Bebelușul doarme în brațe pentru că acolo se simte cel mai protejat. Dacă ajunge, însă, să doarmă câteva ore pe zi în brațele tale, atunci s-ar putea să ai o problemă de ordin fizic pe care să-ți dorești să o remediezi cumva.
Bebelușul doarme în brațe pentru că acolo se simte protejat
Și primul meu copil și al doilea, până la vârsta de 1 an și jumătate au adormit numai apelând la forța mea fizică: pe primul îl legănam pe picioare, iar pe al doilea în brațe. La primul copil, când se trezea noaptea, îl puneam pe picioare și uneori adormeam câteva ore în acea poziție. Când mă trezeam, nu reușeam să mă mai ridic. Dar asta a fost ușor având în vedere ce a urmat.
Al doilea copil, nu știu cum s-a întâmplat, adormea doar în brațe. Mă plimbam cu el prin casă și îi cântam. La început nu părea mare lucru mai ales că era foarte mic și adormea repede și, cel mai important, avea doar 4-5 kilograme. Când a ajuns la 10 kilograme, iar timpul necesar pentru a adormi a ajuns la 30-45 de minute, am început să resimt efortul fizic. Din fericire, doar îi adormeam. Nu dormeau tot somnul în brațele mele. Însă existau momente când se trezeau mai devreme fără să-și facă somnul și trebuia să-i readorm. Și cred că orice părinte a trecut prin acele momente în care după ce ne-am chinuit o oră să adormim copilul în brațe, când l-am pus în pătuț, s-a trezit și a trebuit să o luăm de la capăt.
Greșesc oare cu ceva? Îl învăț prost și așa mă voi chinui de aici înainte?
Mai grele decât durerile de mâini și de spate însă, erau întrebările: Greșesc oare cu ceva? Îl învăț prost și așa mă voi chinui de aici înainte? Acum, după câțiva ani, concluzia mea este că îmi amintesc râzând de aceste momente. Că nu mai țin minte deloc durerile și că mă bucur că am procedat așa, astfel oferindu-le toată protecția, dragostea și siguranța de care ei aveau nevoie.
La momentul respectiv însă, m-am documentat și am aflat astfel despre Pinky McKay, unul dintre consultanții în lactație certificați la nivel internațional, autoare a uneia dintre cele mai bine vândute cărți de parenting ”Sleeping like a baby”.
Ea spunea că sunt foarte multe mame în această situație și că este absolut normal pentru un nou-născut să-și dorească să fie ținut în brațele călduroase ale mamei, la pieptul ei pentru a-i asculta bătăile inimii, așa cum o făcea și când era în burtică. Acest lucru înseamnă că bebelușii se nasc imaturi și au nevoie de timp pentru a se adapta la mediul exterior uterului.
Primele luni de viață ale copilului nu reprezintă momentul cel mai bun pentru a-l educa
Primele luni de viață ale copilului nu reprezintă momentul cel mai bun pentru a-l educa și a-l instrui. Sunt momentul potrivit pentru a vă cunoaște și a-i oferi toată dragostea și protecția de care are nevoie. Îi mai place în brațele tale pentru că îți simte mirosul de foarte aproape. Îți simte pielea la atingere, lucruri pe care el le cunoaște deja și care îl liniștesc.
Pe măsură ce crește, însă, își va dori la fel de tare să fie în brațele tale. Și da, poate că este greu să-l ții așa, mai ales dacă ești singura care adoarme copilul. Însă, ca o garanție, îți pot spune din proprie experiență că este minunat și că aceste momente vor trece mai repede decât îți poți da seama și vei tânji după ele.
Poți însă să începi să-i satisfaci nevoile, adaptând condițiile exterioatre la cele pe care le-a avut în uter.
Bebelușul doarme la temperatura din uter
În interiorul uterului copilul nu a experimentat curenți de aer sau vânt care să sufle direct către corpul lui. De aceea, încearcă să încălzești camera în care veți sta la o temperatura de 18-20 de grade și să eviți orice sursă de aer condiționat sau ventilatoare care pot sufla aer direct spre el. Atenție, însă, ca temperatura din camera să nu fie prea ridicată pentru a evita riscul de supra încălzire a bebelușului, deoarece nu-i place deloc.
Bebelușul poate să doarmă înfășat
În uter, copilul avea foarte puțin loc, motiv pentru care de aceea unii copii dorm foarte bine înfășați.
Bebelușul doarme foarte bine dacă este purtat
Aceasta este teoria mea preferată. Așa cum dormea foarte bine în burta ta, iar tu îl duceai peste tot cu tine, poate la fel de bine se va simți într-un sistem de purtare. Va fi tot timpul alături de tine. Va sta la pieptul tău. Tu îți vei putea continua activitățile.
Bebelușul doarme ascultând sunete familiare
9 luni cât ai fost însărcinată, bebelușul a fost alături de tine. A fost cu tine peste tot și a auzit tot ce ai auzit și tu. Așa că zgomotul mașinilor pe stradă, al mașinii de spălat, al aspiratorului, sau alte zgomote obișnuite îi sunt familiare și este foarte posibil să-l liniștească și să-l facă să doarmă bine.