un unghi de 45 de grade, ceea ce înseamnă că sub saltea sau, mai degrabă sub pătuț, să pui un obiect care să-i schimbe poziția de somn.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa