Cântece de leagăn. 25 de recomandări pentru mame

Raluca Dumitrică
cântece de leagăn copil care doarme
25 de cântece de leagăn

Cele mai cunoscute și duioase cântece de leagăn

Cine nu ştie cel puţin un cântec de leagăn? Şi cine n-a cântat de zeci, sute şi chiar mii de ori de la cap la coadă liniştitoarele cântece de leagăn? Misterioase şi melodioase, tânguitoare sau sfioase, calme şi pline de alin, aceste cântecele magice au dus în lumea viselor milioane de copii de-a lungul istoriei şi rămân în continuare un exemplu al legăturii unice dintre generaţii.

Cântecele de leagăn există de când lumea şi pământul şi vor exista atâta timp cât vor fi copii. Ele au fost create de minţi creative (şi uneori disperate!) drept reţetă pentru somn şi transmise peste ani copiilor şi nepoţilor lor.

Cântece de leagăn. Cântăm despre baubau sau omul bun?

Două mari teme pot fi relevate în urma parcurgerii cântecelor de leagăn: cântecele blajine, cu trimitere către persoane, obiecte şi peisaje caline, menite să creeze un tablou liniștitor pentru un pui de somn sau pentru o noapte întreagă de vise, şi cântecele care induc somnul pe baza inoculării fricii. Teama e dată de personaje mitice sau aşa-zisul baubau, ce lasă impresia că se pot concretiza dacă cel mic nu vrea să adoarmă, ori indivizi reali din anturajul copilului şi a căror iminentă prezenţă îi stârneşte celui mic o frică majoră.

Dar ca să înţelegem mai exact cât de mare e grădina cântecelor de leagăn din această lume şi cât de fascinante sunt poveştile din spatele compoziţiilor, haideţi să vedem care sunt cele mai faimoase partituri de pe mapamond pentru odihna celor mici!

25 de cântece de leagăn:

1. Wiegenlied: Guten Abend, gute Nacht

Probabil cel mai cunoscut cântec de leagăn din lume, opera lui Brahms cufundă cât ai clipi în lumea dulce a viselor orice prichindel somnoros. Cântecul a fost compus în 1868, având ca sursă de inspiraţie naşterea bebeluşului unei prietene a lui Brahms, de care ilustrul compzitor fusese îndrăgostit în tinereţe şi despre care se zvoneşte că ar fi cântat ea însăşi la urechea domnului Brahms o melodie asemantoare. Deşi este interpretată de multe ori doar varianta instrumentală, compoziţia are şi versuri, care au fost traduse în mai multe limbi şi cântate de părinţii din întreagă lume.

2. Twinkle, twinkle little star

Şansele să nu ştiţi acest cântec de leagăn mega-renumit sunt destul de mici, dacă ne gândim că este folosit nu numai de părinţii din ţările în care se vorbeşte engleză, dar şi de producătorii de jucării, care-l includ adesea în micile dispozitive sonore care se aplică la pătuţ sau în jucăriile muzicale de pluş.

3. Rock a Bye Baby

Se ştie despre acest cântec că a fost compus la finalul secolului al 18-lea, dar vechimea sa nu contează mai deloc, pentru că pare destul de proaspăt şi nu dă semne că ar ieşi prea curând din uz. De altfel, mulţi dintre noi îl ştiu nu din cărţile de istorie, ci din faimoasele desene animate Looney Toones, care au reuşit să ne întipărească bine de tot în minte varianta mai săltăreaţă a popularului cântec de leagăn.

4. Hush little baby don’t say a word

Originar de pe continentul nord-american, acesta este un alt cântec de leagăn extrem de cunoscut pe glob şi ale cărui versuri fac referire la o serie de recompense pe care micuţul le va primi dacă doarme. Pe lista lor se găsesc păsările cântătoare, inelul cu diamante, un căţeluş pe nume Rover sau o trăsurică şi-un căluţ.

5. Schlafe, mein Prinzchen, schlaf’ ein (Wiegenlied)

Deosebit de gingaş şi de liniştitor, acest cântec de leagăn pe versurile lui Friedrich Wilhelm Gotter l-a făcut pe Moş Ene să ajungă mai repede la copii în ultimele două sute de ani. Singura problemă care planează asupra lui este paternitatea sa, deoarece multă vreme i-a fost atribuit lui Mozart, iar informaţii de factură recentă îi indică drept autori pe Bernhard Flies ori pe Friedrich Fleischmann.

6. Au clair de la lune

Melodie franceză din secolul al 18-lea şi care a intrat în folclorul local drept cântec de leagăn, deşi, din pricina mesajului subtil pe care îl transmit cuvintele, criticii o consideră nu foarte potrivită pentru copii.

7. A la nanita nana

La origine un colind de Crăciun, melodioasa compoziţie de la începutul secolului trecut a devenit un cântec de leagăn extrem de îndrăgit de părinţii din lumea hispanică şi un adevărat hit care a intrat în topurile de profil în urma includerii sale pe coloana sonoră a unui film din 2006.

8. Fais dodo, Colas mon p’tit frère

Deopotrivă cunoscut în Canada, cât şi în Statele Unite ale Americii, acest cântec de origine franceză era cântat de mamele acadiene din Louisana (populaţie de etnie franceză locuitoare a Canadei şi emigrată în SUA).

9. Frère Jacques

E un cântec de leagăn bătrânel, datând din secolul al 19-lea, dar care nu mai are nevoie de nicio prezentare şi care încânta copii de toate vârstele şi în ziua de azi. Uşor de memorat şi de interpretat, cântecul, care face referire la un călugăr somnoros, e intonat cu aplomb de părinţi, dar şi de cei mici.

10. La petite Poule Grise

Tot pe linie franceză vine şi această melodie simpatică ce merge fredonată la ora de culcare.

Cântece de leagăn. Nani-nani pe tot mapamondul

Cunoscute mai ales în anumite comunităţi de pe mapamond, următoarele cântece de leagăn captează perfect inventivitatea şi diversitatea părinţilor din toate colţurile globului:

11. O Ciucciarella, cântec corsican

12. Theid Mi Dhachaigh, cântec celtic

13. Drume Negrita, cântec cubanez

14. Dandini dandini danali bebek, cântec turcesc

15. Byssan Lull, cântec suedez

16. Ninna nanna, cântec italian

17. Stella stellina, cântec italian

18. Thula Mtwana, cântec african

19. Nani, nani, cântec de leagăn românesc

20. Cântec de leagăn, cântec basarabean

21. Noumi, noumi, noumi yaldati, cântec evreiesc

Inlcudem la categoria cântecelor de leagăn şi Too-Ra-Loo-Ra-Loo-Ral (That’s an Irish Lullaby), în interpretarea renumitului Bing Crosby, Stay Awake, din celebrul film Mary Poppins si cântat de Julie Andrews, Baby Mine – Alison Kraus sau Dreamland –  Art Garfunkel.

În asteptarea somnului, vă las în compania unor adevărate opere de artă care îi vor bucura şi suprinde pe copilaşii mai măricei, iar pe voi vă vor atinge în colţişorul sufletului unde e liniştea duioasă pe care numai un părinte care-şi adoarme copilul o poate simţi.

Somn uşor!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa